Speciál O OBORECH: Obecná fyzika

25. 2. 2008 | O studijních oborech

V předchozích dílech našeho seriálu o oborech jsme vám představili méně známé varianty fyziky. Většina studentů však pro bakalářské studium volí raději klasickou fyziku. Zde je tedy stručný přehled, kde a jak se fyzika učí. Pozn. Článek byl aktualizován 23. 12. 2009 (-kav-)

Kde Studijní obor Fyzika, někdy také zveřejňovaný pod názvem Obecná fyzika či Teoretická fyzika, lze studovat na pěti vysokých školách v České republice. Tyto obory můžete nalézt ve studijních katalozích Karlovy univerzity v Praze, Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Palackého v Olomouci, Slezské univerzity v Opavě a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Přijímací zkoušky Co je potřeba zná u přijímacích zkoušek není těžké uhodnout. K přijímacím zkouškám oprašte gymnaziální fyziku a matematiku, popř. se procvičujte v Testu studijních předpokladů.

Charakteristika studia Obor obecná fyzika zahrnuje základní znalosti z experimentální a teoretické fyziky, matematiky a programování. Studenti se zdokonalují v oborech matematicko-fyzikálních, zvláště v klasické a kvantové optice, ve fyzice kondenzovaných látek a v nerovnovážné termodynamice. Nezanedbatelnou součástí studia je také studium matematiky, programování a výpočetní techniky. Karlova univerzita nabízí svým studentům po absolvování bakalářského studia možnost specializace na astronomii a astrofyziku, geofyziku, meteorologii a klimatologii, teoretickou fyziku, optiku nebo další specializace.

Předměty Ač jsou studijní obory klasické fyziky nazvány na různých univerzitách odlišně, povinné i nepovinné předměty se většinou příliš neliší. Při studiu obecné fyziky se tak setkáte s předměty typu Fyzika-mechanika a molekulová fyzika, Fyzika-elektřina a magnetismus, Matematická analýza, Lineární algebra, Matematika pro fyziky, Programování pro fyziky, Fyzika v experimentech, Použití počítačů ve fyzice, Optika, Atomová fyzika a elektronová struktura látek, Teoretická mechanika, Speciální teorie relativity, Klasická elektrodynamika, Úvod do kvantové mechaniky, Pravděpodobnostní metody fyziky, či Termodynamika a statistická fyzika.

Uplatnění Student po absolvování tříletého studia obecné fyziky získá znalosti v experimentální a teoretické fyzice, znalosti z matematiky i základy programování. Absolvent bude schopen samostatně přistupovat jak k teoretické práci, tak i k experimentální práci v optice, fyzice kondenzovaných látek a v synergetice. Rovněž získá přehled v mechanice, akustice, elektřině a magnetismu, molekulové fyzice, atomové fyzice, kvantové fyzice, či teorii relativity, a zvládne matematický jazyk, kterým se tyto fyzikální obory vyjadřují. Kromě připravenosti pokračovat v magisterském studiu, k níž jsou bakalářské programy směřovány primárně, se absolvent dobře uplatní v základním i aplikovaném výzkumu celostátního i resortního charakteru, v laboratorních provozech a firmách, specializovaných laboratořích, metrologických institucích, institucích využívajících informatiky, apod.

www.mff.cuni.cz

www.prf.upol.cz

www.physics.cz

www.jcu.cz

www.muni.cz

Zdroje: Webové stránky jednotlivých fakult.