Speciál O OBORECH: Multimédia v ekonomické praxi

2. 2. 2011 | O studijních oborech

Baví vás web, fotky, video či grafika? Nebo od každého trochu a rádi byste se po škole dobře uplatnili? Obraťte pozornost k novému oboru, který spojuje umění, ekonomiku a management v jeden dynamický a efektivní celek.

Náplň studia

„Multimédia v ekonomické praxi“ je bakalářský obor, který studentům umožňuje zvolit si užší specializaci podle vlastního zájmu. Cílem studia je získat schopnost kreativně navrhnout a realizovat různé multimediální produkty (grafika, video, foto, web) pro potřeby konkrétního firemního sdělení. Po skončení studia by měl být absolvent plně vybaven do praxe, může ale pokračovat i v jiném navazujícím magisterském oboru informatického či ekonomického zaměření.

Předměty

Všichni studenti musí absolvovat předměty společné pro celou fakultu, kam patří např. právo, ekonomie, matematika, statistika, finance a cizí jazyky. Studenti oboru dále povinně absolvují předměty zaměřené na dějiny umění, fotografii, zvuk, audiovizuální komunikaci, webový design, 2D a 3D grafiku, autorské právo či prezentační dovednosti. Studenti mají také možnost vybírat z celé řady volitelných předmětů doplňujících odbornou kvalifikaci a zabývajících se např. účetnictvím, marketingem, databázemi, sociologií či rétorikou. Praxe v multimediální laboratoři je samozřejmou součástí výuky.

Kreativní i praktický – takový je nový oborKreativní i praktický – takový je nový obor

Kde se dá studovat

Obor s názvem „Multimédia v ekonomické praxi je otevřen pouze na Fakultě informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze. Podobně zaměřených oborů najdete na českých vysokých školách více. Žádný se však nezaměřuje na propojení multimédií a ekonomického nadhledu, který umožní absolventům snazší orientaci v profesním životě.
Západočeská univerzita v Plzni nabízí obor Multimediální design (Ústav umění a designu), Univerzita Hradec Králové obor Grafická tvorba – multimédia (Pedagogická fakulta), České vysoké učení technické v Praze nabízí obory Web a multimédia a Multimediální technika (Fakulta elektrotechnická), Vysoké učení technické v Brně nabízí obory Výtvarné umění – video – multimedia – performance (Fakulta výtvarných umění) a Počítačová grafika a multimédia a Web a multimédia (Fakulta informačních technologií). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nabízí obor Multimédia a design (Fakulta multimediálních komunikací) a Slezská univerzita v Opavě obor Multimediální techniky (Filozoficko-přírodovědecká fakulta)

Uplatnění absolventů

Absolvent se může uplatnit v celém řetězci vzniku multimediálního produktu od managementu, marketingu a PR až po odborné profese, jako grafik, hodnotitel zakázek, webmaster, projektový manažer, multimediální žurnalista, editor, zvukař či tvůrce uživatelských rozhraní.

Přijímací řízení

Přijímací zkouška sestává z testů z matematiky středoškolské úrovně a cizího jazyka. Úspěšní uchazeči budou dále pozváni na pohovor zaměřený na motivaci ke studiu. Předpokládaný počet přijatých uchazečů je 60.

Den otevřených dveří

Den otevřených dveří na Fakultě informatiky a statistiky proběhne již 5. února 2011 od 9:30.

Více informací

kme.vse.cz

Zdroj fotografií: gmlvse.rajce.id­nes.cz, stock.xchng