Speciál O OBORECH: Lesnictví

11. 2. 2011 | O studijních oborech

Možná si to při procházce lesem ani neuvědomujete, ale takový les není jen nahodilým shlukem stromů ponechaných svému osudu. S trochou nadsázky se dá říci, že vyžaduje stejně tolik péče jako zahrada před naším domem. Od dob, co se z pralesa stal les, je jeho existence závislá na člověku…

Odborníky na péči o les a jeho správné využívání u nás vychovávají dvě vysoké školy, a sice Česká zemědělská univerzita v Praze a Mendelova univerzita v Brně.
Uplatnění absolventů bakalářského oboru Lesnictví své absolventy neomezuje pouze na působiště v samotném lesním hospodářství, ale díky širokému pojetí oboru získávají i všeobecné znalosti z oblasti správy lesního hospodářství, myslivosti, ochrany přírody, životního prostředí a dalších oblastí.
Obě školy také nabízejí možnost po studiu bakalářských oborů pokračovat v navazujícím magisterském cyklu, kde se již mohou posluchači profilovat dle svého zájmu.

Uplatnění absolventů

Absolventi bakalářského stupně studia Lesnictví se mohou uplatnit v rámci státních i soukromých podniků a firem realizujících se oblasti lesohospodářství a dřevozpracujícího průmyslu (Lesy České republiky, s. p., Vojenské lesy a statky, s. p., dodavatelé lesnických služeb, Ústav pro hospodářskou úpravu lesa, taxační kanceláře aj.). Vhodnými zaměstnavateli mohou být také příslušné orgány státní správy (například pozemkové úřady, katastrální úřady ap.), správy národních parků a chráněných krajinných oblastí, ústavy a veřejně prospěšné organizace ochrany přírody a životního prostředí, výzkumné organizace, odborná učiliště apod.
Absolventi bakalářského stupně studijního programu Lesnictví mohou po splnění zákonem daných podmínek získat kvalifikaci odborného lesního hospodáře. Absolventi bakalářského studijního oboru Lesnictví na MENDELU mohou rovněž získat autorizaci a následně i právo podnikat a provozovat hospodářskou činnost jako autorizovaný technik a stavitel v oboru Stavby pro plnění funkcí lesa podle zákona č. 224/2003 Sb. v platném znění.

  • ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

Fakulta lesnická a dřevařská
Studijní program: Lesnictví
Studijní obor: Lesnictví (Bc., 3 roky; P/K)

O oboru

Studijní obor Lesnictví poskytuje všestranné univerzitní vzdělání v oblasti lesního hospodářství, světového lesnictví, ochrany, tvorby, zvelebování a trvale udržitelného využívání lesních a přírodních zdrojů. To vše je nahlíženo nejen z teoretického, ale významně též z technického hlediska. Obor rovněž klade důraz na jazykové vzdělávání, které umožní absolventům uplatnit se i v zahraničí. Vedle angličtiny se tu posluchači učí i španělštině.
Studium je koncipováno tak, aby pokrylo veškeré dotčené oblasti spojené s lesohospodář­stvím, ať už se jedná o oblast biologie, ekologie, technické obory či zvládnutí jeho socio-ekonomických aspektů.

Předměty

V rámci prezenčního studia se posluchači vedle základních předmětů setkají s takovými předměty, jako je Hydraulika, Lesnická mechanizace, Aplikovaná statistika, Myslivost, Ekologie lesa, Fytocenologie a typologie, Lesnická pedologie, Entomologie, Lesní těžba, Mechanika zemin, Produkce lesů a řada dalších. Mimoto v každém ročníku absolvují studenti v rámci několika předmětů povinná terénní cvičení a jednu praxi.

Přijímací zkoušky

Uchazeči o studium oboru Lesnictví v prezenční formě studia skládají písemné zkoušky z biologie a matematiky, uchazeči o studim v kombinované formě tvoří přijímací zkoušku pouze písemný test z matematiky. Ukázky testů a podrobnější informace o přijímacím řízení naleznete zde

Studenti mohou po absolvování oboru pokračovat mj. v navazujícím magisterském oboru Lesní inženýrství, kde si absolvent prohloubí a konkretizuje základní znalosti získané v bakalářském studiu.

Web: www.fld.czu.cz

  • MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ

Lesnická a dřevařská fakulta
Studijní program: Lesnictví
Studijní obor: Lesnictví (Bc., 3 roky; P/K)

O oboru

Studenti bakalářského studia jsou primárně připravováni pro následné studium v navazujícím magisterském studiu. Připravování jsou však i pro výkon odborných funkcí v oblasti analytických, hodnotících, realizačních, správních a posuzovacích činností na různých úrovních státních podniků a institucí v podnikatelském i státním sektoru.

Předměty

Mezi předměty v rámci bakalářského studia se vyskytuje mj. Bioklimatologie, Biomechanika stromů, Dendrologie subtropů a tropů, Dendrometrie a statistika, Geodézie v lesnictví a pozemková evidence, Myslivost, Odborný jazyk, Sanace a konzervace stromu, Technika a technologie v lesnictví, Zpřístupňování lesa a řada dalších. Součástí studia jsou i povinná praktická cvičení.

Přijímací řízení

Uchazeči o studium oboru Lesnictví musejí absolvovat přijímací řízení z předmětu matematika a biologie, obojí písemnou formou. Bližší podrobnosti o přijímacím řízení včetně vzorových testů naleznete zde.

Studenti mohou po absolvování oboru pokračovat mj. v navazujícím magisterském oboru Lesní inženýrství, resp. European Forestry.

Web: www.ldf.mendelu.cz

Zdroj: webové stránky jednotlivých fakult
Foto: Stock.XCHNG