Speciál O OBORECH: Inženýrská informatika

12. 3. 2012 | O studijních oborech

V dnešním dílu speciálu, se vám představí jeden z mnoha IT oborů. Čím je specifický? Spojuje moderní technologie s aplikovanou vědou. Více se dozvíte v následujících řádcích.

O oboru

Studijní obor Inženýrská informatika je určen pro studenty, kteří inklinují k technickým a přírodovědným oborům a zajímají se o práci s výpočetní technikou. Počítač je v tomto studiu chápán jako prostředek k řešení problémů, nikoli jako cíl práce.

Kde studovat

Možností kde studovat obor Inženýrská informatika je hned několik. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská při Českém vysokém učení technickém v Praze nabízí jak bakalářský, tak magisterský obor v prezenční formě. Při studiu se můžete zaměřit na jednu z oblastí: Softwarové inženýrství a matematická informatika, Tvorba softwaru, Softwarové inženýrství v ekonomii, Informatická fyzika, Přístroje a informatika, Praktická informatika. Navazující magisterské studium trvá oproti zvyklostem tři roky a lze ho studovat v angličtině.

Pokud byste chtěli pokračovat dále, musíte se po doktorském studiu porozhlídnout ve Zlíně. Tamní Univerzita Tomáše Bati poskytuje vzdělání doktorandům ve tříletém cyklu. V minulosti byl obor Inženýrská informatika také dostupný na Vysoké škole báňské.

Další možnost studia mají maturanti na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Fakulta chemicko-inženýrská otevírá tříletý bakalářský kurz. Přestože je Inženýrská informatika akreditována na chemické škole, tvoří chemicky zaměřené předměty pouze minoritní část studia. Jejich zařazení do studijního plánu výrazně rozšiřuje možnosti uplatnění absolventů v mezioborových oblastech aplikací informatiky v chemickém a potravinářském průmyslu, ekologii. Absolventi bakalářského stupně mohou pokračovat v příbuzných oborech Inženýrská informatika a řízení procesů a Aplikovaná inženýrská informatika.

Ovládat řídící panel není žádná legrace

Ovládat řídící panel žádná není legrace

Předměty

Na všech školách, kde se vyučuje inženýrská informatika, neuniknete matematickým předmětům, a především informatice, programování, atd. Další skladba výuky závisí na škole. Například na VŠCHT je studium doplněno o předměty zabývající se chemickými a biotechnologickými procesy či laboratořemi. Velkou předností ČVUT je možnost studia v anglickém jazyce. Variace předmětů záleží na volbě zaměření studia (viz. Odstavec Kde studovat).

Na obou školách máte možnost získat certifikát ECDL (European Computer Driving Licence) požadovaný v EU jako kvalifikační předpoklad pro práci v oblasti počítačů a informačních technologií.

Přijímací řízení

Možná vám uděláme radost, není třeba vykonávat zkoušku.

  • ČVUT

Přihlášku naleznete na adrese http://prihlaska.cvut.cz. Pozor na „Jaderku“ můžete být přijati nejvýše dvakrát. Což znamená, zbytečně nehazardujte se studijním prospěchem. V současné době poskytuje škola přípravné kurzy z matematiky a fyziky zdarma. Více na stránkách fakulty.

  • VŠCHT

O přijetí rozhodují známky na vysvědčení. Kritériem je průměrný prospěch z chemie a matematiky na výročních vysvědčeních 1. – 3. ročníku a pololetního vysvědčení 4. ročníku (celkem osm známek). Kapacita oboru je čtyřicet studentů.

Uplatnění absolventů

Od klasického studia informatiky se obor Inženýrská informatika liší svým zaměřením do praktického užití ve vědě, ekonomii, administrativě nebo zdravotnictví. Jak uvádí VŠCHT: „Kromě standardních vědomostí a dovedností z informatiky a informačních technologií se studenti naučí používat metod informatiky i k analýze a počítačové simulaci procesů a sběru a zpracování dat s možnostmi uplatnění v chemii, bioinženýrství, biomedicíně, monitoringu životního prostředí, ekonomii a při řízení technologických procesů.“

Absolventi nachází uplatnění jako správci sítě, databází, stejně tak jako vývojáři. Především však pracují na návrhu, realizaci a správě počítačových informačních, měřicích a řídicích systémů a představují důležitý spojovací článek mezi technologickými, ekonomickými, ekologickými procesy a počítačovými technologiemi pro jejich sledování nebo řízení.

Zdroj: www.vscht.cz a www.cvut.cz

Foto: www.sxc.hu