Speciál O OBORECH: Humánní geografie

27. 2. 2008 | O studijních oborech

Již jsme na našem webu psali o fyzicky zaměřených geografických oborech. Zní to možná překvapivě, ale geografii lze studovat i v humanitním zaměření. Co se skrývá pod zdánlivě absurdním pojmem „humánní geografie“? Pozn. Článek byl aktualizován dne 2. 12. 2009. (bel)

Předmět studia Humanitně orientované geografické obory se, oproti fyzickým, vyznačují větším důrazem na sociologii a ekonomii. Obvykle studují sociální jevy s důrazem na sběr a prostorovou analýzu dat, rozvojová studia – ekonomické a sociální prostředky rozvoje regionů – a společensko-politické reálie různých oblastí světa. Samozřejmě musí mít jejich absolventi také mnoho vědomosti z fyzické geografie.

Kde studovat Na přírodovědeckých fakultách Univerzity Karlovy Masarykovy univerzity v Brně nejsou vypisovány humanitně zaměřené geografické bakalářské obory, ačkoli jistou orientaci umožňuje výběr předmětů. V Brně si například studenti v druhém ročníku vybírají své zaměření (fyzické nebo humanitní). V Praze je možnost studovat sociální geografii na bakalářském stupni pouze v kombinaci s demografií. K přijetí do Brna je potřeba složit písemný test studijních předpokladů a oborový test ze zeměpisu, do Prahy test z matematiky a zeměpisu. Obě univerzity ale mají navazující magisterské obory, které se zaměřují humanitním směrem. V Brně je to Regionální geografie a rozvoj a Sociální geografie, v Praze pak Sociální geografie a regionální rozvoj a Regionální a politická geografie. Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci nabízí dva bakalářské obory – Mezinárodní rozvojová studia a Regionální geografii. Na oba obory probíhá přijímací zkouška testem ze zeměpisu na úrovni gymnázia a všeobecného přehledu o současném dění ve světě, od uchazečů o mezinárodní rozvojová studia se očekává ještě základní povědomí o mezinárodní humanitární a rozvojové pomoci. Regionální geografie se věnuje jevům souvisejícím s ekonomickým a společenským rozvojem regionů, mezinárodní studia pak regionální geografii rozvojových oblastí, absolventi by měli zvládnout také dva světové jazyky. K přijetí je potřeba složit zkoušku zeměpisných znalostí. K přijetí na obory na Přírodovědecké fakultě Ostravské Univerzity je potřeba složit test obecných studijních předpokladů. Nabízenými obory jsou Politická a kulturní geografie a Geografie a regionální rozvoj. Oba mají také navazující magisterské studijní obory.

Uplatnění Absolventi humánně geografických oborů mohou najít uplatnění při sběru a zpracování společenských dat s využitím prostorových údajů (např. pro statistické úřady a agentury), v podnikatelských subjektech v oblastech dopravy, cestovního ruchu, mezinárodního obchodu nebo zemědělství. Dále pak na všech úrovních státní správy, v projektových úřadech, výzkumných institutech a rozvojových agenturách.