Speciál O OBORECH: Germanistika

7. 2. 2008 | O studijních oborech

Studium cizích jazyků se stalo moderní záležitostí. Chcete-li pracovat v nějaké větší firmě, bez výborné znalosti minimálně jednoho cizího jazyka se patrně neobejdete. Pokud se však rozhodnete pro jeho studium na vysoké škole, vybírejte obezřetně. Germanistika se hodí pro ty, kteří chtějí vypilovat dobrou znalost němčiny. Pozn.: Článek byl aktualizován 10.12.2009. (-pel-)

Náplň studia Germanistika je označení pro německou filologii. Obvykle ji najdete ukrytou pod názvem Německý jazyk (německá filologie) a literatura. Od uchazeče se očekává, že jeho znalosti němčiny jsou na velmi dobré úrovni. Nejedná se o obor, na kterém by se studenti němčinu teprve učili. Základním předmětem studia je vývoj a stavba jazyka.

Předměty Na tomto oboru můžete očekávat předměty, jako jsou dějiny německy mluvících zemí, fonetika a fonologie, morfologie, kultura a tradice německy mluvících zemí, úvod do germánské jazykovědy, německá literatura, stylistika němčiny.

Uplatnění Absolventi se mohou uplatnit jako učitelé v základním a středním školství, v mezinárodních firmách, v cestovním ruchu, mohou se živit překladatelskou a tlumočnickou činností, mohou pracovat v redakcích českých i zahraničních periodik, v publicistice, v kulturně-vědeckých institucích.

Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci na svých stránkách udává, že od devadesátých let, kdy se studium germanistiky na této škole reformovalo, neregistrují jediného nezaměstnaného absolventa.

Přijímačky Podmínky přijímacího řízení se různí. Kromě dobré znalosti jazyka a reálií vám na některých školách mohou přidat body za úspěšně složené jazykové zkoušky. Někde po vás u ústní zkoušky mohou požadovat seznam přečtené literatury. Zkontrolujte si proto s dostatečným předstihem na stránkách fakulty, na kterou se hlásíte, přesné podmínky.

Postřehy studenta Laďka (21), studentka druhého ročníku germanistiky na FF UK. „Germanistiku na UK jsem si vybrala, protože ji považuji za nejprestižnější v republice. Studium zcela naplnilo mé očekávání. Doporučila bych je těm, kteří mají o jazyk opravdu zájem a nenudí je teorie. Studium germanistiky je poměrně dost náročné, především na čas. Přednášky mi zabírají zhruba čtyři dny v týdnu po čtyřech až pěti hodinách plus hodiny domácí přípravy. V budoucnu bych mohla pracovat buď jako učitelka na střední či vysoké škole, případně pracovnice nějakého kulturního institutu. Ale studium germanistiky je především o němčině. O vývoji a stavbě jazyka. Nejde zde o kulturu, či německou konverzaci a její procvičování za účelem domluvení se na dovolené!“

Kde ji studovat Filozofická fakulta Ostravské univerzity Filozofická fakulta Karlovy univerzity Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Filozofická fakulta Masarykovy univerzity Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě Filozofická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Pozn.: němčinu lze také studovat na pedagogických fakultách, ty jsme však kvůli mírně odlišnému zaměření neuváděli.

Zdroj: stránky Univerzity Palackého a Ostravské univerzity