Speciál O OBORECH: Fyzická geografie

12. 2. 2008 | O studijních oborech

Geografie, to je věda s širokým záběrem – od popisu zemského povrchu až po studium fenoménů spojených s lidskou společností. Stojí tedy na pomezí věd přírodních a společenských. V tomto článku se podíváme na ty přírodovědněji zaměřené obory. Pozn. Článek byl aktualizován dne 2. 12. 2009. (bel)

Předměty Míra rozdělení na humánní a fyzickou větev geografie se liší škola od školy. Například v Brně by studenti měli zvládnout předměty společné fyzické i humánní geografii – geografické informační systémy, kartografii, regionální geografii, krajinou ekologii, metody geog. průzkumu atp. Dále pak po rozhodnutí pro fyzickou geografii předměty určené přímo této větvi studia, zaměřené na popis Země – geomorfologii, klimatologii, hydrologii, pedogeografii, biogeografii atp. Otevřeny jsou jim také předměty určené humánním geografům zaměřené na dopravu, obyvatelstvo, průmysl a zemědělství atd. Všichni geografové potřebují také zvládnout základy statistiky a zpracování dat. Na některých jiných školách studenti prochází na bakalářském studiu všichni téměř stejnými předměty a blíže se zaměřují až v navazujícím magisterském studiu.

Kde studovat Studijní programy a obory zahrnující geografii má ve své nabídce většina Přírodovědeckých fakult v České republice. Například Univerzita Karlova v Praze má bakalářský studijní obor Geografie a kartografie s možností dále se specializovat na navazujícím studiu. Přijímací zkouška se zde koná z matematiky a geografie. Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity v Brně vypisuje v programu Geografie a kartografie obory Geografie, který od druhého roku umožňuje vybrat si humánní nebo fyzické zaměření, a Geografická kartografie a geoinformatika, zaměřený na tvorbu map, GIS systémů a zpracování prostorových dat. Přijímací zkoušky probíhají formou testu studijních předpokladů (TSP) a odborného testu ze zeměpisu. V Olomouci na Univerzitě Palackého existuje v rámci programu Geologie obor Geoinformatika a geografie. Pod programem geografie pak obor Regionální geografie. K přijetí je potřeba složit přijímací zkoušku ze zeměpisu v rozsahu učiva gymnázia a všeobecného přehledu o současném dění ve světě, k přijetí na geoinformatiku je navíc ještě zkouška z matematiky. Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity nabízí studium několika geografických oborů. Vedle humánně zaměřené Politické a kulturní geografie a Geografie a regionálního rozvoje, který je někde na pomezí, také fyzicky zaměřené obory Kartografie a geoinformatika a Fyzická geografie a geoekologie. Zkoušky zde probíhají v podobě testu obecných studijních předpokladů (OSP). Na PřF Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem jsou ke studiu k dispozici dva předměty zaměřené na geografii – Geografie a Geografie střední Evropy. K přijetí je potřeba uspět v testu zeměpisných znalostí.

Zmínit bych měl ještě z části fyzicky zaměřenou Aplikovanou geografii, která je v nabídce Pedagogické fakulty Technické univerzity v Liberci nebo Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Realizuje se pouze ve formě bakalářského studia, bez návazujícího magisterského oboru a věnuje se zejména studiu základů geografie a ostatních přírodních věd a jejich uplatnění v praxi.

Studium geografie nabízí ještě některé pedagogické fakulty, ale těmto učitelským oborům se zde nebudu věnovat.

Uplatnění Uplatnění absolventů geografických oborů je dost široké. Například v oblasti státní správy a samosprávy, od úrovně ministerstev (zahraničí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství) až po krajské a obecní úřady. Podílí se na strategickém plánování a navrhování ochrany sídel před přírodními katastrofami (např. povodně). Také se mohou uplatnit v organizacích získávajících, zpracovávajících a vyhodnocujících prostorová data, ať už jde o katastrální úřady nebo subjekty se zaměřením na ochranu životního prostředí, dopravu nebo regionální rozvoj. Možnost uplatnění nalézají také ve vzdělávacích a výzkumných institucích či například v cestovních kancelářích.

Přečtěte si také: Porovnání oborů: Geografie