Speciál O OBORECH: Fytotechnika

17. 1. 2011 | O studijních oborech

Fytotechnika je obor, jehož existence potěší jak milovníky přírody, tak i vyznavače techniky. Spojuje v sobě totiž obé. Jeho hlavním cílem je zabezpečit správné fungování zemědělské výroby v regionech s různými specifiky, a to nejen z hlediska jejího praktického fungování, ale i její celkové organizace i dopadu na životní prostředí a ekonomiku podniku.

Co je fytotechnika

Obsah oboru fytotechnika už je dán jeho samotným názvem – jedná se o obor zajišťující (mimo jiné) technické fungování zemědělské výroby se zaměřením na rostlinnou produkci (předložka fyto- odkazuje k rostlinám).

Fytotechnika jako studijní obor

Fytotechniku na našich školách nalezneme buď jako samostatný obor, a nebo jako studijní program, který se dále specializuje v rámci dílčích oborů (například Česká zemědělská univerzita nabízí pod bakalářským i navazujícím magisterským studijním programem Fytotechnika obor Rostlinná produkce, navazující magisterský navíc ještě obor Výživa a ochrana rostlin).
Kromě znalostí z oblasti zemědělské výroby (od přípravy osiva a agrochemikálií přes pěstování běžných či speciálních plodin po jejich uskladňování a distribuci) a techniky přináší obor svým posluchačům orientaci ve službách se zemědělstvím spjatých, v možnostech zemědělského výzkumu, znalost pěstebních technologií a mnohé další.

Nabízené předměty

V rámci studia se mohou posluchači setkat s předměty, jako je pěstování nejrůznějších druhů osiva a rostlin obecně (zrnin, okopanin, technických plodin atd.), rostlinná produkce, agrochemie a výživa rostlin, genetika a šlechtění rostlin, ochrana rostlin, zpracování rostlinných produktů, pícninářství apod.

Profil absolventa

Absolventi oboru jsou například schopni rozlišit adekvátní formy pěstování plodin (v závislosti na regionu pěstby, klimatu a dalších přírodních i technických podmínkách), umějí zajistit posklizňovou úpravu rostlinné produkce a její skladování, připravit rostlinné suroviny pro zpracování atd. Zároveň znají aktuální legislativní prostředí spjaté se zemědělskou produkcí (ochrana rostlin, životního prostředí ap.) a dostupné zdroje a nástroje poskytované státem či Evropskou unií. Mimoto získávají teoretické a praktické znalosti pro poskytování poradenské činnosti v oblasti rostlinné výroby a služeb pro rostlinnou výrobu (příslušnou akreditaci pro poradenství v zemědělství mohou získat v dalším studiu).
Studenti magisterského studia jsou již připravováni pro již úžeji profilovanou řídící činnost zaměřenou na uplatnění pěstitelských systémů v zemědělství či pro působení v různých oblastech péče o krajinu.

Uplatnění absolventů

Absolventi bakalářského stupně se mohou uplatnit v široké škále podniků a firem působících na různých úrovních zemědělské výroby a pěstování rostlin. Mohou zastávat řídící funkce (zejména v nižším a středním managementu) v zemědělské prvovýrobě a ve s ní spojených provozech, ale i ve státní správě.
Absolventi navazujícího magisterského se uplatní jako odborní a řídící pracovníci v různých typech podnikatelských subjektů resortu zemědělství a státní správy, především pak v institucích usměrňujících rozvoj venkova, regionů a péči o životní prostředí, v komerční sféře, ve službách a poradenství pro zemědělství, v zemědělském školství a výzkumu. Absolventi navazujícího magisterského studia na JČU mají například kromě výše uvedených oblastí možnost profilovat se jako zemědělští odborníci pro podhorské a horské oblasti v souladu se specifickými podmínkami a požadavky těchto regionů.

Kde lze fytotechniku studovat

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ

Agronomická gakulta

  • Bakalářský program: Agrobiologie Bakalářský obor: Fytotechnika (3 roky; P)
  • Navazující magisterský program: Fytotechnika
  • Navazující magisterský obor: Fytotechnika (2 roky; P)

Web: www.af.mendelu.cz

 

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

  • Studijní program: Fytotechnika
  • Bakalářský obor: Rostlinná produkce (3 roky; P/K)
  • Navazující magisterský program: Fytotechnika
  • Navazující magisterský obor: Rostlinná produkce (2 roky; P/K), Výživa a ochrana rostlin (2 roky; P)

Zdroj: webové stránky jednotlivých fakult
Foto: Stock.XCHNG

Další články k tématu

Šelmy vs. lidé? Mendelova univerzita usiluje o soužití druhů v Karpatech

Šelmy vs. lidé? Mendelova univerzita usiluje o soužití druhů v Karpatech

Velké Karpaty jsou domovem jedné z největších populací rysů, vlků i medvědů v Evropě. Žijí zde ale také lidé. Přispět k soužití zvířecího a lidského druhu chce nyní Mendelova univerzita v Brně v rámci mezinárodního projektu Interreg Central Europe – LECA. Jeho cílem je mimo jiné předcházení konfliktům šelem s lidmi a prevence pytláctví. Do projektu …