Speciál O OBORECH: Ekochemie a chemie životního prostředí

23. 11. 2012 | O studijních oborech

Stále bující průmyslová výroba, jejíž cílem je učinit náš život co možná nejpohodlnějším, ale i další činnosti člověka s sebou nesou riziko poškozeného životní prostředí. I proto roste význam oborů, které se specializují na jeho kontrolu a ochranu. Jedním z nich je také ekochemie.

Pokud bychom se chtěli pokusit o stručnou charakteristiku, pak lze říci, že obor ekochemie má primárně fungovat jako jakýsi „hlídací pes“ životního prostředí a ozvat se ve chvíli, kdy některý z vlivů na jeho stav překročí nebo jen může překročit únosný limit. Pozornost přitom zdaleka není věnována pouze ovzduší, ale i půdě, vodním plochám a tokům, nakládání s odpady a podobně.

O oboru

Studium oboru zaměřeného na ekochemii v sobě sdružuje širokou škálu přidružených disciplín, především z oblasti chemie a biologie.
Teoretická část studia je kromě samotné výuky předmětů z oblasti ekologie a chemie věnována zejména legislativě v rezortu řízení a kontroly stavu životního prostředí, souvisejícím ISO normám a bezpečnostním předpisům, problematice odpadového hospodářství apod. Nemalou část výuky na většině škol tvoří také jazyková příprava, a to nejčastěji v angličtině (včetně odborné). V praktické části studia se posluchači učí nejrůznějším laboratorním postupům zkoumání a vyhodnocení a interpretaci jeho výsledků, seznamují se s potřebnými technologickými metodami a nechybí samozřejmě ani práce s výpočetní technikou či praxe přímo v terénu.

Přijímací zkoušky

V případě bakalářských oborů jsou uchazeči o jejich studium zpravidla přijímáni buď zcela bez přijímacích zkoušek, nebo případně na základě testu z chemie na úrovni středoškolské výuky. U magisterských oborů se již předpokládají a ověřují příslušné znalosti získané v bakalářském studiu.

Předměty

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že během studia posluchači narazí na řadu předmětů, spojenou s chemií – od obecné, anorganické, organické, analytické, fyzikální, jaderné či makroorganické chemie přes biochemii, geochemii a hydrochemii až po chemii v legislativě, v angličtině či v toxikologii. Nevyhnou se však ani fyzice či matematice, informačním technologiím, laboratorním cvičením, ISO normám, analýzám vody a ovzduší apod.

Uplatnění studentů

Absolventi oboru mají relativně široké pole možností uplatnění na pracovním trhu. Působit mohou, dle zvoleného zaměření, například jako ekologové, vodohospodáři, odborníci na ochranu životního prostředí a zacházení s odpady atp. Tyto pozice jsou vyhledávány mj. v podnikatelském sektoru stejně jako ve státní správě a samosprávě se zaměřením na oblast ochrany životního prostředí (od místních odborů až po ministerstvo životního prostředí), dále pak v laboratorním výzkumu, ve vzdělávacích institucích, v oblasti chemické legislativy, zdravotnictví, farmacie, potravinářství, zemědělství a dalších odvětvích. Uplatnění ovšem mohou najít i v oblasti výroby, zpracování, nakládání, prodeje a likvidace chemických látek a odpadů. Vzhledem k tomu, že je u řady nabízených oborů kladen velký důraz i na jazykovou průpravu, získávají absolventi zaměstnání také v dotčených institucích v zahraničí.

Kde obor studovat

Ekochemii či chemii životního prostředí lze studovat v bakalářském studiu například na těchto školách a jejich fakultách:

  • UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

Přírodovědecká fakulta
Studijní program: Chemie
Studijní obor: Ekochemie (Bc., 3 roky, P), Chemie životního prostředí (NMgr., 2 roky, P)
Web: www.prf.upol.cz (Bc.), www.prf.upol.cz (Mgr.)

  • VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

Fakulta chemická
Studijní program: Chemie a chemické technologie
Studijní obor: Chemie a technologie ochrany životního prostředí (Bc., 3 roky, P/K; Ing., 2 roky, P/K); Chemie a technologie ochrany životního prostředí (Krizové řízení) (Bc., 3 roky, P)
Web: www.vutbr.cz (Bc.), www.vutbr.cz (zaměření Krizové řízení), www.vutbr.cz (Ing.)

  • UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

Přírodovědecká fakulta
Studijní program: Chemie
Studijní obor: Chemie životního prostředí (RNDr.)
Web: www.natur.cuni.cz

  • VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE

Fakulta technologie ochrany prostředí
Studijní program: Technologie pro ochranu životního prostředí
Studijní obor: Voda a prostředí (Bc., 2 roky, P); Ekotoxikologie a environmentální analýza (Bc., 2 roky, P); )
Web: www.vscht.cz (technologické zaměření), www.vscht.cz (toxikologické a analytické zaměření)

Pro úplné vyhledání oborů dle požadovaných kritérií navštivte náš Vyhledávač studijních programů a oborů.

Zdroj: webové stránky jednotlivých fakult
Zdroj foto: Stock.XCHNG

Další články k tématu

Podcast Pod čepicí prozradí vše důležité o Univerzitě Karlově

Podcast Pod čepicí prozradí vše důležité o Univerzitě Karlově

Zájemci o studium na Univerzitě Karlově by si neměli nechat ujít novou podcastovou sérii Pod čepicí UKa!. Série si klade za cíl zodpovědět všechny otázky středoškoláků o Univerzitě Karlově. Posluchači se tak například dozví, která lékařská fakulta je nejlepší či jak se naučit na vysoké škole efektivně učit. Podcast vznikl v rámci besed o studiu na …

Na jaký obor máte největší šanci se dostat

Na jaký obor máte největší šanci se dostat

Termíny příjímacích zkoušek na vysoké školy se blíží. Vedle toho, jaké požadavky je třeba k přijetí ke studiu splnit a co všechno se musí naučit, zajímá budoucí vysokoškoláky také to, jakou mají vůbec šanci na úspěch. Podívali jsme se na čísla z minulých let a zjistili jsme, na jaké obory máte největší šanci se dostat. Nejvíc studentů …