Speciál O OBORECH: Design nábytku

18. 4. 2012 | O studijních oborech

Jsi umělecky nadaný? Dokážeš vnímat aktuální potřeby společnosti? Pokud ano, tak právě pro tebe je jako šitý na míru obor Design nábytku, který nově nabízí Mendelova univerzita v Brně. Přihlášky lze posílat až do 11. května 2012!

Kde studovat

V České republice nabízí obor Design nábytku na vysokoškolské úrovni pouze Mendelova univerzita v Brně. Ten je součástí bakalářského i magisterského studijního programu Lesnické a dřevařské fakulty. Délka bakalářského studia je čtyři roky a navazující magisterské studium trvá dva roky.

Předpoklady studia

Přijímací zkouška se skládá ze dvou částí. Nejdříve musí uchazeč úspěšně projít testem Obecných studijních předpokladů (OSP), které jsou pořádané firmou SCIO a poté je přizván k talentové zkoušce, kterou již organizuje Lesnická a dřevařská fakulta. Konečný pořadí je dáno součtem bodů z OSP, talentové zkoušky a z prospěchu na střední škole. Talentové zkoušky budou probíhat ve dnech 7. a 8. června 2012. Maximální počet přijatých uchazečů do bakalářského studijního programu je 24.

Náplň studia

Zásadní význam má vyváženost uměleckých dovedností, vnímavosti pro aktuální potřeby společnosti, technické a technologické znalosti v oboru výroby nábytku. Dále je do studia zařazeno navrhování interiérů a produktový design solitérních prvků.

Předměty

Student musí absolvovat povinné předměty jako například CAD vizualizace, Technika tvorby designu, Technika tvorby interiéru, Tvorba nábytku, Ateliér nábytkové tvorby a Dějiny designu nábytku. Volitelné odborné předměty si mohou studenti vybírat na Zahradnické fakultě a na Lesnické a dřevařské fakultě.

Uplatnění absolventů

Absolventi tohoto oboru jsou schopni tvůrčím způsobem využívat nové technologie a brát zřetel na ekonomická a ekologická hlediska. Jsou schopni samostatné tvůrčí práce, ale i práce v kolektivu či řízení malé firmy. Uplatnění mohou nalézt jak u malých výrobců nábytku, tak u velkých výrobců v procesu navrhování nábytku a přípravy výroby. Studenti také získají schopnosti, které mohou uplatnit při navrhování a zařizování interiérů.

Užitečné odkazy:

Zdroj textu i fotografií: webové stránky školy