Speciál O OBORECH: Čínská filologie, sinologie

27. 2. 2009 | O studijních oborech

„Učíš-li se proto, aby sis zapamatoval, zapomeneš. Učíš-li se proto, abys porozuměl, zapamatuješ si.“ (čínské přísloví) Pozn.: Článek byl aktualizován 29. 11. 2009 (-pel-)

Sinologie je vědní obor zabývající se studiem čínského jazyka. Kromě jazyka však neopomíjí ani jeho kolébku, zabývá se tedy kulturou Číny od tamních dějin přes filozofii až po poezii. Čínský jazyk je součástí sino-tibetské jazykové rodiny, což znamená, že jeho studium se ani v nejmenším nepodobá lekcím angličtiny či němčiny. „Čínský jazyk má nároky jak na zrakovou, tak i na sluchovou paměť,“ vysvětluje na serveru www.blisty.cz student čínské filologie Karel Sýkora.

Kde studovat čínštinu?

Obor čínská filologie nabízí Palackého univerzita v Olomouci, obor sinologie Karlova univerzita v Praze. V Olomouci je důraz kladen spíše na samotný jazyk, v Praze se soustředí na hlubší proniknutí do čínské kultury. Obě katedry nabízí jednooborové i dvouoborové bakalářské studium. Doplňkovým oborem bývá často další jazyk, filozofie či religionostika. Vzhledem k rostoucí ekonomické síle Číny je velice perspektivní kombinace s aplikovanými ekonomickými studiemi. Studovat čínštinu s dalším asijským jazykem se však pro přílišnou náročnost nedoporučuje.

Přijímací zkoušky

K přijímačkám do Olomouce je třeba si připravit pouze učebnici češtiny od pánů Jiřího Melichara a Vlastimila Styblíka, kterou doporučovaly stránky olomoucké katedry v minulém roce. Od studentů olomoucké čínské filologie se žádná předchozí znalost jazyka či tamní kultury nevyžaduje, přijímacím testem je pouze test z češtiny. Uchazeči o studium sinologie v Praze se u přijímacího řízení zapotí daleko více. Zkoušky jsou dvoukolové a každé kolo zahrnuje několik předpokladů – v prvním kole se od uchazečů vyžaduje kromě společenskovědního rozhledu i prokázání znalosti reálií zemí Dálného východu a překlad odborného textu ze světového jazyka do češtiny. V druhém kole přichází ústní pohovor, který prověří motivaci ke studiu, znalosti specializace a další světový jazyk. Samozřejmostí je přiložená přečtená odborná literatura.

Studium

Během studia se mladí jazykovědci setkávají jak se semináři fonetiky, lexikologie či gramatologie čínštiny, tak i s geograficky, dějinně, literárně a kulturně orientovanými předměty. Sylaby kurzů z pražské katedry jsou volně ke stažení, olomoucká katedra nabízí k nahlédnutí anotace některých předmětů. Na obou katedrách vyučují kromě českých expertů i rodilí mluvčí.

Uplatnění absolventů

Oficiální prameny informují o širokém spektru uplatnění: ve státních institucích, ve sdělovacích prostředcích, obchodních firmách a kulturních institucích jako odborný poradce, tlumočník, překladatel. Konkrétní možnosti se také odvíjí od charakteru druhého oboru v případě dvouoborového studia.

Podrobné informace

Ústav asijských studií Filozofické fakulty UK v Praze
Katedra asijských studií Filozofické fakulty UP v Olomouci

Další informace

rozhovor se sudentkou oboru

Další články k tématu

Nejlepší aplikace roku 2022 pro učení jazyků

Nejlepší aplikace roku 2022 pro učení jazyků

Pokud jste se někdy na vlastní pěst pokoušeli naučit cizí jazyk, určitě víte, že to není nic jednoduchého. Uvědomují si to i vývojáři, kteří na pomoc vytvářejí různé jazykové aplikace. V záplavě méně zdařilých počinů může být problém najít ty opravdu kvalitní aplikace. Připravili jsme proto pro vás výběr těch nejlepších aplikací, se kterými se …

Matika trápila maturanty i na podzim. Neúspěšnost byla 70 procent

Matika trápila maturanty i na podzim. Neúspěšnost byla 70 procent

Na podzimní termín maturit se letos přihlásilo skoro 18 tisíc studentů. Společnou část maturity neudělalo celkem 38 procent studentů. Nejhůř dopadli maturanti z matematiky a němčiny. Maturitu nesložilo přes 70 procent z nich. Z českého jazyka v podzimním termínu skládalo zkoušku 8161 studentů a jejich neúspěšnost činila 27,8 procent. Téměř třem stovkám maturantů ke složení testu pomohlo zrušení sporné …