Speciál O OBORECH: Cestovní ruch

24. 4. 2008 | O studijních oborech

Baví vás cestování a uvažujete o tom, zda by se to dalo zužitkovat ve vaší budoucí profesi? Nebo váháte nad tím, jaký obor humanitního směru by vás bavil? Čtěte dál a zjistíte, zda pro vás Cestovní ruch může být to pravé. Pozn.: článek byl aktualizován 3.12.2009 (-pel-)

Náplň studia

Obor poskytuje znalosti potřebné k řízení cestovního ruchu na podnikové a regionální úrovni. Absolvent by měl být schopen analyzovat území z pohledu přírodních, kulturně historických a ekonomických předpokladů rozvoje cestovního ruchu. Zároveň by mě získat organizační dovednosti, potřebné znalosti z oblasti informatiky a jazykové vybavení.

Předměty

Mezi předměty, se kterými se obecně na tomto oboru setkáte, jsou Cestovní ruch České republiky, Mikroekonomie, Makroekonomie, Marketing, Podniková ekonomika, Mezinárodní obchod, cizí jazyk. Dále se již liší – Management cestovního ruchu v Hradci Králové dává vedle ekonomiky relativně velký prostor reáliím a komunikačním dovednostem, Cestovní ruch a regionální rozvoj na VŠE se více soustředí na ekonomiku a finance.

Uplatnění

Absolvent může nalézt zaměstnání v podnicích cestovního ruchu (např. v regionálních agenturách, ve správách národních parků, rekreačních oblastí, rekreačních středisek), v institucích státní správy i v podnikání.

Postřehy studenta

Ptali jsme se Katky Martínkové, která studuje 2. ročník oboru Management cestovního ruchu na Univerzitě Hradec Králové:

Naplnil obor tvá očekávání?
Má očekávání splnil částečně. Vybírala jsem si cestovní ruch a pak jsem zjistila, že polovinu předmětů mám stejnou jako lidi na VŠE, což mi připadá vcelku zbytečné. Dalo by se to nahradit mnohem lepšími a vhodně zkombinovanými předměty.

Jak je studium časově náročné?
Vzhledem k nepovinným přednáškách a požadovaným 70% nebo 75% účastem na hodině (a když se k tomu přidá šikovně sestavený rozvrh) se dá škola vmáčknout klidně do tří dnů. Záleží ale na tom, jestli si člověk bere i nepovinné předměty a jak hodně je zaujatý v oboru. Já trávím ve škole čas dle zajímavosti předmětů. Domácí příprava spočívá v semestrálních pracích či prezentacích. Máme tak 10 předmětů a z každého je jedna prezentace, jejíž příprava zabere 5–6 hodin (záleží na tom, jestli je to pro předmět v češtině nebo pro němčinu – na tu je potřeba někdy i 10 hodin).

Zaskočilo tě na tomto oboru něco?
Na oboru mě zaskočilo množství ekonomických předmětů a vyškrtnutí jazyka z povinných plánů. Podle mě by minimálně jeden jazyk povinný měl být – to už se pak status vysoké školy dostává na úroveň (ne-li pod) středních škol.

Cestování je příjemným zpestřením života mnoha z nás. Někteří jej i studují (foto: Stock.XCHNGCestování je příjemným zpestřením života mnoha z nás. Někteří jej i studují (foto: Stock.XCHNG)

Komu bys studium u vás (ne) doporučila?
Nedoporučila bych ho lidem s vyššími ambicemi. Je to dobrá škola, ale jistě jsou i lepší. Já jsem tu ale spokojená. Ještě bych dodala, že se zde můžete poměrně snadno dostat na studijní pobyty v rámci programu Erasmus.

Kde lze obor studovat
Management cestovního ruchu, Fakulta informatiky a managementu v Hradci Králové
Cestovní ruch a regionální rozvoj, Fakulta mezinárodních vztahů, VŠE v Praze
Cestovní ruch, Provozně ekonomická fakulta, Mendelova zamědělská a lesnická univerzita v Brně
Cestovní ruch Katedra cestovního ruchu, Vysoká škola polytechnická Jihlava
Regionální rozvoj a cestovní ruch, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita
Ekonomika cestovního ruchu, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě
Cizí jazyky pro cestovní ruch, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové
Cestovní ruch – stránky školy, Vysoká škola obchodní v Praze
Management destinace cestovního ruchu – stránky školy, Vysoká škola hotelová v Praze
Management cestovního ruchu – stránky školy, Vysoká škola obchodní a hotelová
Cestovní ruch – stránky školy, Vyšší odborná škola cestovního ruchu Karlovy Vary
Cestovní ruch – stránky školy, Vyšší odborná škola AHOL

Zdroj: stránky univerzit a škol