Speciál O OBORECH: Biochemie

25. 12. 2007 | O studijních oborech

Lákalo by vás jednou pracovat v laboratoři? Rozhodujete se mezi studiem chemie a biologie? A co třeba zkusit studium biochemie, které vám představuje tento článek… Pozn. Článek byl aktualizován dne 2. 12. 2009. (bel)

Cíle studia Budete-li studovat biochemii, získáte mnoho vědomostí zejména z chemie, ale v nezanedbatelné míře také z biologie. Cílem studia je výchova kvalifikovaných odborníků v oblasti biochemie a molekulárně biologických disciplínách.

Obsah studia Studenti biochemie musí úspěšně absolvovat především chemické předměty – organickou chemii, analytickou chemii, matematickou chemii, fyzikální chemii, anorganickou chemii atd. Od klasické chemie se studium odlišuje tím, že je doplněno o nezbytné základy biologie (obecná biologie, molekulární biologie, mikrobiologie…), matematiky a fyziky. Zeptal jsem se Ondřeje, který studuje biochemii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, jaké vidí zásadní rozdíly ve studiu biochemie oproti jiným oborům: „Obecně je delší než jiné studium o čas strávený v laboratořích, ale oproti chemii máme větší volnost při výběru předmětů – tady v Brně není vše povinné.“

Kde studovat a obsah přijímacích zkoušek Studijní obor biochemie mají v nabídce přírodovědecké fakulty v Praze, Brně, Olomouci a Českých Budějovicích. Techničtěji zaměřené, avšak podobné obory, lze studovat na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a Fakultě chemické VUT. Přijímací zkoušky probíhají většinou v podobě testu z chemie. Na Masarykově univerzitě v Brně absolvuje uchazeč pouze test studijních předpokladů a na VŠCHT se sestavuje pořadník na základě výsledků ze střední školy – písemný test se nekoná. V počátcích studentům velice pomůže, budou-li mít ze střední školy základní znalosti zejména chemie a biologie, ale i přehled ve fyzice a matematice. Přesto, pokud budou v něčem pokulhávat, nebývá problém drobné handicapy dohnat.

**Uplatnění absolventů ** Absolventi biochemie by měli najít uplatnění zejména v nejrůznějších výzkumných laboratořích. A to nejen ve vědeckých, ale i farmaceutických, potravinářských, zdravotnických a průmyslových a v neposlední řadě také v oblasti monitoringu životního prostředí. V případě, že získají další vzdělání v managementu či ekonomii, mohou se uplatnit též jako obchodní zástupci farmaceutických a biotechnologic­kých firem.

**Odkazy ** Karlova univerzita, Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého Olomouc, Přírodovědecká fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Přírodovědecká fakulta Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická