Speciál O OBORECH: Africká studia

26. 8. 2010 | O studijních oborech

Exotika afrických zemí přitahuje srdce nejednoho dobrodruha. Pestrost africké přírody, jazyků, kmenů i historie vyžaduje velký zájem a vytrvalost. Podobně to bude u nás zřejmě i s přijímačkami – nabízených vysokoškolských oborů zaměřených na africký kontinent je vskutku pomálu.

Náplň studia

Jak samy školy uvádí, obory zaměřené na africkou oblast se snaží částečně zaplnit mezeru na vzdělávacím trhu, který klade příliš velký důraz na euroatlantickou oblast. V rámci České republiky je možnost studovat africkou kulturu (resp. politiku) jedinečnou příležitostí, jak získat komplexní nadhled nad problematikou mezinárodního postavení Afriky i jejího vnitřního uspořádání a vývoje.

Předměty

Studenti oboru se jistě setkají s takovými povinnými předměty, jakými jsou Politické dějiny afriky, Afrika v mezinárodních vztazích, Řešení konfliktů či Politická antropologie, zaměří se ale také na nedemokratické režimy, problematiku voleb a politických stran či metodiku výzkumu. Povinně si také zvolí francouzský nebo španělský jazyk. Ze široké nabídky volitelných předmětů si mohou vybrat např. portugalský jazyk, projektový management, strategie rozvoje a mnohé další. Podmínkou studia je, aby byl student schopen číst odborné texty v anglickém jazyce.

Kde se dá studovat

Zájemci o africkou kulturu se asi při hledání nejdříve setkají s nabídkou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Pětiletý magisterský obor Afrikanistika již ale bohužel není realizován a jeho akreditace trvá jen do 31. října 2010. Noví studenti už několik let nejsou nabíráni. Univerzita Hradce Králové pak umožňuje na Filozofické fakultě v rámci programu Politologie zvláštní zaměření v magisterském navazujícím studiu Politologie – Africká studia. Tento dvouletý obor lze studovat prezenčně i kombinovaně. Žádný bakalářský obor se zaměřením na africkou kulturu není tedy v České republice momentálně dostupný.

Podmínkou každého studia je zvídavost!
Podmínkou každého studia je zvídavost!

Uplatnění absolventů

Absolvent získá v Hradci Králové vzdělání jak politologické, tak komplexní společenskovědní vztahující se k Africe jako takové. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi specifický obor i v rámci Evropy, může se absolvent uplatnit i v mezinárodních organizacích či firmách spolupracujících s oblastí Afriky. To mohou být například nevládní organizace zaměřené na řešení problémů tzv. rozvojového světa, ale i instituce státní sféry (např. ministerstva s orientací na daný region) nebo sdělovací prostředky trpící nedostatkem odborníků na specifické otázky určitých oblastí.

Přijímací řízení

Uchazeči, kteří již absolvovali politologii nebo politické vědy na UHK, projdou pouze ústním pohovorem zaměřeným na zájem o obor. Dále dojde k zhodnocení jejich dosavadních výsledků během studia. Ostatní uchazeči budou přijímáni na základě ústního pohovoru zaměřeného na předpoklady ke studiu a písemného testu prověřujícího politologické znalosti na bakalářské úrovni. Uchazeč také předloží svou obhájenou bakalářskou či diplomovou práci.

Více informací

Katedra politologie FF UHK

Zdroje fotografií: stock.xchng

Další články k tématu

11. adventní okénko: Nejlepší africká univerzita

11. adventní okénko: Nejlepší africká univerzita

Máme tu druhou adventní neděli, která tentokrát připadla na 11. prosinec. Tento den mimo jiné slavíme Mezinárodní den solidarity s ženami a dětmi Afriky. Dnešní okénko proto věnujeme nejlepší univerzitě na africkém kontinentu. Do výběru QS Top Universities Ratings, který do svého žebříčku zařadil tisícovku nejlepších škol na světě, se dostalo deset afrických vysokoškolských institucí. Tou …

Vzpomínka na prezidentskou kampaň: Jak oslovovali kandidáti mladé?

Vzpomínka na prezidentskou kampaň: Jak oslovovali kandidáti mladé?

Mladí lidé včetně vysokoškoláků tvoří významnou voličskou skupinu. Během uplynulých prezidentských voleb se proto i kandidáti na novou hlavu státu v rámci svých kampaní zaměřovali mimo jiné i právě na ně. Někteří úspěšně, jiní zas ne tolik. Každopádně jsme se díky tomu dozvěděli spoustu zajímavostí. Takže, kdo do kampaně vkročil v pozitivních teniskách? Komu zaskočil arašíd …

Nový rektor Univerzity Hradec Králové: Čeká nás hodně práce

Nový rektor Univerzity Hradec Králové: Čeká nás hodně práce

Univerzita Hradec Králové si zvolila nového rektora. Bude jím stávající děkan přírodovědecké fakulty Jan Kříž, který ve volbě porazil jediného protikandidáta, děkana fakulty informatiky a managementu Josefa Hynka. Funkce by se měl ujmout příští rok v červenci. Školu pak povede následující čtyři roky. „Chci být viditelným rektorem, pro kterého jsou studující rovnocenní partneři a kvalita výuky …