Soutěž Technology Cup 2011 ve finále

6. 6. 2011 | Tiskové zprávy

Praha 30. května 2011: První ročník inovativní soutěže Technology Cup pro studenty je u konce. Soutěž měla za úkol stimulovat mladé lidi, aby nepsali své myšlenky a práce do šuplíku, ale aby se je naučili uplatnit a prosadit v praxi.

Vítěz soutěže, které se zúčastnilo více než pět set soutěžících, bude vyhlášen na brněnském výstavišti v rámci veletrhu Autosalon. Finálový den se uskuteční 6. června od 10:00. Zde budou ohodnoceni ti nejúspěšnější, kteří získají hodnotné finanční i nefinanční ceny.

Do soutěže se přihlásilo více než 500 studentů z devatenácti univerzit, vysokých a středních škol. Doprovodné akce – Bleskové soutěže se zúčastnilo více než dva tisíce soutěžících a bylo rozdáno celkem osm mobilních telefonů od společnosti LG. Z finálových prací vybere odborná komise šest nejlepších ukázek transferu myšlenek mladých lidí. Autoři prací získají finanční hotovost, televize a monitory od společnosti LG, odborné poradenství a možnost rozvoje projektu od partnerů soutěže a mnohé další zajímavé ceny. „Jsme mile překvapeni úrovní některých prací a určitě nebude lehké vybrat několik nejlepších, zajímavé práce v oblasti energetiky, strojírenství, či biomedicíny dávají znát, že budoucnost inovací a české vědy není úplně k zahození,“ dodává člen odborné hodnotící komise, Jan Rakušan, předseda představenstva CVVI. Největší zastoupení měly technicky zaměřené vysoké školy – ČVUT v Praze a VUT v Brně. Studenti Fakulty elektrotechniky ČVUT v Praze byli navíc motivováni pro úspěšnou účast v soutěži významným stipendiem od děkana fakulty, prof. Šimáka.

Soutěže se také účastní již ostřílení soutěžící. Jedním z nich je také student Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně, Tomáš Svoboda. Ten jako student střední školy sestavil funkční rentgenový přístroj, zkombinovaný s CT. Tím, získal multifunkční hybridní přístroj, který má širokou škálu uplatnění od biomedicíny, až po bezpečnostní průmysl. „Celý přístroj jsem sestrojil ze získaných a vyrobených součástek, což nebylo vůbec jednoduché. Jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit této soutěže, protože bych nerad nechal svůj výtvor někde v šuplíku,“ dodává student prvního ročníku oboru Biomedicína a Bioinformatika, Tomáš Svoboda. Ten si ve volném čase vydělává peníze na vylepšování a testování svého vynálezu, jako barman a číšník. Soutěž byla rozdělena na dvě části, v jedné se spolu utkali studenti vysokých škol, ve druhé pak doktorandi. Studenti vysokých škol soutěžili v základních pěti kategoriích, v rámci kterých měli na výběr jednotlivá témata. „Pokud si student z nabídky nevybral, mohl si zaregistrovat i jiné téma v dané kategorii, jen se musí týkat vědy a výzkumu nebo transferu technologií. Ten kdo bude mít zájem, může si zaregistrovat i témat více,“ dodává Rakušan. Soutěžní kategorie jsou:

o Telekomunikace & ICT
o Strojírenství, Doprava & Energetika
o Medicína, Biotechnologie & Přírodní vědy
o Zemědělství, Lesnictví & Ochrana přírody
o Humanitní vědy, média & kultura

Celková hodnota darů pro soutěžící přesahuje částku 4.000.000,–- korun. Největším lákadlem pro výherce je finanční odměna v hodnotě 50.000,–-, a také balíky služeb od partnerů projektu – právní, marketingovou, výrobní podporu, atd., dále stipendijní programy a stáže. Tímto mohou ti nejnadanější získat zajímavou možnost, jak uplatnit své práce v praxi.

Již nyní probíhají přípravy dalšího ročníku, který bude spuštěn v říjnu 2011. Všichni fanoušci této soutěže se mohou těšit na nové zajímavé partnery, ceny v soutěžích a další výzvy.