Slovenské obory, které u nás nenajdete

2. 8. 2010 | Studium v zahraničí

Studium v zahraničí je už v podstatě móda, Slovensko ale zůstává v představách studentů stereotypně spíše v přihrádce „nezajímavé“. Přitom vysoké školy našich sousedů nabízí i bakalářské obory, které byste u nás hledali marně – a navíc ve srozumitelném jazyce!

Tento článek by vám měl představit některé obory, které naši sousedi nabízí a které by určitě oslovily nejednoho českého studenta. Seznam oborů, které v naší republice na vysokých školách zatím chybí (nebo existují jako méně specializované obdoby), jistě není kompletní, snad bude tedy alespoň v lecčems inspirativní pro uchazeče o studium i pro univerzity samotné. (Pozn.: Názvy oborů jsou přeloženy do češtiny.)

Filozofické fakulty obohacené
Univerzita Komenského v Bratislavě může českého studenta oslovit nejedním oborem, který v České republice nemá obdoby. Takovým je například Etika. Zatímco u nás je možné studovat etiku v podstatě pouze z náboženského hlediska (Náboženská výchova a etika, Teologická antropologie a etika, výjimkou jsou pak specializované obory jako Lékařská etika), v Bratislavě je vyučována pod hlavičkou Filozofické fakulty, která by měla zajistit dogmaticky nezatíženou výuku. Obor Aplikovaná etika v rámci Filozofické fakulty ale najdete i na Univerzitě Pavla Jozefa Šafárika v Košicích (vice zde).

Pedagogika trochu jinak
Zajímavé a nové obory ale najdete i na pedagogických fakultách. Prešovská univerzita v Prešově nabízí například obor Pedagogika mentálně postižených (více zde), který u nás v takto úzké specializaci jako bakalářský obor studovat nelze. Další obory, které by i u nás určitě našly uchazeče o studium, jsou obory se zaměřením na romskou menšinu. Sem by patřily třeba obory Romský jazyk a kultura nebo Sociální a misijní služby v romských komunitách, které realizuje Fakulta sociálních věd a zdravotnictví na Univerzitě Konštantína Filozofa v Nitře (více informací zde). Pedagogická fakulta Univerzity Komenského v Bratislavě zase určitě osloví všechny se zájmem o různé formy léčebné výuky (muzikoterapie, arteterapie a další) v rámci oboru Léčebná pedagogika. Více si můžete přečíst na tomto odkazu.

Studovat arteterapii? Stačí podat přihlášku!Studovat arteterapii? Stačí podat přihlášku!

Co právě frčí
Ani v oblasti obchodu a nejaktuálnější společenské situace nezůstává výuka na Slovensku pozadu. Zajímat by vás mohl např. obor Mezinárodní management, který Fakulta managementu na Univerzitě Komenského v Bratislavě umožňuje studovat i v německém a francouzském jazyce (více zde). Tatáž univerzita na Fakultě sociálních a ekonomických věd nabízí obor Aplikovaná ekonomie (více o něm na tomto odkazu). K managementu a ekonomii nezbytně patří i umění řádně komunikovat. Na to se zaměřuje celá Fakulta masmediální komunikace na Univerzitě sv. Cyrila a Metoda v Trnavě, kde si můžete ke studiu vybrat např. obor u nás ještě nezavedený s názvem Masmediální komunikace (počtěte si zde).

Z jiného soudku
Aktuální problémy ale neopomíjí ani Fakulta matematiky a fyziky bratislavské Univerzity Komenského, která umožňuje studium speciálního oboru Obnovitelné zdroje energie a environmentální fyzika(více zde). Trochu neobvykle bude českým studentům znít možná také Nauka o rodině, obor, který najdete na Teologické fakultě Trnavské univerzity v Trnavě (více o fakultě zde). V České republice je podobně zaměřen pouze obor připravující k učitelství rodinné výchovy. Náš letmý přehled ukončuje neméně výjimečný obor vyučovaný na Fakultě zahradnictví a krajinného inženýrství na Slovenské polnohospodářské univerzitě v Nitře, který se jmenuje Zakládání a údržba sportovních ploch (web fakulty).

Zdroj fotografií: stock.xchng

Další články k tématu

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …