Anketa: co si čeští studenti myslí o počtu Slováků na našich školách?

18. 2. 2011 | Studium v zahraničí

Na českých univerzitách studuje stále více zahraničních studentů. Více než dvě třetiny z nich tvoří Slováci, kteří v České republice mohou studovat za stejných podmínek jako Češi. Co si o tom myslí čeští studenti?

Pro Slováky je studium v České republice poměrně jednoduché – nemusí skládat zkoušku z českého jazyka ani za studium platit, stačí jim úspěšně projít přijímacími zkouškami. Na české školy se zpravidla hlásí kvůli jejich vyšší úrovni a lepším vyhlídkám na uplatnění po ukončení studia. Před třemi lety u nás bylo více než 320 000 studentů, z toho více než 24 000 byli studenti ze zahraničí. Ve většině případů právě ze Slovenska.

Vedení škol ani vyučující pak mezi českým a slovenským studentem nevidí žádné rozdíly. Přijímají ty nejlepší, bez ohledu na to, odkud jsou. Mezivládní dohoda z roku 2001 zároveň umožňuje Slovákům používat svůj mateřský jazyk jak při přijímacích zkouškách, tak i během celého studia.

Ptali jsme se studentů různých českých škol po celé republice, co si o počtu Slováků u nás myslí. Většině z nich Slováci nijak nevadí, nebo jejich přítomnost u nás přímo vítají.

Co si myslíte o počtu Slováků na českých školách?

Iva Krušinová, Masarykova univerzita, obor Lektorství francouzského jazyka: Vůbec mi nevadí, myslím si, že je to jenom dobře. Podle mě ten vztah, jaký spolu Češi a Slováci vždycky měli, trošku umírá, postupně odchází a začínáme je brát jako cizince, a myslím si, že to je velká škoda. Takže já jsem pro, ať jsou tu s námi.

Žaneta Rymešová, Univerzita Karlova, obor biochemie: Je jich moc. Nemyslím, že je to tak špatně, dostanou se sem většinou jen ti opravdu chytří, takže jsou velká konkurence, což může Čechy víc motivovat – že oni nejsou odsud a přitom zvládají studium výborně. Navíc u nás na oboru jsou to ti nejpohodovější li­di.

Petr Havlíček, Vysoké učení technické, obor Průmyslový design: V Plzni jich bylo málo, v Brně taky málo. Nevadí mi – taky bych šel studovat do vyspělejší země, kdyby mě tam brali.

Barbora Telátníková, Univerzita Karlova, obor Ekonomické teorie: Slováci na českých školách mi nevadí, mám mezi nimi hodně kamarádů.

Iva Bernardová, Masarykova univerzita, obor Informatika: Nepřipadá mi, že by tu bylo Slováků nějak moc. Já si jich až tolik nevšímám. Ale nevadí mi – vzhledem k tomu, že to mají ze Slovenska celkem daleko na všechny „lepší“ české univerzity si myslím, že tu studují jenom ti, kdo o to mají opravdu zájem, a podle mě by se nemělo bránit lidem získat kvalitní vzdělání, když o to stojí.

Jiří Kalousek, Konzervatoř a VOŠ Jaroslava Ježka, obor Kytara – rock: Taky jsou u nás Slováci a řekl bych, že jich je tak akorát, ani málo, ani moc. A nijak mi nevadí, ani obecně.

Lukáš Kubart, Západomoravská vysoká škola, obor Marketing a management: Na třebíčské ZMVŠ tenhle problém moc neřešíme… Ale jinak mi přijde, že je tu dost přeslovákováno, což mi trochu vadí. Na druhou stranu, se Slováky se dobře paří.

Michaela Fučíková, Univerzita Hradec Králové, obor Management cestovního ruchu: My máme na oboru jen jednu Slovenku, což není mnoho. A klidně by jich tu mohlo být i víc, ať je to trochu „internacionální“, pokud se tedy dá takhle mluvit o Slovácích…

Kateřina Kusáková, Masarykova univerzita, obor Mediální studia a žurnalistika: Je jich tu spousta! Ale máme je rádi.

Další články s touto tematikou:

Petra Detersová: Studovala jsem v Česku i na Slovensku

“”Nemám pocit, že by som bola v zahraničí,” říká slovenská vyučující na VŠ”:http://www.vysokeskoly.cz/…cujici-na-vs

„Nevýhoda studia na Slovensku? Žádná mě nenapadá!“

Slovenští studenti v Brně: 5 největších pomluv

Zdroj fotografie: Stock.Xchng