Skotský hostující profesor na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice prof. Duncan Gregory o chemii pevných látek a nanosvětě

30. 3. 2011 | Tiskové zprávy

V týdnu mezi 28. březnem a 1. dubnem přednáší na Fakultě chemicko-technologické hostující profesor Duncan Gregory z Glasgow University ve Skotsku.

Týdenní přednáškový cyklus s názvem „Solid State Chemistry – Nanoscale Solids Theory“ je jedním ze souboru přednášek zahraničních odborníků pořádaných v rámci projektu na podporu odborného vzdělávání a rozvoje vědecko-výzkumného týmu Centra materiálového výzkumu, spolufinancovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Jedná se o tříletý projekt, který byl vloni zahájen v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschop­nost. Na realizaci plánovaných vzdělávacích aktivit a na podporu rozvoje mladých badatelů získal univerzitní tým 16,6 mil. Kč.

K cyklu přednášek za její organizátory prof. Ing. Tomáš Wágner, CSc., proděkan Fakulty chemicko-technologické a odborný garant projektu, dodává:
„Profesor Duncan Gregory patří mezi velmi uznávané vědce a pedagogy v oblasti chemie pevných a výzkumu krystalických a vrstevnatých chalkogenidů, oxidů, nitridů i dalších vodivých i polovodivých materiálů. Chemii pevných látek se věnuje již více než 20 let. Mezi jeho nejuznávanější práce patří studium iontově vodivých nitridů a sulfidů a elektrických vlastností těchto a dalších anorganických materiálů. Na základě detailních a rozsáhlých experimentálních výsledků vyvinul profesor Gregory teorii vysvětlující změnu elektrických vlastností a iontové vodivosti anorganických materiálů používaných jako elektrolyty nebo elektrodové materiály pro pevnolátkové baterie. Jeho další významný a aktuální příspěvek k chemii pevných látek jsou jeho postupy pro syntézu anorganických nanočástic a jejich uplatnění v anorganických materiálech. Výsledky jeho výzkumu jsou publikovány v prestižních odborných časopisech.
Jedná se již o druhý pobyt Prof. Duncana Gregoryho na Univerzitě Pardubice. O nových trendech v elektronice a nových aplikačních možnostech těchto materiálů – o „Nových nitridech lithia vhodných pro skladování vodíku pro palivové články“ přednášel na univerzitě v Pardubicích již v roce 2006 v rámci mezinárodní konference SSC 2006.

„Přednášky Prof. Gregoryho jsou pro posluchače vždy velkým přínosem v porozumění novým materiálům. Významně přispívají též k rozvoji tvůrčích činností a projektů řešených na Fakultě chemicko-technologické, zejména katedry fyzikální chemie, katedry anorganické technologie, katedry obecné a anorganické chemie, jejího Výzkumného centra i Společné laboratoře chemie pevných látek Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd a Univerzity Pardubice. Profesor Duncan Gregory s námi spolupracuje nejen v pedagogice, ale i na přípravě další mezinárodní konference Solid State Chemistry (SSC 2012), kterou budeme pořádat v Pardubicích v červnu příštího roku“, dodal k přednáškovému cyklu skotského profesora prof. Wágner z domácí Fakulty chemicko-technologické.

Přednášky probíhají ve dnech 28. března až 1. dubna na Fakultě chemicko-technologické, v budově HB nového areálu FChT, učebně S21.

bližší informace k cyklu přednášek Prof. Gregoryho:
prof. Ing. Tomáš Wágner, CSc.
odborný garant projektu TEAM CMV
proděkan pro vnější vztahy FChT
telefon 466 037 144, mobil 724 905 425

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz
www.uni-pardubice.cz