Škola zájmového vzdělávání Pampaedie

31. 10. 2007 | Stojí za přečtení

Chcete se naučit vystupovat na veřejnosti? Zpracovat novinovou zprávu? Vařit pivo? To vše je možné v rámci projektu Univerzity Palackého Pampedie.

Pampaedie je projekt realizovaný Univerzitou Palackého. Konkrétním cílem projektu, který finančně podporuje Olomoucký kraj, je zkvalitnění, zastřešení a rozšíření nabídky zájmového vzdělávání v Olomouci.

Zpracovat digitální fotografii, pátrat po historii svého města, ovládnout trému před veřejným vystoupením, nahlédnout pod pokličku tvorby novin, lépe poznat flóru a faunu okolí Olomouce, seznámit se blíže s vínem a přiučit se someliérství, ale také naučit se pracovat s keramikou, či seznámit se s historií piva a naučit se jej vařit. To je ukázka z pestré nabídky kurzů vznikající Pampaedie. Všichni dospělí Olomoučané (a samozřejmě nejen oni) bez ohledu na věk, vzdělání či profesi se budou moci ve svém volném čase seznámit s obory lidské činnosti a poznání, které je oslovují.

Jednotlivá témata budou probírána v rámci tematických bloků – ty mohou mít podobu jedné přednášky, ale také tříměsíčního kurzu či víkendového workshopu. Setkání pak proběhnou většinou v prostorách UP, ale také při společných procházkách městem, v muzeích, nebo třeba v minipivovaru a na vinici.

S pojmem Pampaedie pracoval Jan Amos Komenský ve svém díle Obecná porada o nápravě věcí lidských. Pampaedie zde označuje univerzální zušlechťování celého lidského pokolení. Komenský ve své knize říká, že „přejeme si, aby tak k plnému lidství mohl být vzděláván ne nějaký jeden člověk nebo několik jich nebo mnoho, nýbrž všichni lidé vespolek, i každý zvlášť, mladí, staří, bohatí i chudí, urození i neurození, mužové i ženy, zkrátka každý, komu dostalo se údělu narodit se člověkem.“

Uzávěrka přihlášek proběhne v okamžiku, kdy bude naplněna kapacita jednotlivých kurzů. O zařazení do kurzu a dalších podrobnostech (přesné datum a čas zahájení kurzu, místo konání kurzu atd.) budeme všechny přihlášené informovat. Kurzovné se platí v hotovosti před zahájením jednotlivých kurzů.

V aktuální nabídce jsou např. kurzy zpracování digitální fotografie nebo videa, vaření piva, arteterapie, vytváření novin nebo televizní reportáže, ale i základy rétoriky. Řadu kurzů tedy využijete v běžném životě, ale třeba i při ústním pohovoru na přijímacích zkouškách.

Pampaedie je otevřenou školou – jak pro posluchače, tak pro lektory. Budete-li mít zájem o realizaci kurzu, který by mohl obyvatele Olomouce či jiných míst v kraji zajímat, kontaktujte organizátory na adrese info@pampaedie.cz. Na stejném e-mailu vám také zodpoví veškeré otázky. Véce informací viz www.pampaedie.cz.

Další články k tématu