SERVIS PRO PRVÁKY – Kolik peněz počítat měsíčně na studium?

24. 8. 2007 | Studentský život

Začátek roku se blíží a prváky i jejich rodiče jistě zajímá, kolika penězi tak asi bude měsíčně třeba studium podpořit.

Hlavním výdajem bývá kolejné. To je různé a jeho přesnou výši najdete na stránkách Vaší školy. „Platila jsem 1200 Kč, ale byli jsme na pokoji ve čtyřech a sociálky byly společné s klukama,“ říká Míša, která studuje v Brně. Běžné jsou ale i mnohem vyšší položky: „My jsme platili přes tři tisíce, byli jsme na dvojbuňce s vlastní koupelnou,“ vzpomíná Lenka studující v Praze.

Dalším výdajem je jízdné. Doporučujeme Vám využít žákovské jízdné nebo i skupinové slevy. Případně linkové autobusy Eurolines a Student agency, jsou na některých linkách výhodnější. Většině studentů se vyplatí čtvrtletní lístek na hromadnou městskou dopravu, zejména studujete-li v Brně nebo Praze, tak to stojí mezi 500 a 650 korunami.

Dále budete hodně platit za jídlo – samotné vás dost možná překvapí, kolik. Oběd v menze vyjde na 20 – 45Kč, nejdražší bývá jídlo v Praze. Další možností jsou různá meníčka v restauracích, mnohdy se finančně, ale zejména chuťově a kvalitou, vyplatí. Většina škol má dotované třeba bagety.

Nějaké ty výdaje počítejte zejména ze začátku semestru také na studijní potřeby – skripta, kopírování, tiskárny apod. Výše těchto poplatků je velmi proměnlivá.

Celkové výdaje na měsíc se u většiny studentů pohybují na základní hranici 4500 – 5000 Kč. Většina studentů si k tomuto obnosu ještě přivydělává příležitostnými brigádami, aby si mohli dovolit tu a tam něco navíc, třeba koncert apod.

Další články k tématu