SERVIS PRO MATURANTY: Příprava na přijímačky

27. 9. 2007 | Rady maturantům

Jste ve čtvrťáku a máte plnou hlavu maturity? Připadá vám, že na přípravu k přijímačkám je ještě trochu brzo? Poradíme vám, jestli se můžete ještě válet. Pro ty, kteří by se měli začít pomalu protahovat, přinášíme několik tipů, jak zařídit, aby vaše vědomosti přibývaly a sil neubývalo.

Jste ve čtvrťáku a máte plnou hlavu maturity? Připadá vám, že na přípravu k přijímačkám je ještě trochu brzo? Poradíme vám, jestli se můžete ještě válet. Pro ty, kteří by se měli začít pomalu protahovat, přinášíme několik tipů, jak zařídit, aby vaše vědomosti přibývaly a sil neubývalo.

Dobrou zprávu máme pro ty, kteří budou pokračovat na technických oborech. Zatím můžete nechat nohy na stole (pokud však už nyní víte, že máte mezery v důležitém předmětu, zaberte nebo vyzkoušejte přípravné kurzy). Většina ostatních (i těch, kteří zatím nevědí, kam se budou hlásit) by se však měla pomalu probrat.

Dívejte se na televizi Toto první přikázání zní lákavě a je velmi důležité. Hodí se pro všechny, které čekají testy všeobecných znalostí. Sledujte zprávy. Pokud možno každý den. I kdyby vám připadalo, že v nich nic pořádného není, vytrvejte. Vaším cílem je, abyste byli v obraze. Zachytíte-li zajímavou informaci, zkuste si ji dohledat ještě jinde (na internetu, v novinách…). Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit. Zvláštní pozornost věnujte politické situaci naší země i sousedních států. V přijímacích testech je to velmi vděčné téma. Bonus: nemyslete si, že týden před zkouškami už máte klid. Překvapit vás může i dotaz na dva dny „starou“ událost. Vyhledávejte zajímavé dokumenty. Budete se hlásit na medicínu? Zajímá vás historie? Hodláte studovat zeměpis? Na tyto i řadu dalších otázek naleznete odpověď. Satelit nepotřebujete. Vystačíte si se základními stanicemi. Vezměte k ruce program a vybírejte.

Hrajte si Kupte si knížky testů. Vyplatí se dát na doporučení či dobré jméno. Ne všude se totiž musí objevit správné informace. U testů se jednoduše procvičíte a kdo ví? Třeba se právě u přijímaček setkáte s nějakou stejnou nebo podobnou otázkou.

Čtěte si K většině studijních oborů existuje spousta literatury. Nevíte, jakou zvolit? Podívejte se na stránky školy, na kterou směřujete. Často tam najdete doporučenou literaturu. To ale neznamená, že se musíte kousat nudou nad něčím, čemu nerozumíte. Zkuste něco, co vás zaujme. Pročítejte i články v novinách nebo časopisech. Ne všechno musí být psáno zbytečně učeně. Nemusíte se vyhýbat beletrii. Na VŠCHT vás asi nepřipraví, ale odpočinete si a nikdy nevíte, kdy se vám to může hodit.

Potřebujete seznam četby a musíte se přece jen prokousat nudnou odbornou literaturou? Hlavně to dlouho neodkládejte. Začněte u jednoduššího a čtěte s porozuměním. Dělejte si výpisky nebo si knihu přečtěte víckrát. Je důležité, abyste pochopili její obsah. Na tom záleží víc než na délce vašeho seznamu.

Zajímejte se o to, co vás baví Pokud se nehlásíte na vysokou jen proto, že to chtějí rodiče, určitě jste si vybrali obor, který vás zajímá. Je spojen s řadou suché teorie? Zaměřte se na to, co vás na oboru nejvíc přitahuje. Dohledávejte si o tom bližší informace. S každým dalším poznatkem určitě zvládnete zkousnout i trochu toho, co by vás normálně nebavilo. I drobnost vás může přehoupnout do kolonky „Přijat“.

Povídejte si Komunikace vám může všechno usnadnit. Znáte někoho, kdo už studuje to, co byste chtěli taky? Zeptejte se, jak se připravit. Nikdo takový ve vašem okolí není? Najděte na internetu třídu vašich potenciálních starších spolužáků, požádejte o pár rad a nechte na sebe kontakt. Určitě se vás někdo ujme. Máte pocit, že něčemu nerozumíte, nebo byste se chtěli dozvědět víc? Promluvte si se svým vyučujícím. Zní to otřepaně, ale třeba vás mile překvapí jeho ochota pomoci. Bude-li to nad jeho síly, nebo učíte-li se radši v kolektivu, přihlaste se na přípravné kurzy. Ale o těch zase příště.

Další články k tématu