SERVIS PRO MATURANTY: Jak si zpracovat maturitní otázky

25. 9. 2007 | Rady maturantům

I když se zdá, že maturitní ročník teprve začal, ani se nenadáte a zkouška dospělosti bude za dveřmi. A je více než jasné, že člověk má neustále tendenci něco odkládat. Ale pokud začnete s přípravou na maturitu včas, vyhnete se přílišným nervům během svatého týdne.

I když se zdá, že maturitní ročník teprve začal, ani se nenadáte a zkouška dospělosti bude za dveřmi. A je více než jasné, že člověk má neustále tendenci něco odkládat. Ale pokud začnete s přípravou na maturitu včas, vyhnete se přílišným nervům během svatého týdne.

Dříve či později se vám do rukou dostane seznam maturitních otázek, tedy první vlaštovka, která ohlašuje blížící se závěr studia. Jednotlivé okruhy, ze kterých si poté budete před komisí losovat, se pak po příštích několik měsíců stanou středobodem vaší přípravy.

Jak na ně?

Maturanti se zpravidla rozdělují na dvě skupiny. Na ty, kteří si maturitní témata zpracovávají poctivě sami, a ty, kteří si je na poslední chvíli postahují z internetu nebo je za drobnou úplatu získají od svědomitějšího spolužáka. Kdo však nechce maturitní zkoušku podcenit, by měl patřit do skupiny první a učební materiály si postupně zpracovávat sám. Pouze podle vlastního materiálu se můžete dobře připravit, protože si ho zpracujete tak, jak vám to nejvíce vyhovuje. Takže pokud se vám lépe učí „pohádky“, jen těžko vám pomůže stručná osnova, kterou si zpracoval váš spolužák.

K vypracování maturitních otázek by vám měl postačit sešit se zápisky, případně odborné publikace, jež doporučují vaši učitelé. Výjimečně můžete sáhnout také na internet, ale ne proto, abyste si otázku celou stáhli, spíše si z ní vyberte jen to užitečné nebo zajímavé. Ovšem vyplatí se opatrnost, a proto byste si měli ověřit, zda jsou zpracovány správně a nejsou v nich chyby. Také je dobré použít materiály, které si vypracovali starší studenti ke stejnému učiteli, který vás bude zkoušet. Každý kantor má totiž jiné nároky a chce třeba slyšet něco jiného.

Při samotném zpracování byste se měli zaměřit zejména na srozumitelnost. Výhodou vlastnoručně vyhotovené maturitní otázky je, že při jejím zpracování otázce daleko lépe porozumíte, ale navíc si ji více zafixujete do paměti. Každá otázka by však měla obsahovat všeobecný úvod, který vám pomůže přejít k důležitým detailům. Není potřeba si vypracovávat příliš podrobné odpovědi – za prvé byste se toho tolik stejně nenaučili a za druhé na to při zkoušce nebude ani čas. Přeci jen patnáct minut není tak dlouhá doba.

Na vypracování celkem asi sta otázek je nejlepší si udělat také harmonogram. Zkuste si stanovit na každý den jedno téma, které si sepíšete. Při všech školních povinnostech se to může zdát nemožné, ale pokud si tu chvilku denně na téma vyšetříte, před maturitou potom litovat nebudete.

Využít můžete však i potenciálu vašeho třídního kolektivu. Pokud se můžete pochlubit minimálně čtyřletou fungující spoluprací ve třídě, pak ho zkuste zužitkovat i těsně před maturitou. Témata si mezi sebou rozdělte tak, aby každý zpracovával několik. Ušetříte tak spoustu času a energie.

Další články k tématu