Seriál - letní brigády

29. 7. 2007 | Studentský život

Po několika zkušenostech se zaměstnáním, ve kterém bylo zapotřebí hlavně pořádně proříznuté pusy, jsem chtěla vyzkoušet taky nějakou manuální práci. A tak jsem si začala přivydělávat jako pokladní v hypermarketu.

Po několika zkušenostech se zaměstnáním, ve kterém bylo zapotřebí hlavně pořádně proříznuté pusy, jsem chtěla vyzkoušet taky nějakou manuální práci. A tak jsem si začala přivydělávat jako pokladní v hypermarketu.

Proč někteří vysokoškoláci volí právě tuto oblast, když je známé, že o stálé zaměstnance je tu nouze? Z nekvalifikovaných prací se jedná o jednu z těch nejlépe placených. Záleží ale na tom, v jakém městě a řetězci budete pracovat. To výrazně ovlivní ohodnocení i pracovní podmínky.

Výdělek se zpravidla pohybuje mezi 50 – 100 Kč/hod. Horní hranice bývá vyvažována těžší prací a závazkem hmotné zodpovědnosti.

A jaké to je, sedět nebo stát za pultíkem a markovat zákazníkům zboží? Ve velké míře záleží na vašem přístupu. Rozhodně neplatí, že byste celý den jen museli pozorovat kyselé obličeje. Pokud vydržíte být alespoň částečně pozitivní, setkáte se s kladnou odezvou. Je dobré si uvědomit, že nejen vy jste unavení z práce a že je příjemné, když se na vás někdo usměje. Na druhou stranu, neuškodí zachovat si určitý nadhled. Existuje určité procento zákazníků, které „zklamal život“, a ať uděláte cokoli, bude to špatně a dají vám to patřičně najevo.

Kromě námahy psychické se připravte i na fyzickou. Ačkoli by se nezdálo, hmotnost jednotlivých předmětů, které za den zvednete, se nasčítá (o výrobcích, které jsou těžké samy o sobě, nemluvě) a vás mohou po několika dnech překvapit bolavá záda.

V průběhu celé směny musíte udržet stoprocentní pozornost. Stačí vteřinka nesoustředěnosti a může vás nemile překvapit pěkné manko. To však není důvod, proč se bát předem. Někteří se vracení peněz musí naučit, ale netrvá to zase tak dlouho.

I když patřím mezi ty, kteří v práci trochu skřípou zuby, rozhodně si nemohu stěžovat na nudu. A už několik kolegyň se mi svěřilo, že je tato činnost opravdu baví. Třeba vás to chytne taky.

Další články k tématu