Sedím skoro pořád v kanceláři, říká absolvent Ochrany a tvorby krajiny

31. 1. 2008 | Stojí za přečtení

Ochrana a tvorba krajiny (OTK) na Ostravské univerzitě je jeden z mnoha ekologicky zaměřených oborů, které se na českých školách dají studovat. Zeptal jsem se Zdeňka F. z Opavy, který OTK vystudoval a již několik let pracuje v oboru, na jeho zkušenosti se studiem i následným uplatněním.

**Proč ses rozhodl pro studium OTK? **

Vždycky mě zajímal zeměpis a taky ochrana přírody, a tak mi Ochrana a tvorba krajiny přišla jako dobrá kombinace. Navíc tam byly přijímačky ze zeměpisu a jen okrajově z biologie (která mi nikdy moc nešla). A taky to bylo v Ostravě, což je celkem kousek od Opavy.

**Jak probíhaly přijímačky? Bylo obtížné uspět? **

Přijímačky probíhaly tehdy formou testu – A, B, C, D. Nic jiného, jako třeba pohovor, nebylo. Nevím, kolik lidí se hlásilo, ale brali přibližně každého třetího. A ten test samotný se mi zdál celkem snadný (odkud pochází pomeranč apod.).

**Jak hodnotíš samotné studium? **

Ostravská univerzita je docela mladá, takže to někdy bylo i poznat. Kvalita výuky jednotlivých předmětů se docela lišila, stejně jako jejich náročnost. Část zápočtů byla skoro „zadarmo“, jen některé zkoušky byly hodně náročné (geoekologie, geologie, chemie…). Jinak ve škole převažovala teorie nad praxí, které bylo pomálu. Ale vím, že i tohle se zlepšuje.

Připravilo Tě studium dostatečně na praxi?

Jen málokteré studium tě připraví na praxi – znáš nějakou takovou školu? Pokud potom pracuješ v oboru, pomůže ti to vidět problematiku toho, co děláš, v souvislostech, ale praxe přichází až v zaměstnání.

Bylo těžké najít po absolvování vysoké školy práci?

Je pravda, že nabídka pro náš obor není tak široká, jako třeba pro ekonomy. Většinou se může jednat o práci na různých státních institucích (AOPK, MŽP či MZE, Pozemkový úřad, SCHKO apod.), případně v projekčních firmách nebo jako firemní ekolog apod. Náš ročník problémy ani neměl, většina lidí si práci – byť třeba po delší době – našla, a většinou v oboru.

Můžeš nám popsat, co vlastně děláš? Jak vzdálené je Tvé současné uplatnění Tvým původním představám během studií?

Pracuju na oddělení monitoringu a poradenství v oblasti životního prostředí v Opavě. Děláme – zejména pro státní správu – různé odborné studie, posudky apod. Oproti představám sedím takřka dennodenně v kanceláři a zjišťuji, že bych preferoval nějaké „dynamičtější“ povolání.

Vzkázal bys něco lidem, kteří uvažují o studiu podobného oboru?

Ať se během studia snaží dostat co nejvíce k praxi – škola je zapojená v řadě projektů a myslím, že spolupráce na nich dá studentům nejvíce zkušeností, víc „poznají“ učitele apod.

Webové stránkyPřírodo­vědecké fakulty Ostravské univerzity.