Scenofest na Pražském Quadriennale získal přední světové umělce – ti zvou studenty do svých dílen

20. 1. 2011 | Tiskové zprávy

V Praze 19. 1. 2011 – Od environmentálního designu po čínskou operu, od tématu scénického ztvárnění vzpomínek po nejsofistikovanější řešení světelného designu v současných produkcích, od loutek v 21. století po téma veřejného prostoru jako kulisy pro performance…

Jeden z programových pilířů největší světové přehlídky scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale (PQ) – Scenofest – zveřejnil přehled dílen, jež budou od 16. do 26. června probíhat v české metropoli. Do kurzů se je možné zapsat od uplynulého víkendu a registrace bude probíhat pouze do poloviny února. Vybírat lze celkem z 52 dílen, jichž se zúčastní více než 1 000 studentů. Centrem Scenofestu se stane pražská Divadelní fakulta Akademie múzických umění (DAMU).

„Mezi vedoucími workshopů jsou opravdu výjimečné osobnosti z celého světa,“ říká Daniela Pařízková, výkonná ředitelka PQ. „Pro studenty půjde o exkluzivní setkání, protože mnozí z vedoucích dílen se edukační činnosti běžně nevěnují. Navíc často půjde o témata a disciplíny mimo univerzitní osnovy“. K lákavým jménům školitelů patří například britský loutkář Julian Crouch, duo světelných designérů z Brazílie Vera Hamburger a Raimo Benedetti nebo celosvětově uznávaný scénograf Erich Wonder. Kompletní přehled dílen a údaje o registraci mohou zájemci najít na webu http://scenofest.pq.cz/workshops.

V záplavě programové nabídky Pražského Quadriennale 2011 má Scenofest jednoznačné vymezení. Jedná se totiž o vzdělávací projekt určený studentům, jichž by se mělo v červnu sjet do Prahy na 2 000 z celého světa. Scenofest pořádá spolu s PQ mezinárodní organizace scénografů, divadelních architektů a techniků – OISTAT a tradičně patří k velmi vyhledávaným jak mezi studenty, tak i návštěvníky PQ. Projekty a ukázky vzniklé v rámci Scenofestu jsou totiž prezentovány i veřejnosti.

Tentokrát se se Scenofestem obyvatelé a návštěvníci Prahy setkají například prostřednictvím rozsáhlého site-specific projektu Šest jednání. Mezinárodní studentské týmy se pokusí v autentických interiérech a exteriérech Prahy přiblížit příběhy spjaté s vybranými místy. Za Českou republiku bude mít mezi šesti supervizory pedagogický dohled Tomáš Žižka.

Desítky dalších performancí a instalací v režii uměleckých škol z celého světa proběhnou pod názvem Pouliční příběhy na náměstí v Praze. Trochu jinou dramaturgii budou mít projekty připravené pro Příběhy z DISKu, jež studenti přiblíží na domovské scéně pražské DAMU. „I místa, kde Scenofest bude k vidění, ilustrují expanzi Pražského Quadriennale z divadel do ulic – od profesionálů k divákům a lidem sledujícím současné umění i technologie,“ doplňuje Daniela Pařízková.

K mladým tvůrcům z vysokých a odborných škol po celém světě se obrací i další část PQ – Studentská sekce. Na letošním Quadriennale bude v rámci veřejné výstavy představovat všechny umělecké obory spojené se scénografií: scénu, kostým, světlo, zvuk a divadelní architekturu, ale zároveň i další disciplíny související s jinými uměleckými a kulturními fenomény. Studentská sekce bude společně se Sekcí zemí a regionů a se sekcí Extrémní kostým umístěna ve Veletržním paláci.

Právě Veletržní palác Národní galerie se mezi 16. a 26. červnem stane srdcem Pražského Quadriennale. V jeho prostorách i okolí bude centrum PQ – největší mezinárodní přehlídky současného divadla, scénografie a divadelní architektury, ale rovněž designu, módy a kostýmů či dalších oborů spojených s divadlem. Mezinárodní přehlídka nabídne po celé Praze množství performancí, výstav a dalších atraktivních programů pro profesionály i široké publikum, včetně dětí. Více na www.pq.cz.

Více informací o Pražském Quadriennale:
Sekce zemí a regionů – http://www.pq.cz/…regionu.html
Studentská sekce – http://www.pq.cz/…-sekcee.html
Architektonická sekce – http://www.pq.cz/…a-sekce.html
Extrémní kostým – http://www.pq.cz/…-kostym.html
Intersekce – http://www.intersection.cz/
Scenofest – http://scenofest.pq.cz/
Světlo a zvuk – http://www.pq.cz/…-a-zvuk.html
PQ+ – http://www.pq.cz/cs/pqplus.html
PQ dětem – http://www.pq.cz/…tem2011.html
Porota PQ – http://www.pq.cz/…orota11.html
Aktuální výzvy pro umělce – http://www.pq.cz/cs/vyzvy
Jak se zúčastnit PQ – http://www.pq.cz/…astnit-.html

Pražské Quadriennale pořádá Ministerstvo kultury ČR a realizuje Institut umění – Divadelní ústav.

Projekt je organizován pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause.
Projekt byl podpořen z programu Culture Evropské unie.
Za podpory: Trust For Mutual Understanding, Česko-německý fond budoucnosti
Partneři: Národní divadlo, Nová scéna
Scenofest podpořili: Council for Cultural Affairs, Taiwan, CETT
Partner Scenofestu: DAMU
Hlavní mediální partner: Česká televize
Mediální partneři: Český rozhlas, American Theatre, Art+Antiques, Era 21, Flash Art, Mouvement, Architekt, Radio 1, E-architekt, Expats.cz

Kontakt pro media:
Silvie Marková
SMART Communication s.r.o.
T, F: +420 272 657 121
M: +420 604 748 699
E: markova@s-m-art.compress@pq.cz

Další články k tématu