S Erasmem do nekonečné zimy

22. 6. 2018 | Studium v zahraničí

Studenti, kteří se rozhodnou vyzkoušet si studium v zahraničí a využít program Erasmus se většinou vydávají na jih. Do teplých krajin, za mořem, sluníčkem a plážemi. Proč se někteří z nich rozhodli vyrazit do Ruska za nekonečnou zimou?

 

Motivy studentů, kteří s Erasmem vyjeli právě do Ruska, jsou různé. Obvykle však na východ vyrážejí dobrodruzi, kteří se již pár let učí ruský jazyk a chtějí s v něm zdokonalit. Téměř všichni by vám před odjezdem mohli vyprávět, jak je jejich okolí od této cesty odrazovalo, a jak se o ně jejich nejbližší báli. Světe div se, nebyl k tomu vůbec žádný důvod. Každý z nich se cílit naprosto bezpečně jak na kolejích a ve škole, tak i v ději nočního života.

 

Samozřejmě Rusko má svá specifika, a ne vše zde funguje tak, jak jsme zvyklí u nás. S tím však musíte počítat v každé cizí zemi. Začněme však pěkně od začátku.

 

Je problém dostat se na studium do Ruska?

Není. Pokud jde o Erasmus, obvykle se příliš mnoho studentů do této destinace nehrne, takže stačí zvládnout jazykové zkoušky a máte téměř jistotu, že vás přijmou. Dále je potřeba vyřídit si vízum, s čímž také nebývají žádné větší problémy. Od ruské školy obdržíte zvací dopis, díky kterému je vše rychle a hlavně bezplatně vyřízeno. Co se týče cesty, i nad tím už mnoho studentů dlouze spekulovalo. Přestože chtěl každý z nich nejprve ušetřit, nakonec přeci jen všichni zvolili variantu letadla. Především proto, že je to časově nejrychlejší a nejpohodlnější.

 

???????????????????

 

Ruská letiště jsou trochu chaotická. Zde musíte počítat s tím, že se systém na letišti velice liší od našich standardů. Věřte ale, že se váš kufr nakonec někde najde. Stačí následovat místní nebo zkušenější spolucestující a být trpělivý. Další cestování už nemusíte řešit. Na letišti vás totiž bude čekat někdo z místní univerzity a ten vás už dopraví až na koleje.

 

Co očekávat od ruských kolejí?

Nebojte se, nikdo ze studentů se ještě nikdy v Rusku nesetkal se šváby nebo štěnicemi. Je pravda, že některé studentské koleje bývají ve velice špatném stavu, ale do těch nikdy zahraniční studenty neubytovávají. Můžete si tak být jisti, že budete bydlet na kolejích srovnatelných s těmi našimi nebo i na lepších. Navíc vás to vyjde levněji než u nás. Obvykle půlroční ubytování vychází v přepočetu na naši měnu zhruba na 5000 Kč. Pro ruské studenty je to však docela drahé, a tak se zde s nimi moc nesetkáte. Za to si najdete přátele z mnoha jiných zahraničních zemí, a díky tomu si i zlepšíte svou angličtinu. Počítejte však s horším připojením k internetu, což platí obecně všude v Rusku.

994

 

Jak to chodí v ruské škole?

Systém vysokých škol v Rusku funguje docela podobně jako ten náš. Studenti sice mají první dny problém se ve školách zorientovat, ale to prý snadno vynahradí místní spolužáci i profesoři, kteří jsou k zahraničním studentům obzvláště vřelí. Úroveň výuky je rozhodně vyšší ve velkých městech, jako je Moskva nebo Petrohrad. Zkoušky vám asi dají trochu zabrat, ale s tím byste se nejspíš museli poprat i kdekoliv jinde.

 

996

 

Kolik to stojí?

Vzhledem k tomu, že cestujete na východ, můžete počítat s nižšími cenami než u nás. Grant, který studenti Erasmu obdrželi, jim vystačil na vše potřebné a ještě zbylo dost i na zábavu. Měli tak možnost navštívit místní muzea a památky, zajít si do kina, restaurace, kavárny i na diskotéku. O víkendech mohli i trochu procestovat okolí, a přes to všechno nedali ze svého ani korunu. Odvezli si tak spoustu zážitků a poznali kulturu, která je nám od roku 1989 již docela cizí.

View of St. Petersburg. Winter Palace

 

Co vás asi překvapí

Většina studentů byla velice mile překvapena z ruského metra. Je to prý jeden z jejich nejzajímavějších zážitků. A je to asi i světová rarita. Ve velkých městech vám podzemní dráhy mohou připomínat paláce nebo chrámy. Stojí tedy za to si alespoň pár stanic jen tak projet. Naopak nemilý obraz se vám zřejmě naskytne všude mimo centrum města, kde lidé bydlí ve starých, šedých a oprýskaných panelácích. Nenajdete tady běžné rodinné domy. Jsou to pozůstalosti z dob socialismu, které nejde jen tak vymazat.

 

Praktická doporučení na závěr

Zabalte si s sebou hodně teplého prádla. Zima je všudypřítomná a bude vás doprovázet dnem i nocí. A pokud vám to finance dovolí, zajděte si na světoznámý ruský balet. Nic podobného už nikdy nikde neuvidíte.

 

Zdroje: ekf.vsb.cz, janiga.eu, bohac.blog.respekt.cz, online.muni.cz, jaderka.fjfi.cvut.cz

Další články k tématu