Rok R, plíživá maturitní hrůza aneb „Co mám dělat, maturuju?“

16. 10. 2005 | Rady maturantům

Sotva jsme se probrali z šoku prvních středoškolských písemek, zvykli si na školní polívky a vystřízlivěli z prodloužené, je tady. Nečekán a nezván, maturitní rok. Co s ním?

Sotva jsme se probrali z šoku prvních středoškolských písemek, zvykli si na školní polívky a vystřízlivěli z prodloužené, je tady. Nečekán a nezván, maturitní rok. Co s ním?

Vaši starší kamarádi zřejmě oplývají povzbudivými slovy, ujišťováním, jak zábavná byla maturitní zkouška a že na vysokou se dnes berou už i cvičení klokani. Zato učitelé si nejspíš rvou poslední zbytky svých pofidérních vlasů a přesvědčují vás o nemožnosti úspěchu.

Komu věřit? Rozhodně ne hrozbám neurotických vyučujících a nočním můrám – sami tušíte, že maturitu s obrovskou pravděpodobností zvládnete bez problémů. Ale dostat se k pěknému maturitnímu vysvědčení, navíc bez žaludečních vředů, předávkování kofeinem a spánkového deficitu, to už se neobejdete bez několika užitečných rad…

Co udělat teď:

Podle školského zákona a také většiny školních řádů se pro své maturitní předměty musíte rozhodnout do konce prosince. (Uvedený zákon doslova uvádí, že „jestliže žák ve stanoveném termínu neoznámí, který předmět si zvolil, určí mu tento předmět třídní učitel.“) Jarní měsíce budou ale snazší, když teď nebudete čekat na předvánoční šílenství a rozhodnete se co nejdřív. Podle čeho vybírat? Kromě zajímavosti a obtížnosti předmětu či proporcí příslušné učitelky zvažte také váš budoucí výběr školy. Maturitou ze zeměpisu, když skládáte přijímací zkoušky z fyziky a chemie, si moc nepomůžete.

Ve chvíli, kdy učiníte definitivní rozhodnutí, snažte se zjistit co nejvíc o tom, jak zkouška s příslušným zkoušejícím probíhá. Ptejte se starších spolužáků a především zpovídejte samotného učitele. Např. maturujete-li ze ZSV, je k nezaplacení už od září vědět, že součástí zkoušky bude interpretace filozofických textů. Snad žádný pedagog není tak pilný, aby si připravoval každý rok nové, a objevit jejich pramen není pro šikovného studenta těžký úkol…

I když čtvrtý ročník je doba povinné docházce nepřející, účast v maturitních předmětech opravdu nepodceňujte. Vyplatí se být v tomto ohledu selektivní, tedy flákat se jen v určitých časech. V zájmu budoucích měsíců se v těchto hodinách občas i vzbuďtea pokuste se poslouchat. Také svou tahákovou aktivitu přesměrujte raději do ne tak důležitých předmětů. Protože co se v září naučíte, v květnu jako když najdete….

Co si naplánovat:

Ať už máte odmalička jasně vytyčenou kariéru nebo vaše plány do budoucnosti končí u příštího pátku, jedno maturanty spojuje: Doba podávání přihlášek na nějaké vyšší i vysoké školy se blíží. Většina si vystačí s datem 28. února 2006, ale POZOR, především umělecké školy přijímají přihlášky pouze do konce listopadu! Např. termín na pražské DAMU je 18. 11. 2005 **, na AVU i JAMU **30. 11. 2005!

Že vůbec, ale vůbec nevíte, kam s přihláškou a jestli vůbec nějakou vypisovat? Třeba vás bude inspirovat Gaudeaums, veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání, což v praxi znamená spoustu stánků, prezentací a letáků různých škol, které můžete navštívit, obhlídnout a vykrást letos od **1. do 4. listopadu **na brněnském výstavišti. Kromě zážitku tlačenice jak z lednového Carrefouru a volna ze školy si můžete odnést spoustu materiálů a, budete-li se pohybovat s rozmyslem, také informací. Před návštěvou si ale ujasněte, čeho chcete dosáhnout. Například loni se veletrhu zúčastnilo téměř třicet tisíc vzděláníchtivých studentů. Je jasné, že na osobní konzultace se zástupci škol moc prostoru nebylo. Zato příležitostí zbytečně si kupovat něco, co je volně ke stáhnutí na internetu, se vám bude na každém stánku nabízet spousta… Program přednášek a jiné šikovné informace se dozvíte na www.gaudeamus.cz.

Určitě si také nenechte ujít listopadové číslo Učitelských novin, ve kterém vychází ucelený přehled studijních oborů spolu s kontakty a požadavky na přijímací zkoušky.

Nejlepším zdrojem informací je zřejmě internet. Staré, známé a dobré, prostě „vychytané“ servery jako www.vysokeskoly.cz doplnit návštěvou www.vzdelani.cz, www.kampomaturite.cz.www.atlasskol.cz

Závěrem:

Chcete-li se trochu pobavit, pohrát a zapřemýšlet nad budoucím povoláním, neváhejte a klikněte na Průvodce světem povolání www.gwo.cz

Příště:

Maturitní otázky, přípravné kurzy a další dilemata maturitního roku…

Další články k tématu