Rok maturanta: přehledný průvodce

8. 10. 2010 | Rady maturantům

Mnozí z vás stojí před velmi náročným rokem. Jen při letmém pohledu na všechnu tu práci a události, které vás čekají, se vám dělají mžitky před očima? Prvním krokem k zvládnutí obtíží je vypracovat si seznam úkolů. A vidíte, tohle už jsme zvládli za vás!

Podzim

– přihláška k maturitní zkoušce

Vyplnit na malý lístek předměty, ze kterých budete maturovat, se zdá jako zbytečná formalita, jedná se už ale o krok definitivní. Pravděpodobně už máte rozmyšleno, co je nejlepší volbou. Pokud ne, je nejvyšší čas se s někým poradit. Přihláška k maturitě se vyplňuje většinou během měsíce října.

– pasování do stavu maturantského

Událost o poznání veselejší. Každá škola (většinou v závislosti na regionální zvyklosti) tento rituál provádí trochu jiným způsobem. Někde jsou maturanti „pasování“ už na jaře právě odcházející třídou, jinde je nutný stužkovací večírek s maskami či řádění po celé škole.

Zima

– přihlášky na umělecké školy

Stále se na to upozorňuje a stále na to mnozí zapomenou a poté spláčou nad výdělkem. Na většinu umělecky zaměřených oborů si musíte podat přihlášky již v průběhu listopadu, talentové zkoušky se konají většinou již v únoru a březnu. Máte-li tedy umělecké ambice, hlídejte si pečlivě termíny!

– stužkovací večírek

I zde se tradice liší. Některé školy pořádají jen stužkovací večírek, setkání žáků s učiteli, kde se provede pasovací rituál, hrají se scénky, promítají fotografie a připomíná se to nejhezčí z uplynulých let.

– maturitní ples

Ze začátku se zdá, že maturitní ples znamená více starostí a hádek než nadšení. Zvlášť v době, kdy práce k maturitě přibývá, není moc nálada řešit kapelu, tombolu, slavnostní oděv, pozvánky a navrch rozpočet. Euforie se ale nakonec dostaví a nad fotkami jednou rádi zavzpomínáte. Na maturitní plesy se vydáváme už od listopadu až do února.

– dny otevřených dveří

Od září až do února pořádají všechny vysoké školy dny otevřených dveří, během kterých vás seznámí s chodem školy, nabízenými obory i studentským zázemím. Vyplatí se vyrazit i za kontakty na další uchazeče nebo pro podrobné informace o přijímacím řízení. Více čtěte zde.

– podávání přihlášky na vysokou školu

Pro většinu maturantů klíčová a stresová doba. Kam přihlášky podat? Co všechno škola vyžaduje? Kde najdu všechny podstatné informace? Nemáte-li stále jasno, nebo potřebujete prostě rychle poradit, VysokéŠkoly.cz budou i v tento náročný čas s vámi.

Jaro

– písemná maturita

Každým rokem kolem Velikonoc zasedají studenti nad čisté archy papíru, aby ze zvolených témat vybrali to pro sebe nejpříhodnější a byli o krok blíže vysněné maturitě. Nechcete-li nic zkazit, vsaďte na líčení, vyprávění nebo formu dopisu. Čtěte, jakých chyb se vyvarovat.

– tablo

Vaše maturitní třída se v průběhu dubna bude prezentovat ve výloze některého z obchodů v centru města. Vymyslet originální tablo, které se ještě neobjevilo, může být dost náročné, stejně jako se na něm společně shodnout. Motivací můžou být různé soutěže, které jsou každoročně vypisovány.

– Majáles

Ve větších městech pompézní akce rovné festivalům s účastí mnoha hvězd (podívejte se zde na fotogalerie z loňských ročníků), v těch menších příjemné a veselé události s koncerty, divadlem a průvodem masek. Jedna z posledních možností, jak si užít své spolužáky a trochu uvolnit předmaturitní napětí.

– poslední zvonění

Loučení se školním zvonkem provázené bujarým veselím, obtěžováním kolemjdoucích a vybíráním peněz. Tímto aktem začíná tzv. „svaťák“, kterým legrace končí.

– „svatý týden“

Týden určený k opakování látky – na učení je už trochu pozdě. Počasí se většinou vydaří výtečně, o to hůř studenti svůj úděl snášejí. Čas je ale neúprosný a po víkendu už začíná vše na tvrdo.

Vytoužené vysvědčení je už za dveřmi..

Vytoužené vysvědčení je už za dveřmi..

– maturita

Nakonec asi zjistíte, že zkouška proběhla mnohem rychleji a méně bolestně, než jste předpokládali. Každý si z maturitní zkoušky něco odnese: někdo křivdu, někdo triumf; všichni se ale shodnou na tom, že je dobře, že je už po všem.

– maturitní večírek

Šťastlivci, kteří byli první na řadě, se pravděpodobně stihnou opít ještě před maturitním večírkem, všichni si ale zaslouženě oddechnou, shodnou se, jak se mají rádi – a nad ránem si mohou popřát štěstí k přijímačkám.

– přijímací zkoušky na vysokou školu

Druhé kolo zkoušek, pro někoho ještě náročnější než maturita. Jiné prostředí, cizí lidé a otázky, na které se často nejde připravit předem. Snad vám alespoň v něčem pomůže náš web. A také štěstí.

– předávání vysvědčení

Zdánlivá formalita, kterou si ale vychutná celá rodina. Na městském úřadě si vychutnáte svých pět minut slávy a pak už můžete vozit vysvědčení k zápisům či pracovním pohovorům.

– přijetí/nepři­jetí/psaní odvolání

Do začátku léta zbývá už jen jediné: otevřít obálky či emaily a odhalit svou budoucnost. Přijat/a? Nepřijat/a? Co teď? Jak napsat odvolání? Sledujte pravidelně naše stránky!

Léto

– nejdelší prázdniny v životě?

Ať už v zahraničí nebo doma, pracovní nebo rekreační, tyto prázdniny budou opravdu zasloužené. Tak si je pořádně užijte!

Zdroj fotografií: stock.xchng

Další články k tématu