Pusť si knihu k tělu!

28. 3. 2012 | Aktuality

Tak zní název nové kampaně, kterou připravili studenti Katedry českého jazyka a literatury Univerzity Hradec Králové v rámci projektu BOOK-COOL-IN (bukulín). Ta navazuje na úspěšnou podzimní kampaň Najdi si i ty svou lásku mezi knihami. Současná akce se zaměřuje na boj proti poklesu české čtenářské gramotnosti. Pro svůj boj si vybrala fotografie, kde je motiv knihy vyobrazen na nahém lidském těle.

Kampaň provází celá řada fotografií, na kterých jsou detailně zobrazeny nejen motivy knih, ale také citáty a úryvky ze známých literárních děl. Mezi umělci, kteří motivy na těla malovali, byli Alena Tvrdíková, Magdalena Herbrychová a Martin Vala. Role modelů se zhostili studenti Katedry českého jazyka a literatury, návštěvníci knihovny, a dokonce i herci z hradeckého Klicperova divadla.

„Fotografie by měly hned na první pohled působit kontrastně, protože takový by měl být i dnešní svět. Na jedné straně uspěchaná doba a na straně druhé klid a relax při čtení knih. Přesně takto působí barevné bodypaintingové obrázky oproti šedivému pozadí,“ říká Eva Pudlowská, projektová manažerka kampaně.

Zrod fotografií byl zachycen kamerou, a tak časem vznikne i krátký dokument. Ten bude od podzimu promítán v nových prostorech Knihovny města Hradec Králové. Více informací  naleznete zde.

Zdroj fotografií: archiv kampaně BOOK-COOL-IN