První kolo přihlášek na ZČU uzavřeno. Jaké jsou statistky?

29. 4. 2011 | Aktuality

Všechny fakulty Západočeské univerzity v Plzni již uzavřely přijímání přihlášek v prvním kole přijímacího řízení do akreditovaných bakalářských či magisterských studijních programů. Podle nezávislého studentského informačního serveru ZČU Dioné se letos na tuto univerzitu zatím přihlásilo přibližně zhruba 13 300 studentů (jde o počty fyzických osob, které se přihlásily do všech stupňů studia, nikoliv o počty přihlášek). Aktuálně však ještě na některých součástech univerzity probíhá přihlašování do navazujícího magisterského a doktorského studia. U řady fakult se navíc podle stejného zdroje dá očekávat vypsání druhého kola podávání přihlášek.

Nejvíce přihlášek i přes mírný pokles proti minulému roku zaznamenaly obory nabízené Fakultou pedagogickou, na kterou se do bakalářského či dlouhého magisterského programu přihlásilo zhruba 2700 lidí (největším lákadlem přitom je obor Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání, na který si podalo přihlášku zhruba 440 uchazečů). Naopak nejmenší zájem je tradičně o fyziku, která přivábila pouze 11 zájemců. Na některé obory, jako je matematika, fyzika, chemie, francouzština a ruština, byly dokonce vzhledem k nízkému počtu uchazečů zrušeny přijímací zkoušky.

V pořadí druhou nejžádanější je Fakulta právnická, na niž se hlásí asi 2 430 lidí, tedy přibližně stejně jako loni. Filozofickou fakultu ZČU by chtěly studovat asi dvě tisícovky uchazečů, což je o něco méně než před rokem. Vede zde obor Britská a americká studia, kam se hlásí asi 350 lidí. Naopak vyšší zájem oproti loňsku zaznamenala Fakulta ekonomická, kde bylo do prezenční formy studia zaevidováno asi 160 přihlášek.

Další údaje o přesných počtech přihlášek podaných na jednotlivé fakulty a vybrané obory naleznete na stránkách dione.zcu.cz.

Zdroj: dione.zcu.cz