První dny na VŠ. Poradíme vám, jak na to

27. 8. 2007 | Přijímací řízení

První dny na vysoké škole dokážou pěkně zamotat hlavu. Ze všech stran se na člověka valí neúplné informace o nastávajících povinnostech, o případných studentských výhodách a slevách, a když člověk něco nepochytí, najednou zjistí, že nikdo vlastně nic pořádně neví. V následujícím přehledu se dozvíte víc o nejdůležitějších krocích, které vás čekají. Pozn. Článek byl 5. 9. 2012 aktualizován (kav).

Zápis

Možná vás trochu mate, že někteří bývalí spolužáci ho už mají dávno za sebou, zatímco vás čeká teprve v září. Nejde o nic zvláštního. Každá škola má harmonogram akademického roku nastavený jinak a máte-li zápis později, může vás také čekat alespoň o týden pozdější začátek studia oproti ostatním, což jistě oceníte.

Dozvíte se zde ve stručnosti, jak bude váš první rok na nové škole probíhat, vysvětlí vám, co je kreditový systém (pokud ho vaše škola používá; pojem najdete na naších stránkách v akademicko-lidském slovníku) možná se zde bude (za drobnou částku) zakupovat seznam přednášek, vyplníte potřebné formality jako kartu studenta či osobní údaje v indexu. Na některých školách také zdarma obdržíte kupon k průkazu ISIC.

Pokud zatím nikoho ze svých stávajících spolužáků neznáte, nestyďte se, seznamte se a hned si vezměte několik kontaktů. Oceníte to, až zjistíte, že jste vlastně z toho všeho trochu zmatení a nevíte, co vás čeká dál. Přinejmenším uvidíte, že v tom nejste sami.

Zápis předmětů

Zápis předmětů se koná v určitém časovém úseku stanoveném fakultou. Někde se ale koná ve stejný den jako zápis do studia, nebo jsou předměty dané a zápis tedy není potřeba (tato varianta již není příliš častá). Pokud budete mít možnost, je dobré se zeptat starších spolužáků (stačí ze stejné fakulty), jestli máte se zápisem pospíchat, abyste vychytali dobré předměty a dobrý rozvrh, nebo je vcelku jedno, kdy začnete. Nemáte-li se koho zeptat, zjistěte si alespoň, zda mají vámi zvolené předměty omezenou kapacitu. Můžete také trochu vyjít z následujícího: na oborech s velkým množstvím studentů si zpravidla „tvoříte“ vlastní rozvrh – stejný předmět je vyučován v několika různých časech a vy si vybíráte. Pak zapisujte co nejdřív, ať máte ještě z čeho vybírat. Naopak, je-li vás na oboru tak málo, že se každý předmět vyučuje pouze v jediném čase, asi nemusíte spěchat. Přesto se v tomto případě snažte zjistit víc.

Co si musíte a co můžete zařídit?

Studentský průkaz

  • podrobnosti k zařizování se dozvíte ve škole, na mnoha školách je možno vlastnit studentský průkaz s licencí ISIC.

Žákovský průkaz

  • pokud dojíždíte, může výrazně snížit náklady. Zařídit se dá za pár korun ve stanici Českých drah a platí i na autobus.

Stipendium na podporu ubytování

  • na stránkách fakulty si zjistěte, jestli na něj máte nárok a jak podat žádost. Většina studentů stipendium dostává.

Stravování

  • podle systému, který u vás platí. Buď si vyzvednete na studijním oddělení průkaz strávníka se stravenkami, nebo budete mít dobíjecí kartu (může být spojená s průkazem studenta, nebo se o ni žádá zvlášť v menze.

Sociální stipendium

  • týká se těch, kteří dostávají přídavky na děti ve zvýšené míře.

Kam se obrátit, když něco nebudete vědět?

V první řadě je tu pro vás studijní oddělení, určitě zkuste také starší spolužáky.