Průzkum ukázal dobré uplatnění absolventů Masarykovy univerzity

7. 5. 2010 | Studentský život

Pravidelně v horizontu dvou let provádí Masarykova univerzita v Brně průzkum mezi absolventy magisterského prezenčního studia. Zjišťuje tak, jak její odchovanci hledají práci, jaká je jejich nezaměstnanost a jak si v praxi vedou. Letos se podařilo získat data od necelé poloviny absolventů z let 2007 a 2008.

Jak to vypadá s nezaměstnaností?

V oficiálních statistikách čítá nezaměstnanost absolventů Masarykovy univerzity 2,2 % – tedy hodnotu asi 3,5× menší než je celostátní průměr. Průzkum došel k číslu ještě nižšímu, a to k 1,4 % nezaměstnaných. V této skupině nepracujících absolventů jsou zahrnuti ovšem i studenti doktorského studia či další vysoké školy a také ženy na mateřské dovolené, kterých je dohromady více než polovina všech zkoumaných nezaměstnaných absolventů. A jak vidí své šance na získání zaměstnání ti, kteří zatím nepracují? Optimistické i pesimistické vize jsou přibližně vyrovnané. Ekonomické krize se absolventi spíše nebojí, největší obavy se vyskytovaly mezi pedagogy a filozofy.

Čtyři měsíce od promoce již pracovalo 93 % absolventů. V současnosti je zaměstnáno nebo podniká 85 % odpromovaných studentů. Pomaleji získávají pracovní místo lidé s ukončeným magisterským vzděláním z Přírodovědecké fakulty a z Fakulty sociálních studií. Obtížnější bylo najít práci také pro absolventy Filosofické fakulty a pro mladé pedagogy. Naopak nejlépe jsou na tom informatici. Z demografického hlediska se o něco hůře hledá práce ženám než mužům. Přes 60 % absolventů využilo při získávání zaměstnání vlastních sil, ostatní obdrželi nabídku od firem či institucí přímo nebo se spolehli na pomoc rodiny a známých.

Více než tři čtvrtiny absolventů pracuje v oboru, který vystudovali, případně v oboru příbuzném. Zhruba polovina z nich našla uplatnění ve veřejném sektoru, nejčastěji jde o vystudované lékaře, pedagogy a přírodovědce. V českých soukromých firmách se zase pohybují zejména právníci a informatici. Absolventi fakulty informatiky společně s ekonomy spíše než ostatní pracují v zahraničních a nadnárodních firmách.

Lukrativnost oborů

Informatici také hrají prim ve výši platů. Jejich hrubý nástupní plat činí průměrně 26 309 Kč a plat aktuální 40 963 Kč. Druzí v pořadí jsou ekonomové a na třetí pozici najdeme absolventy Fakulty sportovních studií. Nejmenších průměrných výdělků dosahují pedagogové. Do zaměstnání nastupují s hrubou mzdou průměrně 15 991 Kč, aktuálně si vydělávají průměrně 18 640 Kč. Celkový průměr Masarykovy univerzity činí 18 568 Kč při nástupu a 24 121 aktuálně.

Třemi nejlépe placenými obory jsou Aplikovaná informatika (průměrný plat 44 127 Kč), Informační systémy (40 300 Kč) a Sociologie (33 192 Kč). Přes hranici průměrného platu 30 000 Kč se dostala také Veřejná správa, Finanční podnikání, Stomatologie, Mezinárodní vztahy a evropská studia a Podnikové hospodářství. Největší roli hrají při vlivu na výši platu tyto faktory: vystudovaná fakulta, hospodářské odvětví, typ podniku, postavení v zaměstnání, bydliště a jeho velikost a také pohlaví absolventa. Ženy totiž stále dosahují v průměru o 20 % menších platů než muži.

Zdroj:
Tisková zpráva MU
Zpráva z výzkumu Uplatnění absolventů Masarykovy univerzity 2007–2008 v praxi

Foto: Stock.XCHNG

Další články k tématu