Průvodce maturitním rokem

19. 9. 2009 | Rady maturantům

Poslední rok na střední škole může znamenat rostoucí ponorkovou nemoc, stres a starosti, ale i neopakovatelné zážitky, na které bývalí spolužáci vzpomínají na setkáváních po letech. Na co se tedy ve zkratce připravit?

První pololetí

• přihláška k maturitní zkoušce

Prvním krokem k úspěšné maturitě je podat si přihlášku. Může se zdát, že jde o pouhou formalitu, přesto může rozhodnutí z čeho maturovat leccos usnadnit. V ideálním případě by měla látka maturitních předmětů překrývat tu, která je potřeba u zkoušek. V opačném případě si student přidělá zbytečné starosti navíc. U klasické maturity se přihlášky odevzdávaly před Vánocemi a pokud si student nevybral sám, určil předměty třídní učitel. Ke státní maturitě je třeba se přihlásit už do 15. listopadu. Přihláška je závazná a vybrané předměty nelze měnit.

• poslední společný výlet

Završení školního roku v podobě společného úniku z třídních zdí se v maturitním ročníku nekoná. Přesto většina tříd jezdí na podzim na poslední společný výlet, nejčastěji do Prahy. Všichni studenti jsou už plnoletí, proto si můžou oproti dřívějšku užít více volnosti.

• zvaní na stužkáč

Maturantem se student posledního ročníků stává oficiálně až poté, co jej třídní učitel pasuje do maturantského stavu. To se děje na stužkovacím večírku. Na ten je však třeba pozvat učitele, kteří studenty provázeli během studia. Spousta tříd si na formě pozvánek dává záležet. Typické jsou masky a bujaré výstupy po celé škole. I přes uvolněnou atmosféru však všechny masky usedají se zvoněním do lavic a čeká je vyučovací den, jako každý jiný.

• stužkovací večírek

Sezvaní učitelé se sejdou nad společným přípitkem se svými studenty na stužkovacím večírku. Slečny jsou po pokleknutí do maturantského stavu pasovány růží, pánové mečem. Obřad doprovází společný večírek studentů i učitelů, při kterém se promítají fotografie z výletů a vyučování, hrají se scénky, popíjí se a tančí. I když bývá stužkovací večírek jedním z vrcholů maturitního roku, jeho organizace může pořádně zamávat třídními vztahy.

• přihláška na vysokou školu

Přihlášku na vysokou školu je třeba pečlivě si rozmyslet. Na druhou stranu je však třeba příliš neotálet – její pozdější zaslání může znamenat ztracenou možnost hlásit se na vysněnou školu v daném roce. Trendem posledních let jsou i dodatečná kola přijímacích zkoušek, na které se lze ve vybraných případech přihlásit až do září následujícího roku. Na ty nejžádanější obory je však třeba podat přihlášku včas a nespoléhat na velkorysost fakult. U uměleckých oborů se díky náročnému průběhu přijímaček jedná o podzimní termíny, takže je třeba průběžně sledovat informace na internetových stránkách vybraných fakult. Přehledný seznam vysokých škol, který může pomoci zorientovat se v nabízených oborech, je například k dispozici každoročně ve speciálním vydání Učitelských novin.

Druhé pololetí

• maturitní ples

Další organizační starosti padají na maturantská bedra v podobě přípravy maturitního plesu. Zajistit tombolu, program, prodej lístků… Je třeba oprášit kroky z tanečních a dodat si odvahu vyzvat k tanci svou učitelku matematiky. Nikdy nevíte, kdy se může projevená galance hodit:-).

• písemné maturity

První část maturity probíhá už na jaře. Studenti přicházejí do školy o něco elegantněji oblečení, aby nechali prověřit svůj písemný projev. Nejtěžší na písemných maturitách je zpravidla rozhodnutí, které z témat zpracovat. Právě to může ovlivnit výslednou známku. Na některých školách se píše jen slohová práce z českého jazyka, na jiných je součástí i písemné prověření znalostí cizího jazyka nebo počítání příkladů v rámci povinné maturity z matematiky. To vše však pravděpodobně změní příchod státní maturity.

• příprava tabla

Tablo je vizitkou třídy, na kterou se zmrzlinou v ruce koukají často i úplně cizí lidé, proto se vyplatí dát si na něm záležet. Díky serveru rajce.net mají studenti motivaci snažit se být co nejvíce originální – každý rok se volí nejlepší tablo, které si na fotkách prohlíží celá republika. Regionální soutěže se pořádají také oblastní deníky a vítěz málokdy odchází s prázdnou.

• poslední zvonění

Že si život nejde představit bez zvonku znějícího každých čtyřicet pět minut? Od burácení školního zvonku se odvyká velice snadno, na vysokých školách se totiž přednášky řídí jen příchodem a odchodem přednášejících. Studenti si během posledního zvonění převezmou své historicky poslední vysvědčení a zařádí si v ulicích města. Populární jsou opět tematické masky a stříkání vodou, malování rtěnkou na kolemjdoucí a vybírání peněz na závěrečný večírek. Někde je součástí posledního zvonění také večeře nebo snídaně u třídního vyučujícího.

• studentský Majáles

Oblíbenou slavností, o které píše i samotný Alois Jirásek ve Filosofské historii, je studentský Majáles, na kterém probíhá volba krále majálesu. Ne každý střední škola se ho však účastní. Poslední dobou se Majáles stává spíš komerční záležitostí díky sérii koncertů po největších městech republiky. Přesto mají i místní volby krále, kterou organizují většinou nižší ročníky dané školy, stále tradici.

• svatý týden

Proč jenom musí vycházet svatý týden na první květnové dny, kdy je venku nádherně? Jak se potom dá učit? Většina studentů však zastře rolety a obklíčí se balíčky kávy a zeleného čaje. Zjišťují, že rozplánovaný rozvrh opakování látky nestíhají a hltají tabulky čokolády na uklidněnou. Někteří stresem zhubnou i několik kilogramů. Přesto psychologové doporučují nezapomenout na relaxování a odpočinek. A noc před samotnou maturitou raději nedohánět nedohnatelné, ale pořádně se vyspat.

• maturita

Někteří se ze zlých snů o nadcházející maturitě budí zpocení ještě dnes, jiní si na svou maturitu po letech ani nepamatují. Samotný Den D prožívá každý jinak. Pro někoho je to vynucené divadlo, pro jiného barometr vlastní píle a znalostí. Jestli se maturitě přezdívá „zkouška dospělosti“ právem, zjistí každý sám na sobě.

• přijímací zkoušky na vysokou školu

Maturita v kapse ještě neznamená výhru, ten důležitější boj proběhne v lavicích školy, o kterou student usiluje. Nejen díky společnosti SCIO se tak ale v posledních letech děje také na půdách středních škol a jiných institucí v průběhu roku. Maturant tak může jít k maturitě s klidným srdcem, že je na svůj vyhlédnutý obor již přijat.

• předávání vysvědčení

Slavnostní zakončení maturity doprovází rozdávání maturitního vysvědčení. Tento kousek papíru pak týden dělá radost rodičům a prarodičům, než se dostane na své čestné místo někde mezi ostatními formuláři. Přestože leží většinu času ve skříni, nelze se bez něj obejít při podávání přihlášky na vysokou školu a při hledání zaměstnání.

• maturitní večírek

Pro mnohé je oslava maturity poslední velkou akcí, na které se sejde celá třída. Po prázdninách se spolužáci rozutečou do všech koutů republiky i světa- Přesto nenajdou třídy, které se se svými profesory stýkají pravidelně na různých setkávání už mimo formální rámec žák – učitel. Pomaturitní večírek je prvním takovým z nich.