Proti válce v Iráku protestují i olomoučtí akademici

28. 3. 2003 | Aktuality

Odsouzení spojeneckého útoku na Irák vyjádřil také Akademický senát Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který zároveň vyzval k podpoře protestů i další vysoké školy a akademické instituce.

Odsouzení  spojeneckého útoku na Irák vyjádřil také Akademický senát Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který zároveň vyzývá k podpoře protestů i další vysoké školy a akademické instituce.

Již ve středu večer proběhla v centru Olomouce demonstrace asi dvou stovek mladých lidí, kteří nesouhlasí s vojenským napadením Iráku. Včera se pak k protestu přidali i někteří zástupci UP. Podle slov předsedy akademického senátu tamější přírodovědecké fakulty Jiřího Mazury jsou on a jeho kolegové znepokojeni hlavně tím, že pro odzbrojení Husajnova režimu nebylo využito všech mírových prostředků, které byly k dispozici. „Jako zástupci instituce šířící vzdělanost, kulturu, porozumění a ideje humanismu odmítáme útok USA a dalších států na Irák. Útok je veden v rozporu s mezinárodním právem a vůlí OSN,“ praví se mimo jiné v olomouckém prohlášení.
Dále se akademici z UP obrací i na vládu České republiky, která by podle nich měla respektovat názor 72 procent občanů a stejně jako oni odsoudit způsob, jakým se spojenci pokoušejí sesadit Husajnovu diktaturu. Agresi proti Iráku považují Olomoučtí za nelegitimní a vyzývají i další české vysoké školy, aby vyjádřily svůj nesouhlas.

28. 3. 2003

zdroj: ceskenoviny