Proměna 60leté karty ISIC

22. 8. 2013 | Stojí za přečtení

Vlastníme ji asi všichni. Buď ji pravidelně používáme, nebo nám leží v šuplíku jako vzpomínka na studentská léta. Zelená kartička, se kterou se prokazujeme jako studenti po celém světě. A letos slaví 60 let.

Myšlenka mezinárodní studentské karty vznikla v poválečné době, konkrétně v roce 1953. V období, kdy si Evropané začali zase zvykat na spolupráci napříč kontinentem a chtěli i svým studentům umožnit lepší budoucnost. Studentské organizace zase chtěly bránit znovu získaný mír, a věřily, že se jim to povede s pomocí poznávání nových kultur.

Na mezinárodní studentské konferenci v Kodani v již zmíněném roce 1953 se sešlo 51 takových organizací a vymyslely dokument, který měl všem jeho vlastníkům zajistit přístup ke službám po Evropě až celém světě. Zrodila se Mezinárodní studentská identifikační karta (International Student Identity Card). První tehdy ještě sešítek byl vydán v roce 1955 a sloužil především jako cestovní průkazka pro studenty. Hned v prvním roce vydala společnost 56 000 karet. Jejich sílu a i sílu studentů brzy pochopily i obchodní společnosti, které jim začaly nabízet slevy a výhody.

V 60. letech chtěla společnost studentům umožnit další kulturní vzdělávání, spojila se proto s organizací UNESCO. Ta ISIC nyní oficiálně podporuje už 45 let. ISIC je také organizací schválen jako jediný mezinárodně platný průkaz studenta. Od roku 1993 nese ISIC karta přímo logo UNESCO. Vstup UNESCO umožnil rozšířit studentům přístup z Evropy do celého světa. A to se podařilo: z počátku bylo do projektu zapojeno 31 zemí, zatímco dnes jsou karty vydávány ve 125 státech světa. Rozšířil se i počet uživatelů karet. Od svého prvního vydání ji vlastnilo přes 100 miliónů studentů.

Karta ISIC se proměnila také fyzicky – dříve se jednalo jen o papírový sešit, dnes drží studenti v rukou multifunkční kartu, která jim umožňuje kopírovat, platit v menze, prokazovat se ve škole a tak dále. V 90. letech byla papírová kartička nahrazena plastovou kartou a stala se jedinou kartou s magnetickým proužkem, která byla vydávaná jak elektronicky, tak ručně. Změnila se ovšem i myšlenka celé ISIC karty. Dříve sloužila spíše pro podporu cestování, v dnešní době už je to karta pro každodenní život. V roce 1995 vzniká mezinárodní web www.isic.org, na kterém je možno nalézt všechny výhody karty po celém světě. V Česku zaštiťuje ISIC karty společnost GTS Alive a zelenou kartičku můžou studenti uplatnit na 2 800 místech v republice.

Foto: ISIC

Další články k tématu