Prokažte své znalosti angličtiny skrz FCE

17. 4. 2007 | Studium v zahraničí

Studuješ angličtinu? Ovládáš gramatické struktury jazyka? Završ své znalosti složením certifikátu! British Council nabízí širokou škálu úrovní certifikátních zkoušek od začátečníků až po experty.

V březnu se v České republice konaly Cambridgeské jazykové zkoušky z angličtiny, které měly za úkol ověřit znalost jazyka uchazečů. V následujícím článku vám přinášíme užitečné informace o samotném průběhu zkoušky.

O co se jedná?
Cabmridgské zkoušky English for Speakers of Other Languages (ESOL) jsou uznávané po celém světě jak v obchodní, tak v akademické sféře. Mají celoživotní platnost. Uchazeči si mohou zvolit úroveň zkoušky podle stupně svých znalostí. Nejrozšířenější FCE (First Certificate in English) je určen pokročilým zájemcům, u kterých se předpokládá délka studia 500 hodin (cca 5 let).

S dobrou angličtinou se neztratíte ani ve složitém londýnském metru (foto: Stock.XCHNG

S dobrou angličtinou se neztratíte ani ve složitém londýnském metru (foto: Stock.XCHNG)

Co zkouška obnáší?
Certifikát se skládá z pěti částí: porozumění textu (75 minut), psaný projev (90 minut), užití gramatických jevů a slovní zásoby (75 minut), poslech (40minut), ústní část (14 minut).

  • Porozumění textu

    Na základě přečteného úryvku zodpovíte 35 otázek.

  • Psaný projev

    Psaní se dělí na dvě části; v první mají kandidáti za úkol sestavit text podle zadání, v druhé si mohou zvolit jedno ze čtyř témat.

Do výsledného hodnocení se započítává správnost gramatiky a stylistiky i celková úroveň textu. Stejně důležité je dodržení správné formy (dopis, úvaha, zpráva,…).

  • Užití gramatických jevů a slovní zásoby

    Tato část se zaměřuje na doplňování chybějících slov, přeměnu slovních druhů, opravy chybných textů či správné použití vybraných gramatických jevů.

  • Poslech

    Uchazečům je bez přerušení přehrána 40 minutová nahrávka, skládající se ze čtyř částí. Jedná se většinou o rozhovory a komentáře. Na základě získaných informací pak zodpovíte 30 kontrolních otázek. „Tuto část považuji za nejsložitější. Rozhovory se většinou týkaly všech nabízených odpovědí. Mnohdy mi tedy vyšly dvě varianty, mezi kterými jsem se musela rozhodnout,“ vysvětluje studentka Klára Nejedlíková z Opavy, která se zkoušky zúčastnila.

  • Ústní část

    V rozhovoru nejprve zodpovíte základní informace o své osobě. (Není vyloučené, že se objeví otázky typu: Odkud pocházíte? Co jste dělala minulý týden?) Potom obdržíte dva obrázky, které máte během jedné minuty popsat a srovnat formou monologu. Ve třetí části obdržíte opět obrázky, o kterých ale budete s dalším kandidátem diskutovat.

Zajímavosti
„Testy jsme psali ve velkém sále spolu s dalšími 40 uchazeči. Pouze u poslechové části byl počet účastníků snížen na polovinu, u mluvení se pak zredukoval na dvě osoby. Před zahájením zkoušky jsme si veškeré věci odložili do místnosti k tomu určené. S sebou jsme si měli povoleno vzít pouze neperlivou vodu v pečlivě uzavřené plastové nádobě a propisku. Během zkoušky se navíc nesmělo vycházet z učebny bez doprovodu učitele,“ dodává Klára Nejedlíková.

Výsledky?
Úspěšnost se hodnotí stupni A-D. Pro úspěšné složení zkoušky FCE je třeba dosáhnout nejméně stupně C, což znamená 60 % z celkového počtu bodů.

Jak se přihlásit?
Propásli jste březnový termín? Nevadí. Zkoušky FCE, pořádané v České republice British Council, se konají třikrát ročně, takže se můžete přihlásit buď na nejbližší termín v červenci nebo v prosinci. Uchazeči je mohou absolvovat v Praze, Brně nebo v Ostravě. Cena zkoušky činí 4300Kč.

Další články k tématu