Procvičit si cizí jazyk a poznat nové přátele. Zn.: Buddy program

17. 8. 2009 | Studium v zahraničí

Slovo „buddy“ v angličtině znamená něco jako blízký přítel či kamarád – zkrátka někdo, na koho se můžete spolehnout. Náplň tzv. buddy programů, které u nás organizuje hned několik fakult, proto není těžké uhodnout: v jejich rámci se sdružuje skupina tzv. buddies, kteří pomáhají zahraničním studentům zorientovat se v pro ně často složitých podmínkách.

Přestože je tradice buddy programů na našich školách ještě relativně mladá, těší se tyto akce už docela velké popularitě. Ty úplně první se zrodily na půdě ČVUT, kde je dosud organizuje International Student Club (ISC CTU). „International Student Club CTU in Prague byl založen v roce 1999 a od té doby jeho členové aktivně pomáhají přijíždějícím studentům. Velký skok nastal v roce 2002, kdy se vzrůstajícím počtem zahraničních studentů byl zaveden organizovaný systém pro pomoc zahraničním studentům a založen tzv. Buddy Program,“ říká Jan Michal, prezident ISC CTU. Také na jiných fakultách zaznamenaly buddy programy největší boom většinou až po roce 2000.

  • Kde všude se lze hlásit?

Organizace buddy programů se většinou ujímají rovnou buď celé školy a univerzity, nebo jen jejich součásti. Ty všechny zakládají k tomu určené organizační kluby – namátkou např. Common Law Society (CLS) na Právnické fakultě UK, Charles University International Club při Fakultě sociálních věd UK (IC CUNI), Erasmus Students´Office na LF UK, již zmíněný ISC, který funguje nejen na ČVUT, ale i na OU v Ostravě, MUNI, MZLU a VUT v Brně, dále například Erasmus Student Network, který působí na VŠE, Univerzitě v Hradci Králové, v Plzni a v Olomouci a mnohé další. Své buddy programy (které jsou však oproti většině jiných určeny pouze americkým studentům) pořádá také mezinárodní organizace Council on International Educational Exchange (CIEE), s níž v současné době spolupracuje Filozofická fakulta UK. Ani toto vše ale zdaleka není úplný výčet, a proto je vždy dobré se o případné existenci buddy programu informovat přímo na vaší škole.

Jak je tedy vidět, o zahraniční studenty je u nás postaráno celkem dobře. Nyní se ale na celou věc podívejme očima těch, kdo by se chtěli některého z takových programů zapojit na té „české“ straně.

  • ** Komu buddies pomáhají?**

V rámci buddy programů se čeští studenti stávají doslova pravou rukou svých zahraničních protějšků, kteří k nám přijíždějí za studiem a nebo na kratší vzdělávací kurzy. Nejčastěji to bývají studenti programu Erasmus a nebo účastníci některého z mezinárodních výměnných programů – a nejde přitom jen o lidi z anglicky mluvících zemí, jak by se mohlo zdát ze samotného názvu projektu. „Nejvíce zahraničních studentů přes program Erasmus k nám přijíždí z Německa, Francie a Španělska, pak bývají pravidelně zastoupeni Finové, Norové, Italové, Rakušané a Britové. Dále většinou přijede i pár studentů přes různé mezifakultní dohody z Austrálie, Nového Zélandu, USA nebo Japonska,“ říká Martina Smržová z CLS. Rozmanitost národů potvrzuje také Jana Reháková z ESN VŠE. „Zemí, se kterými spolupracujeme, je opravdu hodně, jsou mezi nimi například USA, Kanada, země Evropské unie, Austrálie, Nový Zéland, země Latinské Ameriky, Hong Kong, Singapur, Taiwan, Korea, a další,“ říká. Například Ondřej Lemel z IC CUNI pak dokonce vypočítal, že jejich buddy programu se do dnešního dne zúčastnili zahraniční studenti z celkem 40 zemí světa.

  • Co je hlavním úkolem každého buddyho?

Na to je celkem jednoduchá odpověď: úkolem každého buddyho (v interních kruzích označovaného jako „bu(d)díka“ nebo „buddieka“) je postarat se o svého zahraničního svěřence (alias „zahraňáka“ či „alter ego“) tak, aby se mu pobyt u nás nestal noční můrou. Pro mnohé přicházející studenty to totiž bývá jejich první návštěva České republiky a někdy i Evropy, a tak se nelze divit, že co nám přijde naprosto běžné, může pro ně být nedobytný oříšek. Program jednotlivých buddy programů bývá na různých fakultách různý, ale všechny jsou naplánovány tak, aby se zahraniční student co nejrychleji zorientoval v nové škole i bydlišti. Nemusíte se však přitom bát, že by vám byl váš zahraniční souputník „vydán napospas“ – vše vždycky probíhá pod dohledem a za pomoci jednotlivých koordinátorů a většina akcí je navíc společná pro všechny účastníky programu.

  • … a konkrétní úkoly?

Co se konkrétních úkolů týče, příkladem za všechny mohou být třeba pokyny uvedené na stránkách buddy programu na VŠE. Čeští studenti podle nich musí „navázat kontakt se studentem před jeho příjezdem, vyzvednout studenta na letišti/nádra­ží/místě příjezdu,odvést jej na kolej a tam s ním vyřídit formality, doprovodit ho do školy, vyřídit potřebné formality na příslušném oddělení, zařídit identifikační kartu, vysvětlit fungování menzy, knihovny a počítačů, vyřídit průkaz na MHD, poskytnout základní informace týkající se života a orientace v Praze, pomoci mu při vystěhování z kolejí a v případě potřeby pomoci zahraničnímu studentovi v dalších záležitostech.“

  • Kdo se může buddy programu zúčastnit?

Většina z námi oslovených fakult potvrdila, že požadavky na to, abyste se mohli některého z buddy programů zúčastnit, jsou jen minimální. Není se tedy třeba obávat toho, že budete muset podstupovat náročný přijímací pohovor, shánět reference či psát motivační dopisy. Základní podmínkou zpravidla bývá umět cizí jazyk (zpravidla angličtinu), být časově flexibilní, ochotný, spolehlivý, mít zájem poznat nové lidi – a co především, měli byste být studentem té fakulty či školy, do jejíhož programu se hlásíte. Existují ale i programy, které jsou určeny všem studentům jakékoli školy – zde bývá nutná pouze účast na školení, dobrá znalost jazyka a také místa, kde se daný program koná (viz např. aktivity CIEE). Ve věku ani v počtu absolvovaných buddy programů většinou žádná omezení nejsou – naopak: jak potvrzuje Martina Smržová z CLS, lepší zkušenosti tu mají právě s těmi studenty, kteří se účastní buddy programu pravidelně. Třeba na VŠE jsou ale během přidělování „zahraňáků“ zvýhodněni ti, kdo se o účast v programu hlásí poprvé (další kritéria a bodovací systém uplatňovaný při výběru českých studentů najdete zde). Na některých školách se dokonce studenti nechtějí vzdát účasti na buddy programu ani dlouho po skončení studia: „Mezi aktivními členy máme i několik absolventů, a dokonce i zaměstnance ČVUT, kteří chtějí být v kontaktu se zahraničními studenty,“ potvrzuje Jan Michal z ISC ČVUT.

  • Jak se přihlásit?

Přihlašování do programu většinou probíhá jedním z nejjednodušších způsobů – přes internet. O zařazení do registru zájemců či přímo o účast na konkrétním termínu programu a další informace se můžete hlásit buď přes mail, nebo prostřednictvím formuláře, do něhož vyplníte všechny potřebné údaje. Členové organizačního týmu se vám pak sami ozvou a dodají všechny informace.

  • Jak dlouho takový buddy program trvá?

Pomoc se vztahuje zejména na první dny pobytu zahraničního studenta, ale během roku se čeští buddies zúčastňují také dalších zajímavých akcí (viz níže).

  • Jak často se buddy programy konají?

Programy se konají zpravidla každý semestr, někdy i třikrát do roka (jako např. na VŠE, kde mohou čeští studenti vypomoci i během letní školy). V současné době vrcholí zápis do buddy programů na zimní semestr mj. na FSV UK, PF UK, ČVUT, na UPOL a dalších. Jinde (např. na VŠE) je nábor pro tento semestr již uzavřen. Registrovat se do databáze žadatelů je však na mnohých školách možné kdykoli během roku.

  • Jsou buddies nějak finančně či bodově odměněni?

Účast na buddy programu bývá čistě dobrovolnou záležitostí, buddies tedy placeni nejsou. Na mnohých fakultách (tedy nikoli na všech) studenti dokonce nezískávají ani žádné kredity nebo body navíc, pokud se hlásí například na Erasmus. Co se však na první pohled zdá jako možná nevýhoda, je ve skutečnosti velmi prospěšné pro samotný průběh projektu – hlásí se do něj opravdu jen ti, kdo mají o účast ryzí zájem.

  • Jaké jiné výhody jim tedy program přináší?

„Čeští studenti si cení možnosti získat zahraniční kamarády, poznat novou kulturu a procvičit si cizí jazyky. Zahraniční studenti chválí ochotu svých českých buddieků a také to, že jim jsou schopni poradit a pomoci s všemožnou administrativou. Jsou nadšení, že se o ně krásně staráme,“ shrnuje v několika slovech oboustranný přínos buddy programů Jana Reháková z ESN VŠE. Účast v buddy programu je navíc často spojena se zábavními akcemi, jako jsou výlety, organizované víkendové akce, párty, sportovní aktivity a pod., které se pořádají během roku „V ISC jsou součástí programu také teambuildingové aktivity pro české budíky, jako poděkování za jejich pomoc a zároveň slouží jako krok k dalším aktivitám ISC,“ dodává Jan Michal z ČVUT.

FOTO: 1., 2.: Martina Smržová (Common Law Society, Právnická fakulta UK), 3. Survival Weekend (ESN Buddy System Hradec Králové), 4. Martin Šinal – Buddy Awesome Weekend (ESN Buddy System Plzeň), 5. Buddies z Pradubic (Buddy System Pardubice, foto: Martina Urbánková)

Další články k tématu