Proč (ne)jít na vysokou

7. 12. 2015 | Rady maturantům

Budoucím maturantům pomalu nastává čas, kdy se budou muset rozhodnout, co udělají se životem. Podáte přihlášku na vysokou, nebo se zapojíte do pracovního procesu?

Má vysoká škola víc výhod nebo nevýhod? Dali jsme pro vás dohromady přehledný seznam i zkušenosti ostatních. Jestli se nakonec rozhodnete pro akademickou kariéru nebo ne, je ale už na vás.

Proč ano?

Rozšíříte si obzory

O tom žádná. Kde jinde byste se chtěli dozvědět víc o sociolingvis­tických teoriích, o římském zákoníku nebo o možnostech aplikované biologie, než na vysoké škole?

Některé obory nelze vykonávat bez titulu

Jestli se toužíte stát například právníkem nebo lékařem, tak vám zkrátka nic jiného než jít na vysokou nezbude. Formální vzdělání je přece jen v některých oborech nezbytné. Jak říká budoucí lékařka Kamila: “Přece byste nechtěli, aby vás operoval chirurg, který čte anatomické příručky z nudy po volných večerech? Je potřeba nějaká kontrola, a tou je právě diplom.”

Prodloužíte si mládí

Studentské večírky, studentské bydlení na koleji, studentské slevy, studentské daně, studentské jízdné na MHD… máme ještě pokračovat? Zkrátka co se financí a starostí týče, snazší léta vás už nečekají.

Širší možnosti při hledání práce

Na rovinu – titul je titul. Ukazuje, že jste schopní vstřebat velké množství informací, chápete složité problémy, umíte se orientovat v odborné literatuře a tak dále a tak dále. Díky tomu jste použitelní nejen v oboru, který jste vystudovali, ale jste potenciálně schopní pracovat na jakékoliv pozici, pro niž je nutné vysokoškolské vzdělání, ale zase tolik nezáleží na vystudovaném oboru.

Networking

Na vysoké se budete pohybovat v okruhu lidí, které zajímají stejné věci jako vás, mají podobný styl smýšlení, podobné zájmy a nejspíš i životní styl. Vztahy, které v té době navážete, se mohou jednak přetavit v přátelství, jednak vám mohou být užitečná v pozdější kariéře.

Proč ne?

Překvalifikace

Zejména u některých oborů se může stát, že titul vám hledání práce spíš ztíží, než usnadní. Budete totiž pro potenciálního zaměstnavatele příliš vzdělaní, příliš drazí, příliš zkušení. Zní to možná trochu zvláštně, ale je to tak.

Někdy není titul nutný

Existuje vysoká škola téměř na všechno. Ne vždy ji k zaměstnání ale potřebujete. Například novinařinu, byť si teď autorka trochu řeže větev pod nohama, může provozovat každý se zájmem o obor, schopností správně a dobře se vyjadřovat, a s dostatečnou dávkou trpělivosti. Například Milan šel hned po střední pracovat, ale zároveň si začal psát blog: “Bavila mě móda, ale psal jsem spíš pro sebe. Pak jsem zkusil články poslat do jedné redakce – a vzali mě. Od té doby se psaním živím.”

Alternativní formy vzdělávání

Pokud se zajímáte o určitý obor, ale nechcete na vysokou například proto, že na ni nemáte čas nebo peníze, existují pro vás i jiná řešení. Například nejrůznější americké univerzity nabízejí on-line kurzy, kde se dozvíte v podstatě totéž jako byste docházeli na přednášky, a navíc zdarma. Jen za to nedostanete titul.

Někdy je praxe je víc než teorie

Potýkají se s tím hlavně studenti humanitních oborů. Absolvují vysokou školu – a nedostanou práci kvůli tomu, že nemají praxi. Pokud si věříte a myslíte, že se dokážete v oboru zorientovat sami, zkuste si najít práci i bez formálního vzdělání. Dokážete-li doložit zájem o obor a schopnost pozici bez problémů vykonávat, máte velkou šanci se uchytit.

Networking

Počkejte, tohle už jsme psali jako výhodu u studia na vysoké, že? Ano, ale víte, kde ještě potkáte experty ve svém oboru jinde, než ve škole? Přesně tak, v práci. Navíc zde nezažijete mezifakultní či meziškolní rivalitu a otevřou se vám tím možnosti širšího okruhu kontaktů.

Většina škol přijímá přihlášky do konce února. Zbývá vám tak čtvrt roku na zhodnocení vlastních možností a toho, co vlastně chcete. Pokud jsme vám naším seznamem nepomohli, zkuste si sami sepsat mínusy a plusy. Uvidíte, co zde převáží.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu