Přijímačky na vysokou

21. 5. 2007 | Přijímací řízení

Přijímačky se liší škola od školy. K tomu, abyste u přijímaček, ať už na vysokou nebo vyšší odbornou školu, uspěli, však nestačí jen vynikající znalosti a dobrá příprava, ale důležitá je také organizace testu. Proto jsme pro vás připravili pár užitečných tipů, které by vám mohly pomoci k lepšímu výsledku.

Přijímačky se liší škola od školy. K tomu, abyste u přijímaček, ať už na vysokou nebo vyšší odbornou školu, uspěli, však nestačí jen vynikající znalosti a dobrá příprava, ale důležitá je také organizace testu. Proto jsme pro vás připravili pár užitečných tipů, které by vám mohly pomoci k lepšímu výsledku.

Důležité je být informován Dříve, než vyrazíte na přijímačky, zjistěte si co nejvíce informací o průběhu testu. Jakou má strukturu, kolik má otázek, kolik času budete mít na jeho vypracování. Důležité je i vědět, zda je v testu jedna nebo více správných odpovědí, a zda lze zaškrtnutou odpověď ještě změnit. Předem si také zjistěte, co všechno si s sebou na zkoušku můžete přinést (někde jsou povoleny tabulky, kalkulačky, slovníky nebo třeba papír na poznámky). Informujte se také o tom, jaké znalosti budou po vás požadovat – zda existuje nějaká doporučená literatura, nebo je zkouška pouze ze středoškolských znalostí.

Povinná výbava K přijímací zkoušce vás nepustí bez osobních dokladů. Určitě doma nezapomeňte ani pozvánku k přijímačkám, kde najdete všechny důležité informace (adresa místa, kde se přijímačky konají, číslo učebny, čas). Zmatené pobíhání v cizí škole vám totiž na klidu moc nepřidá.

** Tipy, triky a dobré rady** • Když obdržíte zadání testu, nejprve si ho pořádně pročtěte. Pokud vám nebude něco jasné, nebojte se zeptat. Pedagog vám jistě zadání či jiné nejasnosti upřesní. V žádném případě se nedotazujte souseda, mohlo by to být bráno jako opisování a za to by následovalo vyhození od zkoušky. Určitě si dejte pozor na chytáky a jazykové hříčky v zadání (velmi oblíbené jsou otázky s negacemi – Př. Kdo nenapsal Babičku?)

• Ještě před testem (nejlépe doma) si vytvořte vlastní systém značek, který vám pomůže se v testu lépe orientovat. Například si odškrtněte úlohy, které máte již vyřešeny, kolečkem si označte ty, ke kterým se chcete ještě vrátit a křížkem, které jste se rozhodli neřešit, apod. Fantazii se meze nekladou, jen si dejte pozor, abyste se ve značkách vyznali vy sami.

• Na začátku se pusťte do úloh, které se vám zdají jednoduché, ty těžké a nejasné si nechte na konec. Snažte se také vyřešit zejména ty úlohy, které jsou nejvíce obodované. Nebojte se otázky přeskakovat, zejména ty za málo bodů nebo ty obtížné.

• Na konci testu se vraťte k otázkám, které jste vynechali. Pokud odpověď neznáte, nebojte se tipovat (pozor ale na testy, kde se za špatné odpovědi body odečítají). Zkuste využít vylučovací metodu, někdy se i třeba stává, že odpověď vyplývá z předcházející otázky.

• Pokud test dokončíte, určitě ho hned neodevzdávejte, ale všechno si raději ještě projděte. Můžete narazit na chyby, kterých jste si v průběhu testu nevšimli nebo jste omylem nějakou otázku přeskočili.

• Pokud máte možnost, poznamenejte si někde na boční papír zaškrtnuté odpovědi. Po skončení testu si je můžete s ostatními účastníky porovnat nebo později při zveřejnění správných odpovědí budete hned vědět, na čem jste. Pokud jste narazili na nějakou špatně formulovanou otázku, poznamenejte si i tu, může vám později pomoci při psaní odvolání.

Zdroj fotografie: www.ceskenoviny.cz

Další články k tématu