Přihlášky do magisterských oborů

30. 1. 2004 | Aktuality

Většina univerzit postupně přechází na dvoucyklový, resp. třícyklový model studia: tříletý bakalářský obor, navazující dvouletý magisterský obor a případné dvouleté postgraduální studium. Student si tedy po třech letech musí znova podat přihlášku – do magisterského cy­klu.

Většina univerzit postupně přechází na dvoucyklový, resp. třícyklový model studia: tříletý bakalářský obor, navazující dvouletý magisterský obor a případné dvouleté postgraduální studium. Student si tedy po třech letech musí znova podat přihlášku – do magisterského cyklu.

Většina univerzit má pro přihlášky do magisterských cyklů studia stejný termín jako pro přihlášky do bakalářských cyklů, tj. do konce února. Některé univerzity nebo jednotlivé fakulty, např. Univerzita Pardubice však přijímají přihlášky až do poloviny března, což je také případ většiny soukromých vysokých škol.

Pokud škola umožňuje podávání elektronických přihlášek, lze je použít i pro přihlášení se do magisterských cyklů. Některé školy mají ale pro magisterské cykly jiné formuláře, které si uchazeči mohou vyzvednout na studijních odděleních, popř. na vrátnici.

Celkově platí, že se uchazeč o magisterské studium musí po informacích pídit sám, nejlépe na webových stránkách jednotlivých fakult či přímo kateder. Na některé obory se totiž dělají přijímačky dvakrát do roka, vždy po státnicích. Pokud tedy uchazeč složí bakalářské zkoušky v podzimním/zimním semestru, může už v jarním/letním semestru začít studovat magisterský cyklus. Pro přijetí do některých magisterských cyklů např. stačí, když má uchazeč jedničku nebo dvojku ze státních závěrečných zkoušek.