POROVNÁNÍ OBORŮ: Zdravotní laborant

11. 7. 2008 | O studijních oborech

Zkumavky, pipety, mikroskopy – je to i vaše vášeň? Sníte o práci, která vám poskytne soukromí mezi skleněnými baňkami a roztoky, a přitom toužíte přispět vědeckému výzkumu a lékařství? Obor Zdravotní laborant by pro vás mohl být to pravé… Vybrat si můžete ze tří vysokých škol. Pozn. Článek byl aktualizován dne 18. 11. 2009.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta: Specializace ve zdravotnictví

Charakteristika oboru Obor Zdravotní laborant lze na JČU studovat jako tříleté bakalářské studium. Absolvent by měl být schopen samostatné a profesionální práce v klinických laboratořích včetně ovládání moderní techniky a orientace v etice a managementu tohoto oboru.

Požadavky k přijímací zkoušce Přijímací zkouška se skládá pouze z písemného testu. Uchazeči mohou očekávat test z biologie člověka v rozsahu učební látky gymnázia (40 otázek), písemný test z chemie (30 otázek) a písemný test ze všeobecné informovanosti (30 otázek).

Názor studenta „Studium je poměrně snadné, ale vzhledem k tomu, že jde o nově otevřený obor jsou zde určité nedostatky v uspořádání předmětů. Obor je zajímavý, přístup profesorů je velice dobrý a dostupnost studijního materiálu také. Praxe probíhá v soukromých laboratořích nebo v nemocnici ČB, na konci letního semestru je měsíční praxe podle vlastního výběru – to je velké plus, protože je vidět skutečný provoz.“ Aneta, absolventka bakalářského studia

Šance na přijetí (k 2007/2008) na ZS fakultu JČU: 33%

Více informací: Informace o oboru.

Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta: Specializace ve zdravotnictví

Charakteristika oboru V Brně je obor Zdravotní laborant rovněž veden jako jednooborové bakalářské studium.

Požadavky k přijímací zkoušce Zkoušky mají formu pouze písemných testů z biologie a chemie. Rozsah požadovaných znalostí odpovídá učebním osnovám na středních školách.

!! Testové otázky je možné zakoupit v prodejně Knihy LF MU v Univerzitním kampusu (pavilon A9, Kamenice 5).

Šance na přijetí (k 2007/2008) na LF MU: 22%

Více informací: Přijímací řízení

Univerzita Karlova v Praze, 2. lékařská fakulta: Specializace ve zdravotnictví

Charakteristika oboru Bakalářský obor Zdravotní laborant se studuje prezenčně po dobu tří let. Absolventi se mohou uplatnit v soukromých i státních laboratořích (biochemických, hematologických, imunologických apod.).

Požadavky k přijímací zkoušce Přijímací zkoušky probíhají ve dvou kolech. První kolo tvoří písemný test z biologie, fyziky a chemie na úrovni gymnázia. Ústní kolo absolvují pouze uchazeči úspěšní v kole prvním a je zaměřeno především na zjištění motivace ke studiu daného oboru a schopnosti obhájit vlastní stanovisko.

!! Soubor modelových otázek je možné zakoupit na studijním oddělení fakulty.

Šance na přijetí (k 2007/2008) na 2. LF UK: 13%

Více informací: Přijímací řízení

Univerzita Palackého v Olomouci, Fakulta zdravotnických věd: Specializace ve zdravotnictví

Charakteristika oboru Bakalářský obor Zdravotní laborant se studuje prezenčně po dobu tří let.

Požadavky k přijímací zkoušce Přijímací zkouška má formu písemného testu z fyziky, chemie a biologie. Prominutí přijímacích zkoušek je možné.

!! Do 20. ledna 2009 se můžete přihlásit na přípravné semináře k přijímacím zkouškám z fyziky, chemie a biologie.

Více informací: Okruhy k otázkám řízení

Ostravská univerzita v Ostravě, Fakulta zdravotnických studií: Specializace ve zdravotnictví

Charakteristika oboru Jedná se třítelý prezenční bakalářský program.

Požadavky k přijímací zkoušce Pro přijetí je nutné úspěšně absolvovat NZS (Obecné studijní předpoklady, biologie, chemie, fyzika).

Šance na přijetí (k 2007/2008) na FZS OU: 38%

Více informací: Web fakulty

Zdroj o šancích na přijetí: Tutor