POROVNÁNÍ OBORŮ: Veterinární obory

24. 8. 2009 | O studijních oborech

V dětství jsme každý snad aspoň chvíli snili o povolání zvěrolékaře – vyléčit nožku sousedovy fenky, povídat si s ptáky jako Arabela nebo uzdravovat jezdecké koně. Ti, kteří si za svým snem šli vytrvale, už dnes vědí, že nejde o žádné pohádkové zaměstnání. Náročnost studia odpovídá zodpovědnosti, kterou musí veterinář na svých bedrech každodenně nést.

Veterinární lékařství: Fakulta veterinárního lékařství, Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

Charakteristika oboru
Tento obor lze studovat jako šestiletý magisterský, dále je možné navázat tříletým doktorským prezenčním či kombinovaným studiem. Uplatnění absolventů má asi nejblíže tomu, co si většinou pod prací veterináře člověk představí.

Předměty
Mezi povinnými předměty najdete jak předměty zaměřené obecně (např. biologie, ekologie, genetika, botanika; především na začátku studia), tak specializovanější (anatomie, histologie), které postupně přibývají. Samozřejmostí je povinná praxe a různé stáže. Podrobný rozvrh hodin pro každý rok studia najdete zde .

Požadavky k přijímacím zkouškám
Přijímací zkouška má pouze písemnou formu a vyžadovány jsou znalosti z chemie a biologie v rozsahu učebních osnov gymnázií. Pomoci uchazečům může také studijní průměr (poslední dva ročníky střední školy), výsledky u maturity a případné mimoškolní aktivity. Při velmi dobrém studijním průměru za poslední ročníky střední školy je možné přijímací zkoušku prominout.

Šance na přijetí: 27 % (údaje k 2007/2008)

Více informací Web fakulty

Veterinární hygiena a ekologie: Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

Charakteristika oboru
Jedná se rovněž o šestiletý magisterský obor, na který lze navázat doktorským programem v osmi různých oborech. Absolventi se zabývají především ochranou veřejného zdraví a veterinární ekologií a uděluje se jim titul MVDr..

Předměty
Náplň studia je zpočátku dost podobná oboru Veterinární lékařství, s postupem času přibudou specializovanější předměty jako hygiena produktů či potravin. Podrobný rozvrh pro každý rok studia naleznete zde.

Požadavky k přijímacím zkouškám
Přijímací zkouška má pouze písemnou formu, vyžadovány jsou rovněž znalosti z chemie a biologie v rozsahu učebních osnov gymnázií. Pomoci uchazečům může také studijní průměr (poslední dva ročníky střední školy), výsledky u maturity a případné mimoškolní aktivity. Uchazeči mohou absolvovat přípravný kurz.

Šance na přijetí: 60 % (údaje k 2007/2008)

Více informací Web fakulty

Láska ke zvířatům je základním předpokladem pro práci v oboru veterinaLáska ke zvířatům je základním předpokladem pro práci veterináře (foto: Stock.XCHNG)

Další možnost studia

Zde vám ještě krátce představíme několik dalších škol nabízejících studium veterinárních oborů. V obou případech se jedná o střední odborné školy.
Veterinární prevence: Střední odborná škola Emila Holuba v Českých Budějovicích
Denní čtyřleté studium ukončené maturitou, platí se školné. Uchazeči jsou přijímáni na základě ústního pohovoru a studijních výsledků z chemie a biologie na střední škole. Web školy

Zdroj k šancím na přijetí: Tutor