POROVNÁNÍ OBORŮ: Teologie

1. 3. 2009 | O studijních oborech

O České republice se s oblibou mluví jako o „nejateističtější zemi“ v Evropě. Náboženství u nás prý pouze upadá a nejvíce to, které je považováno za klasické – katolická, popř. evangelická církev. Nebudeme se přít o toto tvrzení, budeme předpokládat, že tím spíš bude v naší republice brzy nedostatek kněží a pastorů, akademických teologů a vůbec znalců naší staré kulturní tradice. Zájemcům o (nejen) duchovní vědy vychází vstříc pět fakult v republice. Pozn. Článek byl aktualizován dne 24. 11. 2009.

Univerzita Karlova v Praze, Katolická teologická fakulta

Charakteristika oboru V rámci bakalářského studijního programu Teologie lze studovat obor Teologické nauky, jehož studium standardně trvá čtyři roky a je možné pouze v kombinované (dálkové) formě. Dále mohou uchazeči zvolit obor Katolická teologie, který je akreditován jako magisterský program, trvá pět let a je určen k prezenčnímu studiu.

Požadavky k přijímací zkoušce K přihlášce na fakultu je kromě dokladu o zaplacení třeba přiložit stručný životopis, seznam přečtené literatury a osvědčení o mravní bezúhonnosti (vydává kněz). Společně s maturitním vysvědčením jsou tyto dokumenty postačující pro přijetí na obor Teologické nauky. Přijímací zkoušky pro obor Katolická teologie jsou jednokolové a sestávají pouze z ústního pohovoru, jehož cílem je zjistit motivaci ke studiu, všeobecný přehled a znalost přečtené odborné literatury dle seznamu předloženého uchazečem.

Šance na přijetí(k 2007/20­08) na Katolickou teologickou fakultu UK: 64 %

Více informací: web fakulty

Univerzita Palackého v Olomouci, Cyrilometodějská fakulta

Charakteristika oboru Cyrilometodějská fakulta umožňuje studovat v bakalářském programu jednooborově obory Teologické nauky a Teologie a spiritualita zasvěceného života (obor je určen pro řeholníky a řeholnice). Obor Teologická studia je možné studovat pouze v kombinaci s vybranými filologickými a humanitními obory Filozofické fakulty (např. Muzikologie, Historie, Žurnalistika, Aplikovaná ekonomická studia či filologie různých jazyků). Navázat je možné magisterským oborem Katolická teologie a doktorským studiem oborů Biblická teologie, Systematická teologie a křesťanská filozofie a Praktická filozofie.

Požadavky k přijímacím zkouškám Pro teologické obory je vhodné přiložit k přihlášce potvrzení o křtu a doporučení duchovního správce, nutné je to pak pro obor Teologie a spiritualita zasvěceného života. Pro dvouoborové studium je třeba přijímací zkoušky vykonat na Cyrilometodějské teologické i Filozofické fakultě UP. Přijímací zkouška na Teologická studia probíhá pouze formou písemného testu ze základních znalostí z teologických oborů (Písmo svaté, Katechismus, církevní dějiny, liturgika). Pro obor Teologické nauky je třeba vykonat písemný odborný a motivační test. Uchazeče o obor Teologie a spiritualita zasvěceného života čeká pouze ústní zkouška, která se zaměří na znalost různých církevních dokumentů a vlastní duchovní četbu.

Šance na přijetí (k 2007/2008) na Cyrilometodějskou fakultu UP: 59 % )

Více informací: web fakulty

Univerzita Karlova v Praze, Evangelická teologická fakulta

Charakteristika oboru V rámci bakalářského studijního programu Teologie mohou uchazeči na Evangelické teologické fakultě v Praze zvolit studium oboru Teologie křesťanských tradic nebo Evangelické teologie, popř. tento obor studovat v kombinaci s filozofií, religionistikou nebo Specializací v pedagogice. Po složení bakalářských zkoušek lze na oba obory navázat magisterským studiem, rovněž je možné v případě Evangelické teologie nastoupit rovnou do pětiletého magisterského programu. Během magisterského studia si mohou studenti navíc vybrat zaměření Ekumenika či Křesťanská humanitární a pastorační práce (diakonika).

Požadavky k přijímacím zkouškám Na jednooborové studium oboru Evangelická teologie budou uchazeči pro akademický rok 2010/2011 přijati bez přijímací zkoušky, pro dvouoborové studium je třeba složit přijímací zkoušky na druhý zvolený obor. Přijímací zkouška na obor Teologie křesťanských tradic je jednokolová, písemná i ústní. V písemné části mohou zájemci o studium očekávat test všeobecných znalostí, test z cizího jazyka dle vlastní volby (AJ, NJ, FJ, může být prominuta na základě osvědčení o vykonané státní jazykové zkoušce či její obdobě) a psychologický test. Ústní pohovor se zaměřuje na zjištění předpokladů ke studiu (sdělení o motivaci ke studiu se přikládá k přihlášce).

Šance na přijetí (k 2007/2008) na Evangelickou teologickou fakultu UK: 58 %

Více informací: web fakulty

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Teologická fakulta

Charakteristika oboru Teologii lze v Českých Budějovicích studovat v pětiletém magisterském oboru nebo v tříletém bakalářském (obory Náboženská výchova, Náboženské vědy a Pastorační asistence) s možností dvouoborové kombinace s filozofií, historií nebo bohemistikou. Dále je možné navázat magisterským studiem v oborech Teologie služby a Učitelství náboženství a etiky a doktorským studiem v češtině i němčině v oborech Systematická teologie a Teologická antropologie a etika.

Požadavky k přijímací zkoušce Pro pětiletý magisterský obor Teologie je třeba absolvovat oborový test a ústní pohovor, vhodné je také doporučení církevní autority. Pro bakalářské studijní obory Pastorační asistence a Náboženská výchova a etika musí uchazeč obstát v testu oborovém a psychologickém, absolvovat úspěšně ústní pohovor a rovněž disponovat doporučením církevní autority. Studium teologických oborů předpokládá křesťanskou víru.

Šance na přijetí (k 2007/2008) na Teologickou fakultu JČU: 57 %

Názor absolventky: „Studovat TF vřele doporučuji pouze těm, kteří hledají titul, bez ohledu na to, nakolik budou schopní s ním nalézt práci. Mně se to nepodařilo, pracuji mimo obor a jsem ráda, že alespoň tak. Problém je hlavně v tom, že obor teolog, který jsem studovala já a který nejvíce odpovídá TF, není dořešen. Církev není připravena na pastorační asistenty, to je vlastně jediná funkce, která se dá s tímto vzděláním dělat. Většinou na ně nejsou peníze, jinde zase nejsou připravení na ženy ve funkci pastoračního asistenta. Někteří kněží, zejména starší na venkově, si dokonce myslí, že pastorační asistent je jakási narážka, že oni již nestačí na svou práci. Tedy, co se týče doporučení studia této fakulty, moc optimistická nejsem, ale je to látka velmi zajímavá a jsou tam nyní mnohem praktičtější obory, jako pedagog volného času, sociální asistent a podobně, tam se uplatnění zřejmě dá sehnat mnohem lépe než čistě s teologem.“, Milada M.

Více informací: web fakulty

Univerzita Karlova v Praze, Husitská teologická fakulta

Charakteristika oboru Teologii je na Husitské teologické fakultě možné studovat jednooborově, a to v bakalářských oborech Husitská teologie, Pravoslavná teologie a Starokatolická teologie. Husitskou teologii lze studovat i dálkově (kombinovaně). Na všechny obory je možné navázat magisterským studiem. Do dvouoborové kombinace mohou uchazeči v případě Husitské teologie zvolit Filozofii, Judaistiku nebo Religionistiku, k Pravoslavné teologii potom Filozofii nebo Religionistiku. Ve spolupráci s jinými fakultami je umožněno zvolit kombinace Husitská teologie – Německý jazyk se zaměřením na vzdělávání (spolupráce s Pedagogickou fakultou, přijímací řízení pořádá teologická fakulta), Pravoslavná teologie – Východoevropská studia a Pravoslavná teologie – Jihovýchodoevropská studia (s Filozofickou fakultou, která pořádá přijímací řízení).

Požadavky na přijímací řízení HTF požaduje přiložit k přihlášce stručný životopis zaměřený především na motivaci ke studiu. Přijímací řízení se skládá z písemné (znalostní test) a ústní části (pohovor). V testu mohou uchazeči očekávat historické a náboženské otázky, popř. ověření všeobecného rozhledu. Pohovor je zaměřen na zjištění motivace ke studiu daného oboru. Pro obor Husitská teologie – Německý jazyk se zaměřením na vzdělávání je ještě nutné úspěšně absolvovat test z německého jazyka.

Šance na přijetí (k 2007/2008) na Husitskou teologickou fakultu UK: 91 %

Více informací: web fakulty

** Zdroje informací o šancích na přijetí:** Tutor