POROVNÁNÍ OBORŮ: Tělesná výchova a sport na pedagogických fakultách

5. 2. 2008 | O studijních oborech

Tělesnou výchovou si v dosavadním studiu prošla asi většina z nás, a tak si asi každý umí představit, co vše musí vědět a zvládat takový učitel tělocviku. A že se v této práci skrývá mnohem více zodpovědnosti než na 45 minut vhodit míč mezi partu kluků a jít na kávu, by vám mohl vyprávět leckterý z nich… (článek byl aktualizován 29. 11. 2009)

  • OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ

Pedagogická fakulta – Katedra tělesné výchovy Program: Tělesná výchova a sport Bakalářské obory: Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání; Rekreologie

Uplatnění absolventa: Absolvent studijního oboru Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání je připraven uplatnit se především na základních školách i v profesích, které vyžadují sociálně-komunikativní a nebo základní pedagogické či tělovýchovné znalosti a dovednosti. Absolvent studijního oboru Rekreologie se může uplatnit se zejména v práci s klienty různých typů volnočasových organizací (nabídka a realizace volnočasových aktivit, získávání finančních zdrojů a zabezpečení materiálních podmínek).

Přijímací zkoušky: Obor Rekreologie: talentová – 60 %; písemná – výsledek testu SCIO – 40 %; Obor Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání: talentová – 70 b.; písemná – test SCIO – 30 b.

Web: pdf.osu.cz/ktv

  • UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

Pedagogická fakulta Program: Specializace v pedagogice Bakalářské obory: Tělesná výchova a sport (x) v kombinaci s Biologií, geologií a environmentalis­tikou (x), Matematikou (x), Informační technologií (x), Technickou a informační výchovou (x), Základy společenských věd (x) nebo Výchovou ke zdraví (x)

(x) se zaměřením na vzdělávání

Uplatnění absolventa: Absolvent získá základní povědomí o práci učitele prostřednictvím úvodu do pedagogiky, sociální pedagogiky a motivační praxe a základních psychologických disciplín i předmětů univerzitního základu. Prioritou je následné magisterské studium učitelství (a to ne nutně jen na fakultě) – výstupem z bakalářského studia totiž není učitelská kvalifikace definovaná Zákonem o pedagogických pracovnících. Absolventi najdou uplatnění ve státní správě (především na místech, kde jde o bezprostřední styk s lidmi), dále jako asistenti v zařízeních pro zájmovou činnost dětí a mládeže atd.

Přijímací zkoušky: talentové (atletika, gymnastika, plavání, sportovní hry) a písemná dle druhého vybraného oboru

Web: www.pedf.cuni.cz

  • ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

Pedagogická fakulta ** Program: Tělesná výchova a sport **Bakalářské obory: Tělesná výchova pro vzdělávání; Tělesná výchova a sport

Uplatnění absolventa: Absolvent získá základní vzdělání v tělovýchovných disciplínách, může pokračovat ve studiu učitelství ve standardních aprobačních kombinacích, případně ve studiu navazujících magisterských programů. Studium umožňuje výstup do neučitelské praxe.

Přijímací zkoušky: uchazeči jsou přijímáni na základě výsledků z Národních srovnávacích zkoušek a ze zkoušek talentových

Web: www.fpe.zcu.cz

  • TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

Pedagogická fakulta Program: Tělesná výchova a sport Bakalářský obor: Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání (dvouoborové studium – možno kombinovat s libovolným oborem, pro nějž je garantován rozvrh)

Program: Ekonomika a management Bakalářský obor: Management sportovní

Uplatnění absolventa: Absolvent dvouoborového studia Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání získá ucelené vzdělání ve vybraných oborech a osvojí si dovednosti umožňující mu vstoupit na trh práce. Na bakalářské studium je možné navázat navazujícím magisterským studijním programem zaměřeným na přípravu učitelů pro 2. a příp. i pro 3. st. Škol. Absolventi oboru Management sportovní (se zaměřením na rekreační sport) může uplatnit své ekonomické, právnické, filozofické, pedagogické a jazykové schopnosti ve všech institucích spojených s rekreačním sportem.

Přijímací zkoušky: Obor Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání: studenti, kteří nesplňují podmínky pro přijetí bez přijímacích zkoušek (více viz zde), konají test studijních předpokladů společnosti SCIO; pro přijetí do oboru Tělesná výchova a sport se zaměřením na vzdělávání je navíc nutné podstoupit talentovou zkoušku Obor Management sportovní: test obecných studijních předpokladů společnosti SCIO, písemný test z matematiky a cizího jazyka (Aj nebo Nj)

Web: www.fp.vslib.cz

  • UNIVARZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

Pedagogická fakulta – Katedra tělesné výchovy Program: Tělesná výchova a sport Bakalářské obory: Tělesná výchova a sport, Tělesná výchova v kombinaci s dalším nabízeným oborem (dvouoborové studium), Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání v kombinaci s dalším vybraným oborem zaměřeným na vzdělávání (dvouoborové studium), Aktivity v přírodě

Uplatnění absolventa: Absolventi oboru Tělesná výchova a sport jsou schopni samostatného odborného, právnického i ekonomického vedení sportovních aktivit nejen jedinců, ale i širších skupin. Absolventi dvouoborového studia jsou z velké většiny připravováni pro následné magisterské studium, kde získají potřebnou kvalifikaci učitele pro různé stupně školství, nebo mohou přejít rovnou do praxe a působit například jako asistenti učitele apod. Absolvent oboru Aktivity v přírodě je schopen samostatně odborně, bezpečně a ekonomicky řídit provozování pohybových aktivit u různých skupin lidí. Získá široké znalosti orientované na oblast využití volného času dětí, mládeže a dospělých a je schopen vytvářet projekty tělovýchovného a sportovního charakteru.

Přijímací zkoušky: Obor Tělesná výchova a sport: talentové (gymnastika, sportovní hry, atletika, plavání); písemný test ze všeobecného přehledu v oblasti tělesné kultury a sportu (dějiny tělesněné kultury a sportu, fyzika – biomechnika, biologie člověka apod.) Obor Tělesná výchova a sport v kombinaci s jiným oborem: pouze talentová (s výjimkou kombinace s Geografií – zde je nutno skládat také písemnou zkoušku z geografie, či s Angličtinou – zde je nutno skládat také písemný test z angličtiny) Obor Aktivity v přírodě: praktické – vytrvalostní běh; ústní – motivační pohovor a představení portfólia činnosti v aktivitách v přírodě

Web: pf1.ujep.cz

Pozn.: Uvedené obory se týkají pouze prezenčního studia. Některé obory lze však studovat také v kombinované for­mě.