POROVNÁNÍ OBORŮ: Religionistika

17. 4. 2008 | O studijních oborech

Ať jste věřící či nikoliv, může vás zajímat to, jak se lidé v různých oblastech světa na otázku víry dívají, čím se odlišují a shodují jednotlivá naboženství, jak se vykládají… Potřebujete-li toto všechno znát ad vivendum, je religionistika právě vaše jistá volba. Pozn. Článek byl aktualizován 28. 12. 2009 (-kav-)

Co zkoumá religionistika? Jde o vědu, která studuje jednotlivá světová náboženství. Jak praví Wikipedie, religionistika nerozhoduje o pravdivosti, nýbrž popisuje a klasifikuje jednotlivé náboženské skutečnosti i celé náboženské systémy. Zkoumá i sama sebe, své meze a metodologické možnosti.

Studovat religionistiku lze na filozofických fakultách Karlovy univerzity, Masarykovy univerzity a Univerzity Pardubice, dále pak na Husistské teologické fakultě UK:

FF UK, Praha

Charakteristika oboru Podle informací Ústavu filosofie a religionistiky by měl absolvent získat důkladné znalosti o jedné náboženské oblasti a zároveň mít základní přehled i o jiných významných náboženstvích. Religionistika na FF UK se zaměřuje především na antické Řecko, buddhismus, judaismus, křesťanství, starověký Přední východ a náboženství starých Germánů. Nevylučuje se však specializace i na jiné oblasti. Důraz se klade též na práci s textem, jeho interpretaci a hodnocení. Více informací zde.

Přijímací řízení Skládá se ze dvou částí – písemné talentové, ve které se testuje schopnost interpertace odborného textu v cizím jazyce, a ústní. K orální zkoušce uchazeč přistupuje až tehdy, pokud splnil požadavky části písemné (25 z 50 bodů). Zde je také třeba předložit seznam přečtené literatury, na jehož základě mohou být zkoušenému podávány otázky (porozumění textům apod.) Seznam doporučené literatury zde (je nezávazný, rozhodně nepanikařte, pokud jste to všechno nepřečetli!)

Šance na přijetí Počet uchazečů: 96 Počet přijatých: 16 (Platí pro bakalářské prezenční studium. Údaje pocházejí z přijímacího řízení pro rok 2007/2008.)

Stránky fakulty: www.ff.cuni.cz Stránky Ústavu filosofie a religionistiky

FF MU, Brno

Charakteristika oboru V Brně se religionistika studuje buď samostatně, nebo v kombinaci s jiným oborem. Jak informují stránky Ústavu religionistiky, studium poskytuje ucelený přehled hlavních náboženských tradic minulosti i současnosti, základní vhled do teorie, metodologie a dějin oboru, úvod do vybraného pramenného jazyka. Pozornost je zaměřena na rozvíjení schopností aplikovat religionistiku ve společenské praxi. Více informací najdete zde.

Přijímací řízení Na většině fakult MU bývá zvykem, že uchazeči skládají TSP – test studijních předpokladů. Nejinak je tomu i na religionistice, dokonce se nekoná žádný oborový test. Více o TSP zde.

Šance na přijetí Počet uchazečů: 319 Počet přijatých: 149; hranice přijetí (percentil): 70,56 (Platí pro bakalářské prezenční studium. Údaje pocházejí z přijímacího řízení pro rok 2007/2008.)

Názor studentky Marie K., 2. ročník: Myslím si, že vyučující jsou naprostí profesionálové ve svém oboru. Co mi ale třeba trochu chybí, je vzájemná interakce – nějaký dialog, vyjádření, občas jsme vedeni jen k poslouchání nebo psaní konspektu a mluvený projev často chybí! Co se týče materiálů, tak jsou vyučující velice vstřícní a hodně jich poskytují do ISu. Často jsme taky odkázáni na samostudium. Na studijní pobyt lze jet, ale za našimi sousedy nebo až do vzáleného Turecka a též někam do Kyrgistánu nebo tam někam. A náročnost? Záleží na učiteli. V některých předmětech je člověk opravdu odkázán na samostudium. Protože nerada čtu, tak jsem v nevýhodě. Také si myslím, že musíš mít velký přehled. Protože studuješ náboženství národů na celém světě. A kdo nečte, tak má přehled menší. Časově to ale není náročné – alespoň ne u mě. Seminárky se moc nepíší – spíše referáty v hodinách nebo se hodně píší konspekty a komentáře k článku, který je zadaný. Někdy je to docela krize, protože jde často o filozofické texty, kterým není moc rozumět, nebo jsou v angličtině. Je třeba kritického myšlení a zcela se odpoutat od nějakého svého názoru! A to je myslím občas kámen úrazu.

Sránky fakulty: www.phil.muni.cz Stránky Ústavu religionistiky

FF Univerzity Pardubice

Charakteristika oboru V Pardubicích je možné studovat v bakalářském a posléze navazujícím magisterském cyklu. Univerzitní web hlásá, že studium je zaměřeno především prakticky. Vybavuje studenty poznatky o současné české náboženské scéně a regionálních zvláštnostech a současně i o evropském kontextu náboženského myšlení a života. Klade důraz na interkulturní a mezináboženskou problematiku a dále na přínos i rizika současné religiozity včetně různých forem náboženského sektářství a náboženského fundamentalismu.

Přijímací řízení Píše se test, který zjišťuje humanitní vědomosti z historie, literatury, geografie apod., dále schopnosti logického myšlení, znalosti terminologie humanitních oborů a povědomí o religionistice na úrovni středoškolské látky. Taktéž se odevzdává seznam přečtené literatury čítající minimálně pět titulů a související s oborem (nebo příbuznými obory).

Šance na přijetí Počet uchazečů: 88 Počet přijatých: 40 (Platí pro bakalářské prezenční studium. Údaje pocházejí z přijímacího řízení pro rok 2007/2008.)

Názor studenta Ondra V., 1. ročník: Lidi kteří nás učí, toho vědí opravdu dost. To, že někdy bez omluvy nepřijdou na přednášku, se samozřejmě občas stane, ale není to často. Co se týče materiálů: všechno, co jsem zatím potřeboval, mají v knihovně v Hradci a netrápí mě, když si tam zajedu jednou za měsíc pro knihy. V univerzitní knihovně ani nejsem zaregistrován, takže o tom nevím nic. Studijní pobyty jsou podle mě dostupné, jsou smlouvy asi s osmi univerzitami po světě, s každou mohou jet dva lidi, a vzhledem k tomu, kolik nás je (cca 25), tak bych řekl, že lepší to být asi nemůže. Náročné to vcelku je, hlavně časově – kdybych měl prečíst jen polovinu doporučené literatury, tak čtu denodenně celý semestr a stejně to nestihnu. Seminárky záleží hlavně na učitelích. Minulý semestr jsem jich psal asi 15, tenhle jich bude možná jen 5. Jinak předmetů moc není, minulý i tenhle semestr jich mám myslím 9.

Stránky Katedry religionistiky a filosofie

HTF UK, Praha

Charakteristika oboru Na Husitské teologické fakultě je možné studovat religionistiku v bakalářském a magisterském navazujícím programu, ale pouze v kombinaci s husitskou teologií. Student získává zkušenosti nejméně s jedním náboženským směrem, ovládá historicko-kritické metody na úrovni potřebné ke studiu odpovídajícího úseku dějin náboženství. Důraz je kladen na náboženství starověkého Předního východu a studium velkých monoteistických systémů: judaismu, křesťanství a islámu. Dále se student učí číst náboženské texty alespoň v jednom pramenném jazyce (řečtině, latině, hebrejštině, aramejštině nebo koptštině).

Přijímací řízení Skládá se ze dvou částí. Písemná sestává ze znalostního testu (kulturně literární, historické a náboženské otázky), ústní je pohovor zaměřený na otázky z oboru a motivaci ke studiu. První část přijímaček není vyřazovací.

Šance na přijetí Do bakalářského studia letos fakulta hodlá přijmout 35 uchazečů (nejde však o konečné číslo).

Stránky fakulty: www.htf.cuni.cz

Zdroje: Webové stránky jednotlivých fakult.