POROVNÁNÍ OBORŮ: Regionální rozvoj I.

6. 10. 2009 | O studijních oborech

Zviditelnění kraje, oblasti, okresu či obce, zvýšení atraktivity pro investory, zlepšení sociálních podmínek, podpoření kulturní jedinečnosti, vymýšlení a realizování podpůrných projektů – to vše je náplní rozvoje regionů. Kde nabýt vědomostní a zkušenostní základ vám napoví tento přehled.

Fakulta managementu a ekonomiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Název oboru: Veřejná správa a regionální rozvoj
Forma studia: bakalářské prezenční i kombinované, navazující magisterské prezenční i kombinované
Charakteristika studia: Budoucí bakaláři se budou setkávat se základními teoretickými ekonomickými předměty stejně jako s dalšími prohlubujícími praktické dovednosti v oblasti regionálních věd či veřejné správy. Nemine je ani oblast struktury a práva Evropské unie. V magisterském stupni studia budou připravování pro plnění náročnějších úkolů ve státní správě a samosprávě, jež se dotýkají problematiky regionálního rozvoje. Osnovy studia budou zahrnovat mj. i odborné a metodické předměty.
Studijní plány:

  • prezenční bakalářské studium
  • prezenční magisterské studium
  • kombinované bakalářské studium
  • kombinované magisterské studiumProfil absolventa: Absolventi bakalářského studia se mohou uplatnit na všech úrovních managementu veřejné správy, ve sféře municipálního a regionálního rozvoje a také v poradenství. Magistři disponují dostatečnými znalostmi a schopnostmi pro pozice v územních orgánech státní správy, v místní a regionální samosprávě i v institucích veřejného a soukromého charakteru. Orientují se v problematice projektů strukturálních fondů a dalších tuzemských i evropských fondů, jež je možné využít pro regionální rozvoj. Jejich uplatnění je též rozšířeno na poradenské a konzultační firmy i na služby a neziskové organizace.Uchazeči/přijatí v roce 2009: Do bakalářského studia se hlásilo 547 studentů do prezenční formy a 179 do kombinované formy a přijato bylo 181 prezenčních a 108 kombinovaných studentů. Úspěšnost v přijímacím řízení do magisterského stupně je přibližně 65%.

Přijímací zkoušky:

  • bakalářské prezenční studium – test Obecných studijních předpokladů (OSP) Scio
  • bakalářské kombinované studium – test z všeobecného společenského přehledu a cizího jazyka
  • navazující magisterské studium – test z oblasti mikroekonomie a makroekonomie, socioekonomické geografie a regionální ekonomiky, regionální politiky (obecná, EU, ČR), ústavního práva a státovědy, veřejné správy a správního práva, veřejných financí.

Zdroj: web fakulty

Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze

Název oboru: Veřejná správa a regionální rozvoj, Regionální studia
Forma studia: bakalářské prezenční, navazující magisterské prezenční
Charakteristika studia: Bakalářské studium je realizováno v rámci oboru Veřejná správa a regionální rozvoj. Zdejší vyučující připravují své posluchače především k odborným analýzám a řešením konkrétních problémů regionálního rozvoje. K tomu by jim měly posloužit poznatky získané z předmětů věnujících se základům veřejné správy, ústavního práva, socio-ekonomické geografie, územního plánování, regionální ekonomiky a politiky a dalšími souvisejícími disciplínami. Zařazena jsou také cvičení trénující tvořivost a flexibilitu při řešení konkrétních problémů regionálního rozvoje. Mezi procvičované schopnosti je zahrnuta i práce na rozvojových či výzkumných projektech a analýza a interpretace shromážděných dat. Ve studiu je možné pokračovat v magisterském oboru Regionální studia. Studium kombinuje teoretické poznatky i praktické dovednosti z celé šíře problematiky regionálních studií, politiky a s tím souvisejícího rozhodování veřejné správy. V obou stupních studia je kladen důraz na znalost anglického jazyka, některé předměty jsou dokonce vyučovány pouze v angličtině.
Profil absolventa: Čerství bakaláři by měli najít uplatnění v sektoru veřejné správy, ve státních ale i v soukromých podnicích, kde by jejich předností měla být znalost prostorových vztahů a procesů. Neztratí se ani v oblasti mezinárodních organizací, především tam, kde jsou přímou součástí Evropské unie. Držitelé magisterského diplomu se mohou ucházet o vysoké pozice s rozhodovacími právy v orgánech obcí i krajů a veřejné správy obecně. Místo najdou také v soukromých odborných a konzultačních organizacích. Na poli mezinárodním se jim otevírá možnost uplatnit se v institucích typu Evropské komise, OECD, OSN. Výčet možných zaměstnání uzavírají poradenské finanční či investiční společnosti.
Přijímací zkoušky:

  • bakalářské studium – test Obecných studijních předpokladů (OSP) Scio
  • navazující magisterské studium – test z ekonomie a odborného předmětu v anglickém jazyce

Okruhy otázek z ekonomie najdete zde a okruhy oborového testu najdete zde. Úspěšnost u přijímacího řízení na Národohospodářské fakultě je podle údajů zveřejněných společnosti Scio průměrně 23%.

Zdroj: web fakulty, web VŠE

I regiony potřebují péči (foto: Stock.XCHNGI regiony potřebují péči (foto: Stock.XCHNG)

Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita v Brně

Název oboru: Regionální rozvoj a správa
Forma studia: bakalářské prezenční i kombinované, magisterské prezenční, magisterské navazující prezenční i kombinované
Charakteristika studia: Posluchači tohoto oboru jsou ve všech stupních studia připravování pro dovednost použít ekonomické rozhodování na úrovní regionů, měst a obcí. Nezbytnou součástí studia je získávání znalostí z oblasti veřejné správy. Fakulta se snaží studium propojit také s dalšími obory a připravit tak své studenty na nezbytnost komunikace s lidmi jiných profesí ve své budoucí praxi. Důraz je kladen též na metodické vzdělání a sféru řešení projektů.
Studijní plány: Na stránkách fakulty lze také nahlédnout do tzv. studijního katalogu, kde se mimo jiné nachází studijní plány oboru včetně povinných i volitelných předmětů.
Profil absolventa: Absolventi se uplatní v orgánech veřejné správy a soukromého sektoru, kde je nezbytné brát ohled na regionální aspekty.
Uchazeči/přijatí v loňském roce:

  • bakalářské prezenční studium – 497/106
  • bakalářské kombinované studium – 465/244
  • magisterské studium – 109/36
  • navazující magisterské prezenční – 64/41
  • navazující magisterské kombinované – 65/46

Přijímací zkoušky:

  • bakalářské a magisterské studium – Test studijních předpokladů (TSP) MU
  • navazující magisterské studium – písemný test z ekonomie a profilového předmětu

Zdroj: web fakulty

Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita v Brně

Název oboru a forma studia: bakalářský prezenční obor Geoinformatika a regionální rozvoj, navazující magisterský obor Regionální geografie a regionální rozvoj
Charakteristika studia: Bakalářský obor Geoinformatika a regionální rozvoj se snaží propojit dvě profese s ohledem na rostoucí požadavky informační společnosti a problematiku regionálního rozvoje. Studium se orientuje na geografické informační systémy a jejich provoz a zároveň na témata regionální rozvoje a jejich souvislost s Evropskou unií. Magisterské studium Regionální geografie a regionální rozvoj by mělo posluchačům poskytnout široký geografický základ využitelný k hlubšímu poznání jevů v měřítku regionálního ekonomického a sociálního rozvoje. Studenti budou vedeni k samostatné i k týmové práci v oblasti analýzy a výběru vhodných směrů rozvoje regionů.
Předměty: Doporučené studijní plány obou oborů nabízí fakulta ke stažení na svých webových stránkách.
Profil absolventa: Absolventi bakalářského oboru se uplatní ve veřejné správě, orgánech a institucích regionálního rozvoje, kde se využívají geoinformační technologie při zpracování prostorových dat, případně mohou pokračovat v navazujícím magisterském studiu. Po magisterském studiu Regionální geografie a regionálního rozvoje se očekává uplatnění v úřadech veřejné správy, v projektových a konzultačních organizacích, agenturách a výzkumných institutech regionálního rozvoje či ve struktuře Evropské unie.
Uchazeči/přijatí v loňském roce:

  • Geoinformatika a regionální rozvoj – 42/8
  • Regionální geografie a regionální rozvoj – 30/13

Přijímací řízení:

  • Geoinformatika a regionální rozvoj – TSP, test ze zeměpisu
  • Regionální geografie a regionální rozvoj – písemný test z geografie a kartografie, odborná diskuze se zkušební komisí

Zdroj: web Geografického ústavu PřF MU, web PřF MU

Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská-technická univerzita Ostrava

Název oboru: Regionální rozvoj
Forma studia: bakalářské prezenční, navazující magisterské prezenční
Charakteristika studia: Bakalářské studium je orientováno na regionální a lokální problematiku v České republice i v celé Evropské unii, a to v oblastech ekonomie, životního prostředí, geografie, sociologie, práva a správních záležitostí. Z praktických dovedností se studenti učí analýze územních informací a jejich použití při rozhodování a realizaci aktivit. V navazujícím magisterském studiu posluchači získané dovednosti a vědomosti dále rozvíjejí. Fakulta v tomto stupni klade důraz na přípravu studentů pro vytváření partnerských ekonomických vztahů v rámci republiky i zahraničí.
Profil absolventa: Absolventi s titulem Bc. mohou být zaměstnáni v běžných, podpůrných i řídících funkcích ve veřejném sektoru i v komerčních organizacích, které řeší regionálně zaměřené projekty. Magisterští absolventi mohou zastat specializovanější funkce v dané oblasti, např. na pozicích koordinátorů, konzultantů a autorů projektů, zapojit se mohou též do činnosti vědecko-výzkumných institucí.
Přijímací řízení:

  • bakalářské studium – test Obecných studijních předpokladů (OSP) Scio
  • magisterské navazující studium – písemný test z ekonomie, matematiky a statistiky, z vlastního oboru a z cizího jazyka

Veškeré informace o přijímacím řízení naleznete zde. Podle údajů společnosti Scio je průměrná úspěšnost na Ekonomické fakultě 52%.

Zdroj: web fakulty