POROVNÁNÍ OBORŮ: Politologie II. díl

12. 3. 2008 | O studijních oborech

Láká vás studium humanitního směru a uvažujete o politologii? Připravili jsme pro vás informace o dalších fakultách, na nichž můžete tento obor studovat. Pozn. článek byl aktualizován 11. 12. 2009 (-hus-).

Univerzita Palackého v Olomouci Obor Politologie a evropská studia, Filozofická fakulta

Charakteristika oboru Posluchači budou seznámeni se základy hlavních politologických disciplín a evropských studií. Obor se věnuje politickým teoriím a vývoji politických systémů od Francouzské revoluce, nezapomíná však na českou politiku a problematiku Evropské unie. Je zde kladen důraz na individuální práci studentů a jejich jazykové dovednosti, především v angličtině.

Přijímací zkouška Přijímací zkouška je písemná, skládá se z testu politologie, sociologie, historie, práva všeobecných znalostí souvisejících s politickým děním. Část testu je v českém a část v anglickém jazyce.

Šance na přijetí Počet uchazečů pro akademický rok 2009/2010: 347 Počet přijatých pro akademický rok 2007/2008: 122 Odhad počtu přijatých pro příští akademický rok: 60

Názor studentky Lenka J., 3. ročník “Pro studium politologie v Olomouci jsem se rozhodla, protože se mi líbila skladba předmětů, jejich rozložení do ročníků a v neposlední řadě na mě zapůsobila Olomouc jako město. Povinných předmětů není mnoho. Většinou jde o 45 minut přednášky a 45 minut semináře. Semináře jsou povinné, přednášky (až na výjimky) ne. Domácí příprava, pokud je student poctivý, zabere nepoměrně větší část dne. Volný čas se ale dá samozřejmě vyšetřit vždycky… Velkou výhodou je malý počet studentů v seminářích (12–15). Všichni se znají, každý má možnost prosadit svůj názor, je hodně prostoru pro diskusi. Učitelé se snaží vycházet vstříc. Téměř každý má šanci vyjet do zahraničí v rámci programu Erasmus. Studium je poměrně náročné. Je kladen velký důraz na samostudium, četba bývá často v angličtině. Velmi důležitá je aktivita v seminářích (v některých předmětech je i bodovaná), časté je psaní esejů, prezentace v hodinách.”

Stránky fakulty: www.upol.cz/fakulty/ff

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně ****Obor Základy humanitní vzdělanosti – politologie, Filozofická fakulta

Charakteristika oboru Cílem oboru je připravit studenty pro činnost v samosprávě, ve státní správě, nebo v médiích. Je zde kladen důraz na současné politické, sociální a ekonomické problémy a jejich řešení v občanské společnosti. Na FF UJEP lze také studovat obor Politologie v kombinaci s Historií, Filosofií, Společenskými vědami, či Německým jazykem a literaturou.

Přijímací zkouška Přijímací zkouška je jednokolová formou ústního motivačního pohovoru (jak pro obor Základy humanitní vzdělanosti – politologie, tak pro dvouoborové studium Politoogie). V jeho průběhu by měl uchazeč prokázat svůj zájem o studium oboru (například seminárními pracemi ze střední školy, výsledky soutěží, vlastní četbou). Bude také prověřena základní orientace uchazeče ve společenských vědách v rozsahu středoškolského gymnaziálního u­čiva.

Počet přijímaných: 25 uchazečů do každé dvouoborové kombinace s oborem Politologie a také pro obor Základy humanitní vzdělanosti – politologie. Podrobné výsledky loňského přijímacího řízení najdete zde.

Názor studentky Jana, 2. ročník “Jelikož nestuduji jen politologii, ale mám k ní i druhý obor, studium není lehké. Každý den v týdnu mám nějaký předmět, ale ne na všech se dělá docházka. Takže když potřebuji dělat seminární práci nebo referát, zůstanu doma a pracuji tam. Kdybych se hlásila na vysokou školu nyní, určitě bych nevolila dvouobor – někdy je toho příliš. Hlavně v prvním ročníku to hodně lidí nevydrží. Politologii v Ústí nad Labem bych rozhodně doporučila z hlediska odbornosti jednotlivých vyučujících.”

Stránky fakulty: ff.ujep.cz

Západočeská univerzita Obor Politologie, Filozofická fakulta

Charakteristika oboru Vedle studia politologických předmětů teoretického a empirického charakteru se student může věnovat jedné z příbuzných disciplín (například mezinárodní vztahy). Je zde také kladen důraz na jazykovou vybavenost absolventa. Obor nabízí mimojiné studium angličtiny, francouzštiny, němčiny, španělštiny, ruštiny.

Přijímací zkouška Přijímací zkouška je písemná. Test obsahuje otázky z moderních českých a světových dějin, současné politiky a mezinárodních vztahů, geografie a politického myšlení. Pozn.: Fakulta vydala brožuru Testy k přijímacím zkouškám. O možnostech jejího zakoupení čtěte zde.

Šance na přijetí V loňském akademickém roce 2008/2009 se ke studiu hlásilo 722 uchazečů, 268 bylo přijato. Z toho na prezenční formu 469 přihlášených a 162 přijatých, na kombinovanou formu 253 přihlášených a 106 přijatých.

Názor studentky Soňa Perglerová, 2. ročník „Škola není náročná, ale musíte jí věnovat dostatek času v celém průběhu studia, díky četným seminárním pracím či referátům. Vše jde jednoduše zvládnout s průběžnou aktivitou. Na výběr je opravdu velké množství předmětů, nejenom z oboru politologie, ale i z podoborů, na které je student povinen se zaměřit. Na výběr má antropologii, sociologii, filosofii a mezinárodní vztahy, které jsem si vybrala i já. Během bakalářského studia musíte splnit také blok cizích jazyků, kde si vyberete dva jazyky, které je nutné absolvovat v odborné formě. Vyučovací hodina má většinou 90 minut. Volného času má student dostatek, navíc je možné i denně dojíždět z Prahy. Doprava je výborná. Studium je založeno hodně na tvorbě seminárních prací a tudíž i na četbě, někdy naopak vítězí aktivita při hodinách. Předpokladem jsou poměrně značné znalosti z politického dění i politologické literatury. Politologie musí studenta zajímat, jinak ho obor nejspíš neosloví. Naučí se ale pracovat s literaturou, může získat certifikát např. ze žurnalistiky či bezpečnostních studií, kterým se na fakultě dobře daří. Škola se pokouší probudit ve studentovi vlastní myšlenkový aparát, jenž používá v diskuzích a ve svých seminárních pracích. Kromě předmětů, jež se věnují teorii, je zde i řada věnovaných praxi, např. nácviku řešení konfliktů v mezinárodních vztazích. Podle mého názoru ZČU dokáže studentům v prvním ročníku ulehčit nástup na vysokou školu. Díky příručce pro studenty, metodologickému semináři a zápisu student ví, jak se orientovat. Navíc v prvním semestru má rozvrh již udělaný a nemusí se bát, že by nezvládl zápis předmětů.“

Stránky fakulty: www.ff.zcu.cz

Vysoká škola ekonomická v Praze **Obor Politologie, Fakulta mezinárodních vzta­hů

****Charakteristika oboru** Obor poskytuje znalosti z českého politického systému, komparace politických systémů, problémů regionální politiky, mezinárodních vztahů a evropské politiky. Absolvent získá dobré znalosti v ekonomii a minimálně dvou cizích jazycích.

Přijímací zkouška Přijímací zkouška se skládá ze tří oddělených písemných testů – z matematiky a dvou cizích jazyků. Rámcovým obsahem testu z matematiky je látka na úrovni maturity státního gymnázia. Co se týče cizích jazyků, uchazeč si vybere dva z této nabídky: angličtina (britská), francouzština, italština, němčina, ruština, španělština (pokud nejde o jejich mateřský/rodný jazyk, příp. o úřední jazyk státu, jehož jsou státními příslušníky). Státní příslušníci ze zemí bývalého Sovětského svazu nesmějí konat jazykovou část přijímací zkoušky z ruského jazyka.

Předpokládaný počet studentů přijímaných ke studiu: 100

Stránky fakulty: fmv.vse.cz

Zdroj: webové stránky jednotlivých fakult Informace v článku se vztahují k prezenční formě tříletých bakalářských oborů.