POROVNÁNÍ OBORŮ: Politologie

9. 12. 2007 | O studijních oborech

Láká vás studium politologie? Představíme vám pojetí tohoto oboru na jednotlivých fakultách, kde se vyučuje. Tentokrát vám přinášíme informace z Filozofické fakulty a Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity, z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a z Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Pozn. článek byl aktualizován 11. 12. 2009 (-hus-).

Láká vás studium politologie? Představíme vám pojetí tohoto oboru na jednotlivých fakultách, kde se vyučuje. Tentokrát vám přinášíme informace z Filozofické fakulty a Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity, z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a z Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové.

FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD KARLOVY UNIVERZITY

Studijní obor Politologie a mezinárodní vztahy Charakteristika oboru Studium by vám mělo poskytnout základní znalosti o politickém myšlení, politické vědě a vývoji mezinárodních vztahů. Politologie je zde pojatá jako obor, který napomáhá pochopení současného světa a aktuální společenské problematiky. Absolventi mohou na FSV pokračovat v navazujícím magisterském studiu politologie, mezinárodních vztahů či bezpečnostních studií.

Přijímací zkouška Fakulta navázala spolupráci se společností Scio a přijímací zkoušky na obor politologie jsou zčásti nahrazeny zkouškou Obecných studijních předpokladů (OSP) v rámci Národních srovnávacích zkoušek. Uchazeč test OSP musí absolvovat alespoň jedenkrát v některém z vypsaných termínů: 6. února 2010, 6. března 2010, 1. dubna 2010, 1. května 2010. Druhou částí přijímací zkoušky je test z oborových znalostí – kulturně historických a domácí a zahraniční politiky. Ukázku testu si můžete prohlédnout na stránkách fakulty.

Šance na přijetí Počet podaných přihlášek: 1721 Počet přijatých uchazečů: 179 (údaje pocházejí z loňského přijímacího řízení)

Den otevřených dveří 11. 1. 2010 v 11:00 hodin, koná se na Institutu politologických studií (IPS, U Kříže 8/661, Praha 5 – Jinonice).

Názor studentky Lenka K., 3. ročník: Politologii na FSV jsem si vybrala, protože se zde studuje společně s mezinárodními vztahy, které mě taky hodně zajímají. Velkým kladem této fakulty je její časová nenáročnost. Přednášky jsou zajímavé a profesoři mají dobrou odbornou úroveň. Pokud ale student očekává, že si během studia nějak zásadně zlepší své jazykové znalosti, zřejmě mu nezbyde, než se přihlásit do nějaké jazykovky. Obor klade možná až příliš velký důraz na teorii, a to hlavně na filosofii.

Stránky fakulty: www.fsv.cuni.cz

FILOZOFICKÁ FAKULTA KARLOVY UNIVERZITY

Studijní obor Politologie Charakteristika oboru Obor klade důraz na filosofické koncepty i teoretické základy. Uspokojí ty, kteří se zajímají o politickou filosofii, českou politiku či komparativní politologii. Je zde vyžadováno větší množství přečtené literatury. Studium má jednooborovou i dvouoborovou podobu. Ve druhé zmiňované je možno kombinovat se všemi dvouoborovými bakalářskými programy na fakultě.

Přijímací zkouška Přijímací zkouška je jednokolová, písemná. Jedná se o všeobecný test politických, kulturních a historických znalostí a testu obeckých studijních předpokladů. Součástí testu je také interpretace textu v anglickém jazyce.

Šance na přijetí Počet podaných přihlášek: 633 Počet přijatých uchazečů: 70 (údaje pocházejí z loňského přijímacího řízení)

Den otevřených dveří: 9. 1. 2010 od 9:00 do 17:00 na hlavní budově Filozofické fakulty – nám. J. Palacha 2, Praha 1.

Názor studentky Iva F., 3. ročník: Na FF UK vás nechají sestavit si rozvrh, jak chcete. Škole může student věnovat tolik času, kolik sám uzná za vhodné. Jen na minimu přednášek vyžadují vyučující prezenci. Za to pak samozřejmě předpokládají, že zbývající čas strávíte čtením literatury. Vyučující jsou velmi přístupní a jakýkoliv problém se s nimi dá velmi dobře řešit. Zajímavá věc je „studijní kolektiv“. Na filozofické fakultě se vám může stát, že ani po třech letech nevíte, jak se jmenují někteří z vašich spolužáků.

Stránky fakulty: www.ff.cuni.cz

FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ MASARYKOVY UNIVERZITY V BRNĚ

Studijní obor Politologie Charakteristika oboru Obor by měl studentům poskytnout orientaci v politických teoriích, politických systémech a jejich funkcích, ve sféře soustav politických stran, či v problematice politického zprostředkování zájmů. Absolvent by si měl vědět rady i v oblasti politického managementu. Fakulta poskytuje studentům přístup k informačním bázím a klade důraz na rozvíjení schopnosti analýzy soudobých politických fenoménů. Důležitým předpokladem pro zvládnutí studia je schopnost studovat z odborných anglických textů.

Politologii je možno studovat jednooborově i dvouoborově, a to v kombinaci s bezpečnostními a strategickými studii, environmentálními studii, evropskými studii, mediálními studii a žurnalistikou, mezinárodními vztahy, psychologií, sociální antropologií, sociální prací, veřejnou politikou a lidskými zdroji, sociologií; v rámci mezifakultního studia organizovaného ve spolupráci s FF MU se lze přihlásit také na kombinaci s filozofií, historií a anglickým jazykem a literaturou a ve spolupráci s ESF MU na kombinaci s hospodářskou politikou.

Přijímací zkouška Fakulta spolupracuje se společností Scio. Uchazeč musí v rámci Národních srovnávacích zkoušek absolvovat test Obecných studijních předpokladů a test Základů společenských věd. Má právo tyto testy absolvovat vícekrát (nejvíce třikrát). Započítává se nejlepší výsledek z absolvovaného testu či testů, dosažený výhradně v termínech: 6. 3. 2010, 1. 4. 2010, 1. 5. 2010.

Šance na přijetí: závisí na tom, zda budete studovat obor samostatně nebo v kombinaci, maximální počet přijímaných do všech kombinací je 500 studentů.

Den otevřených dveří 22. 1. 2010 v době od 9.00 do 15.00 hodin v prostorách Fakulty sociálních studií (Joštova 10, Brno)

Názor studenta Michal Kárný, 3. ročník, kombinace oborů Mediální studia a žurnalistika – Politologie Studium je celkem náročné, ale pokud člověk nechce být zrovna premiant, dá se to zvládnout, aniž by seděl do večera nad knížkami. Téměř ve všech předmětech po nás chtějí napsat seminární práci. Předměty jsou ve většině teoretické. Po pravdě ani nevím, co bych mohl s mými dosavadními znalostmi politologie dělat. Politologii bych doporučil určitě lidem, kteří mají o politiku a věci kolem ní i osobní zájem. Člověk může tento obor dělat jenom tak, aby prolezl, ale podle mě z něj nikdy dobrý politolog nebude. Jenom mně připadá zajímavé, že je tento obor tak oblíbený a studuje ho tolik lidí. Docela by mě zajímalo, co budou pak s tímto vzděláním dělat. Politologové asi ze všech nebudou.

Stránky univerzity: www.muni.cz

FILOZOFICKÁ FAKULTA UNIVERZITY HRADEC KRÁLOVÉ

Obor Politologie Charakteristika oboru Obor se věnuje všem hlavním oblastem, kterými se zabývá politická věda (oblast politických systémů včetně problematiky voleb a volebních systémů, politických stran nebo analýzy fungování politických systémů v zemích západní, střední a východní Evropy, oblast politického myšlení, mezinárodní vztahy, problematika evropské integrace). Koncept studia zahrnuje i kurzy novodobých československých a evropských dějin a ekonomické předměty, aby si studenti lépe dokázali dát získané informace do souvislostí. Je zde kladen důraz na výuku anglického jazyka. Studium je nabízeo v prezenční i kombinované for­mě.

Přijímací zkouška Fakulta navázala spolupráci se společností Scio a přijímací zkoušky na obor politologie jsou nahrazeny zkouškou Obecných studijních předpokladů (OSP) v rámci Národních srovnávacích zkoušek. Uchazeč může test absolvovat vícekrát, započte se mu nejlepší výsledek dosažený v období od 5. 12. 2009 do 29. 5. 2010.

**Šance na přijetí: ** Počet přihlášených v minulém roce prezenční/kom­binované studium: 425/121 Počet přijatých v minulém roce prezenční/kom­binované studium: 144/73

Den otevřených dveří 8. 1. 2010 a 22. 1. 2010 na Filozofické fakultě UHK.

Názor studenta Eva Š., 2. ročník kombinované formy studia Nejde pouze o specifický druh studia jednoho zaměření. Do politologie se prolíná mnoho oborů, a to činí tento obor skutečně zajímavý. V prezenční formě studia je spíše kladen důraz na teoretické znalosti, v kombinované formě se zabýváme i praktickou částí a snažíme se pochopit souvislosti teoretických znalostí v praxi. Možnost uplatnění se v posledních letech čím dál více rozšiřuje a už není tak omezená jako z počátku, kdy tento obor vznikl. Ať už se jedná o možnost pracovat v zahraničí (např. v rámci mezinárodních organizací, v nichž jsme členem), či zde v ČR (např. práce na ministerstvu, v Evropském domě, v Institutu Mezinárodních vztahů aj., jako vědecký pracovník aj.).

Stránky univerzity: www.uhk.cz

Zdroj informací: stránky jednotlivých fakult