POROVNÁNÍ OBORŮ: Pedagogické fakulty - I. díl

22. 8. 2008 | O studijních oborech

Ty tam jsou doby, kdy bylo učitelství prestižním povoláním. Přesto si pedagogické fakulty na nezájem uchazečů nemohou stěžovat. Je obecně známé, že ne každý student v době nástupu na vysokou touží stát se učitelem. Věděli jste ale, že ani školy samy nemíní mít ze všech absolventů učitele? Řada z nich totiž nabízí i zajímavé neučitelské obory. Proto jsme se rozhodli podívat se na nabídku pedagogických fakult blíže. Pozn. článek byl aktualizován 13. 12. 2009 (-hus-).

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích se studium orientuje především na přípravu učitelů 1. stupeň ZŠ a 2. stupeň ZŠ, ale i na učitelství v uměleckých a mateřských školách, na neučitelské obory a také se můžete přihlásit do programu celoživotního vzdělávání.

Učitelské obory Učitelství pro 1. stupeň zde lze studovat samostatně jako prezenční 5leté magisterské studium. Přijímací zkoušky skládají uchazeči z českého jazyka a z hudební výchovy.

Dále fakulta nabízí bakalářské studium řady předmětů se zaměřením na vzdělávání. Tyto jsou vypsány dvouoborově a vedou studenty k pokračování v navazujícím magisterském studiu, obvykle zaměřeném a učitelství pro 2. stupeň základních škol. Vybrat si můžete z klasických předmětů, jako je matematika či dějepis, včetně španělštiny. Přijímací řízení probíhá na vypsaný dvojobor. Aktuální nabídku vypisovaných dvojoborů včetně charakteristik studia a předpokládaným počtem přijatých naleznete zde.

V rámci učitelství pro základní umělecké školy nabízí fakulta učitelství hudby nebo výtvarné výchovy pro ZUŠ. Oba studijní programy jsou tříleté bakalářské a opět při zájmu studenta o učitelskou praxi předpokládají navázání v magisterském stupni studia.

Škálu učitelských oborů doplňuje též bakalářské studium praktického učitelství a odborného výcviku na středních odborných školách, a to v oborech základy výrobní techniky či učitelství odborných předmětů.

Neučitelské obory Všechny studijní programy z této nabídky jsou tříleté, bakalářské. V rámci studijního programu filologie se můžete věnovat cizímu jazyku pro evropský a mezinárodní obchod, konkrétně ruštině. Dále fakulta nabízí studium bohemistiky, arteterapie, sociální pedagogiky, geografie pro veřejnou správu, psychologie a dalších zajímavých oborů.

Kompletní přehled studijních oborů naleznete na stránkách fakulty.

Technická univerzita v Liberci

Na Technickou univerzitu v Liberci můžete zamířit za neučitelskými obory, za učitelstvím pro 1. stupeň ZŠ i specializací v pedagogice.

Obory se zaměřením na vzdělávání Učitelství pro 1. stupeň základní školy je pětileté prezenční magisterské studium, které absolventy připravuje pro výuku na nižších stupních základní školy. Student zároveň absolvuje prohloubenou formou jeden specializační předmět podle studijního programu.

V navazujícím magisterském studiu je možné studovat obory Učitelství pro 2. stupeň základní školy, Učitelství pro střední školy a Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní a střední školy, vždy se zaměřením na preferované předměty.

Fakulta nabízí dále nabízí v rámci studijního programu Specializace v pedagogice výběr kombinace z jedenácti předmětů včetně španělského jazyka, geografie, historie či informatiky. Se zaměřením na vzdělávání můžete v jiném studijním programu studovat i tělesnou výchovu. Studium je bakalářské tříleté a jeho absolventi se mohou uplatnit rovnou v praxi nebo navázat při studiu magisterských studijních programů.

Neučitelské obory Fakulta nabízí tyto tříleté bakalářské studijní obory: Sportovní management, Český jazyk a literatura, Filozofie humanitních věd, Aplikovaná fyzika, Aplikovaná geografie, Matematika, Kulturněhistorická a muzeologická studia, Pedagogicko-psychologická způsobilost, Penitenciární péče (dříve Sociální pedagog) / Sociální pracovník, Speciální pedagogika předškolního věku / Speciální pedagogika pro vychovatele, Pedagogika volného času. Dále dvouletý navazující magisterský obor aplikovaná fyzika a historie.

Bližší informace včetně aktuálně vypisovaných studijních programů a oborů naleznete na stránkách fakulty.

Univerzita Hradec Králové

Univerzita v Hradci Králové se kromě zajímavých neučitelských oborů může také pochlubit netradičními předměty, které nabízí v oborech zaměřených na vzdělávání. Na své si zde jistě přijdou milovníci hudby, která se zde učí v několika různých podobách.

Obory se zaměřením na vzdělávání Mezi tříletými bakalářskými obory si můžete vybrat jak klasické školní předměty, tak i ty méně časté a občas netradiční. V dvouoborovém studiu trochu vyčnívá snad jen Hra na nástroj a sólový zpěv a Základy techniky. V jednooborovém studiu však naleznete mimo jiné Náboženskou výchovu, Sbormistrovství chrámové hudby, Sociální patologii a prevenci, Textilní tvorbu, nebo Grafickou tvorbu – multimédia. Pětiletý je magisterský program Učitelství pro základní školy, který umožňuje studovat Učitelství pro 1. stupeň ZŠ, a to buď samostatně, nebo rozšířený o anglický, německý, francouzský, nebo ruský jazyk. Dvouleté navazující magisterské programy nabízí obory Systematická biologie a ekologie, Sociální práce, Sociální pedagogika, Speciální pedagogika rehabilitační činnosti a management speciálních zařízení a Pedagogika předškolního věku.

Neučitelské obory Hledáte-li štěstí jinde než v učitelství, můžete si vybrat ze studijních oborů Finanční a pojistná matematika, Systematická biologie a ekologie, Fyzikálně-technická měření a výpočetní technika, Jazyková a literární kultura, Cizí jazyk pro cestovní ruch (anglický, francouzský, německý, nebo ruský – dvouoborové studium) a oborů v rámci studijních programů Sociální politika a sociální práce, Vychovatelství (dvouoborové studium) a Speciální pedagogika (dvouoborové studium).

Bližší informace naleznete na stránkách fakulty.

Důležité upozornění: Tento seznam studijních programů a oborů je pouze orientační, může být fakultou kdykoli rozšířen (o nově akreditované studijní programy) nebo může být užší (fakulta některé akreditované studijní programy či obory nemusí v daném akademickém roce vůbec otevírat). Rozhodující je tedy seznam připravený pro daný akademický rok samotnou fakultou. Fakulty jej zpravidla uveřejňují na svých internetových stránkách.