POROVNÁNÍ OBORŮ: Mezinárodní vztahy I. díl

9. 4. 2008 | O studijních oborech

Patříte mezi milovníky moderních dějin, mezinárodních organizací a diplomacie? Poradíme vám, v čem se liší studium mezinárodních vztahů na jednotlivých fakultách. V tomto díle se zaměříme na Univerzitu Karlovu a Masarykovu univerzitu. Pozn. Článek byl aktualizován 5. 12. 2009

Obor mezinárodní vztahy jsme vám podrobně představili už v tomto článku. Jen pár poznámek na doplnění: řada uchazečů se na tento obor hlásí s jasnou vidinou uplatnění v diplomacii. Ze stovek absolventů tohoto oboru se to však poštěstí jen zlomku z nich a pro práci v diplomatických službách je třeba absolvovat ještě diplomatickou akademii. Další důležitá informace: mnozí studenti mezinárodních vztahů volí rozšíření svých znalostí o studium na právnických a ekonomických fakultách, konkurence je opravdu veliká.

Karlova univerzita Studium mezinárodních vztahů spadá na Univerzitě Karlově pod Fakultu sociálních věd, Institut mezinárodních studií.

V bakalářském cyklu studium nabízí shrnutí obecné problematiky politických, kulturně-historických, ekonomických a právních společenských souvislostí severoamerického a evropského vývoje. Pro zájemce o bakalářské studium v prezenční formě je připraven obor Mezinárodní teritoriální studia (odlišný od studijního oboru Mezinárodní vztahy – viz níže). V kombinované formě jsou nabízena Teritoriální studia a Soudobé dějiny. Na magisterském stupni si potom studenti volí následující specializované obory: Bezpečnostní studia, Mezinárodní vztahy, Americká studia, Evropská studia, Ruská a východoevropská studia, Německá a rakouská studia, Západoevropská studia. Mezinárodním studentům je dále k dispozici obor Central and East European Studies.

Tomuto oboru se můžete věnovat i v rámci studijního programu politologie. Studium se zde jmenuje Mezinárodní vztahy (bakalářská úroveň) a Mezinárodní vztahy nebo Bezpečnostní studia coby navazující magisterský program.

Přijímací řízení pro kombinované bakalářské studium a navazující magisterské prezenční i kombinované studium spočívá z Testu obecných studijních předpokladů. Bakalářské prezenční studium bude mít přijímací zkoušky dvoukolové. V prvním kole jde o stejný test jako pro kombinovanou formu. Uchazeči budou seřazeni podle výsledku dosaženého v testu, a v tomto pořadí postoupí z prvního kola 240 uchazečů (a všichni, kteří dosáhnou stejného výsledku jako 240. uchazeč) do druhého kola na písemné testy organizované fakultou. Druhé kolo bude zahrnovat:

  1. test z moderních dějin a reálií Severní Ameriky, Evropy a Eurasie
  2. test z jazyka 1 (náročnější)
  3. test z jazyka 2 (méně náročný)

Šance na přijetí na FSV v roce 2006/2007: 15,7%

Míra nezaměstnanosti absolventů FSV (údaje z roku 2005): 2,4%

Stránky institutu: http://ims.fsv.cuni.cz Ukázky testů z předešlých přijímacích řízení najdete zde. Seznam doporučené literatury k ústní části přijímacího řízení najdete zde. http://ims.fsv.cuni.cz/index.php?…

Názor studentky: Tereza, 1. ročník: „Studium na Univerzitě Karlově u nás patří k těm s nejlepší reputací. Na většinu přednášek se chodit nemusí. Je tu velká konkurence, ale studium mě baví.“

Masarykova univerzita Na Masarykově univerzitě lze mezinárodní vztahy studovat na Fakultě sociálních studií (FSS), na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií. Nabídka tohoto oboru je na FSS jak v jednooborové, tak dvouoborové variantě, a to jak v prezenční, tak v kombinované formě. Studenti mohou obor kombinovat například s mediálními studii a žurnalistikou, sociologií či environmentálními studii. Doporučit lze zejména kombinaci s Bezpečnostními a strategickými studii nebo Evropskými studii, která jsou v podstatě podoblastí mezinárodních vztahů se zaměřením na Evropu a EU. Na tříleté bakalářské studium je možné navázat dvouletým magisterským studiem.

Přijímací řízení je organizováno formou Národních srovnávacích zkoušek ze základů společenských věd a testu obecných studijních předpokladů.

Šance na přijetí na FSS v roce 2006/2007: 16,7%

Míra nezaměstnanosti absolventů FSS (údaje z roku 2005): 2,5%

Maximální plánovaný počet přijatých pro rok 2008: 500 do prezenčního a 300 do kombinovaného studia.

Názor studenta: Jan, 2. ročník: „Fakulta je hodně moderní jak vybavením, tak co se organizace studia týče. Máme přístup k nejnovější literatuře a vyučující jsou převážně mladí a vstřícní. Jen je škoda, že máme tak málo seminářů.“

Stránky katedry: http://mve.fss.muni.cz/

Zdroje: webové stránky fakult a www.tutor.cz